1-) Hocam öncelikle geniş taban lastik demek daha fazla ham madde demek, dolayısıyla araca daha fazla ağırlık taşıtmak demek.
2-) Eğer bu lastikle birlikte jant da değişirse ve yeni jant eskisinden ağırsa buda araca ekstra ağırlık taşıtmak demek.
3-) İlk 2 maddedeki olaylar atalet momenti ile ilgili. Atalet momentinin artması demek yakıt tüketiminin artması demek.
4-) 195 55 16R lastik demek 195*55/100= 107.25
205 55 16R lastik demek 205*55/100= 112.75
Yani bu lastik takılırsa araç yerden (112,75-107,25)/2=2.25cm yerden yükselecek demektir.
2.25 santimlik bir yükseklik farkı oluşuyor ve araç alttan daha fazla hava almaya başlıyor. Bir araba alttan ne kadar hava alıyorsa o kadar fazla yakar.
Belirli toleranslar dahilinde takılabilecek bir ebat olmasına karşın yakıt tüketimini arttırmasına sebep olan kısaca 2 yanı var. Aracı yerden bir miktar yükseltmesi ve ağırlık artışı. Modifiye yapanlar tüketimin çok etkilenmemesi için orjinal yüksekliği yakalamak adına ince yanaklı lastik kullanır mesela. İnce yanaklı lastiğin espirisi odur. Bu değişimden önce kilometrede 30 kuruş yakan araba değişimden sonra 31, 32 kuruş civarı yakabilir fakat tüketim çok fazla etkilense üretici bunu kitapcığında mutlaka belirtirdi. Bunları bunları takabilirsin ama bak bunları taktıktan sonra çok yakarsa ahanda buraya yazıyorum sonra gelip bana kızma diye