Sevdiğiniz Değişik Lezzetler

Geç saatlere kalırsam mutlaka yumurta kırar yerim, zamanla farklı tatlar arıyor insan. Önce mantarı ince ince doğrayıp kavuruyorsun, sonra çok ince sucuk, üstüne yumurtayla rendelenmiş kaşarı çırpıp döküyorsun, bunların öncesinde fırına koşup hemen sıcak 2 ekmek alıyorsun, afiyetle mideye indiriyorsun, sabah kahvaltı yapmana gerek kalmıyor :D Birde vejeteryan versiyonu var :D mantar kavurduktan sonra yeşil soğan, dereotu sevdiğim birkaç otu ekleyip çırpılmış yumurtayla pişiriyorsun süper gidiyor! acıktım yine, doğru mutfağa . . .

sucuk ,yumurta ,mantar, kaşar .... ya bi rahat durun ya bu saatte nerden bulacaz şimdi mantarı canım çekti ya...:sulanma:

Önceleri acil haller dışında annem yoğurtu kendisi mayalardı, market salçasının varlığından bir haberdik, vita/sana yağ şehirli memurlar içindi, tarhana evde yapılırdı (bende çaktırmadan suyuna ekmek banmaya bayılırdım), sucuk evde yapılırdı, makarna yerine evlerde erişte kesilirdi, evlerde kilo ile değil çuval ile un/toz şeker bulunurdu, elma-ayva gibi dayanıklı meyvalar memleketten gelirdi. Yani o zamanlar eve tek maaş girdiği için acayip kemer sıkılırdı :(.

Belki yaşça küçüğüm sizlerden ama bu söyledikleriniz bana çokta uzak değil.. sık sık memleketim yozgata giderim ve sizin geçmiş dediğiniz onların bugünü :)
sabah kahvaltı için akşamdan mayalanan hamurla mis gibi hamur işi yapılır tandırda.. halam kendi sağdığı sütten yağ yapar onunla yumurta pişirir.. kokusu bile insanı kendinden geçirir..

beyaz-turuncu olur yumurta.. yufka ekmeğin arasına koyarsın..
.
.
.
ben bi mutfağa bakıp geliyorum

Mustafa biz artık şehir bebesi olduk, bir çoğumuzun eşi oklava yerine merdaneyi biliyor, onu da saldırı silahı olarak kullanıyorlar :). Daha düne kadar memlekete gittiğimizde ilk önce tandır yakılırdı, yufkalar açılırdı, ev ekmekleri, bazlamalar yapılırdı ama artık onlarda ağır ağır modern hayata yeniliyorlar, bizim oralarda hemen hemen herkes çarşı ekmeği yemeğe başladı, artık tandırlar özel günlerde yakılır oldu :(.

Mustafa biz artık şehir bebesi olduk, bir çoğumuzun eşi oklava yerine merdaneyi biliyor, onu da saldırı silahı olarak kullanıyorlar :)

Sevdiğiniz değişik lezzetler ve merdane... :)

Aman Savaş Abi! Örnek olun bizlere. :)

Sevdiğiniz değişik lezzetler ve merdane... :)

Aman Savaş Abi! Örnek olun bizlere. :)
Allah'ın bildiğini kuldan mı saklayayaım :D. Ben zamanında tedbirimi aldım, bizim eve hazır bazlama, yufka girer ama merdane asla giremez :sopa:.

Hemen mutfağa gidip yok edeyim merdaneyi... :)

ev yoğurtunun üzerine bisküviyi kıracan, birazda şeker, karıştır ve güzelcemen ye, birde somun ekmeğin arasına, bildiğimiz çekirdeğin içini bolca ayıkladığın zaman da güzel oluyor,
ve yemek konusuna gelince; acılı adana kebabını gelip adana da yiyecen!! eğer adana dışındaki yerlerde yiyorsanız, gerçek adana yemiyorsunuz!!! :) :D
size birde çoğu kimsenin ismini bile duymadığı bir mersin tatlısını söyleyeyim; KEREBİÇ.
bu tatlı mersine özgüdür, mersin yada adanaya gelirseniz arayarak sorarak mutlaka bulun ve tadına bakın derim!!

Son düzenleme:
ev yoğurtunun üzerine bisküviyi kıracan, birazda şeker, karıştır ve güzelcemen ye, birde somun ekmeğin arasına, bildiğimiz çekirdeğin içini bolca ayıkladığın zaman da güzel oluyor,
ve yemek konusuna gelince; acılı adana kebabını gelip adana da yiyecen!! eğer adana dışındaki yerlerde yiyorsanız, gerçek adana yemiyorsunuz!!! :) :D
size birde çoğu kimsenin ismini bile duymadığı bir mersin tatlısını söyleyeyim; KEREBİÇ.
bu tatlı mersine özgüdür, mersin yada adanaya gelirseniz arayarak sorarak mutlaka bulun ve tadına bakın derim!!
Zor bulunan bir tatlı :(. Ankara'dayken Mersin/Adana dolaylarına giden her arkadaşa sipariş verirdik ama %75-80 elleri boş dönerlerdi. Galiba kerebiç her mevsim üretilmiyormuş, belli aylarda üretim yapılıyormuş.

Kerebiç Antakya'da da yapılır. Her mevsim yapılır. Fakat kerebiçin olmazsa olmazı bir çeşit tatlı sostur. "köpük" denilir. Şekerden yapılıyor ama nasıl yapılır hiç bilmiyorum. Uzun Çarşı'da bir iki yerde satılıyor. Başka yerde bulamazsınız.

Anneme sordum şimdi; çöven otundan yapılıyormuş.

fft5_mf776117.Jpeg

Foto yok demiştik ama dayanamadım yükledim yine, kusura kalmayın. :)

Kerebiç Antakya'da da yapılır. Her mevsim yapılır. Fakat kerebiçin olmazsa olmazı bir çeşit tatlı sostur. "köpük" denilir. Şekerden yapılıyor ama nasıl yapılır hiç bilmiyorum. Uzun Çarşı'da bir iki yerde satılıyor. Başka yerde bulamazsınız.

Anneme sordum şimdi; çöven otundan yapılıyormuş.

fft5_mf776117.Jpeg

Foto yok demiştik ama dayanamadım yükledim yine, kusura kalmayın. :)
Ne yani arkadaşlar bizi keklemişler mi? :(. Bu tatlının sosu da en az kendisi kadar lezzetli.:sulanma:

Geri