alıntıdır
- 2 tane ayrı forumdan ayrı ayrı vaka alıntı yaptım başka örnekleride var aşağıdaki linklerden takip edebilirsiniz..avukat arkadaşlarımızda yorumunu katarsa iyi olur
1.
23 aralık 2010
Arkadaşlar, 3 gün önce Marif Uğurlu Hukuk Bürosu avukatlarından Gözde Bişak'tan bir yazı ulaştı elime. Yazının içeriğinde Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa muhalefet ederek, izinsiz olarak, Armin van Buuren'ın "A State Of Trance" albümünü indirdiğim belirtiliyordu.
Yazı, eğer 380 TL'yi ilgili kişinin hesabına yatırmaz isem hakkımda dava açılacağı ve çok daha ağır müeyyideler ile karşı karşıya kalacağım tehditi ile son buluyordu.
Bu olayı araştırdığımda Avrupa ve Amerika'da 'Digiprotect' adlı şirket tarafından insanlardan para koparmak için yapılan bir tezgah olduğuna dair izler buldum.
Sistem şöyle işliyor:
-Öncelikle firma gidip birkaç oyunun, filmin, müziğin haklarını satın alıyor,
-Sonra bunları Emule, Torrent gibi bir ağdan elemanları vasıtasıyla yayıyor,
-Dosyayı kendilerinden çekenleri IP'lerini tespit ediyorlar,
-Bu IP bilgilerinden bir şekilde(ISP'den isteyerek, Mahkeme vasıtasıyla) kullanıcıyı tespit ediyorlar,
-Bu şekilde para isteyen tehditkar mektuplar yolluyorlar.
Benim merak ettiklerim şunlar;
1) Bu tarz bir şantajın hukuken geçerliliği var mıdır? Gerçekten gelip de beni dava edebilirler mi? Dava etseler kazanma şansları var mıdır? Çünkü evde kablosuz internet var, o IP'nin benim modemime ait olması direkt suçun benim olduğu anlamına gelir mi?
2) Bir de dosyayı kişisel kullanım amaçlı indirmenin belli bir suçu yok anladığım kadarıyla ancak dağıtmak suç. Emule ve Torrent'te dosyayı indirirken bir yandan da dağıtıyor sayılıyor muyuz?
Bu sorularıma yanıt verirseniz çok sevinirim.
Gelen İHTARNAME'nin bir örneğini de EK'te koyuyorum. İncelerseniz sevinirim.
2.
24 aralık 2010
merhaba arkadaşlar almanya kökenli bir şirketin avukatı tarafından rhapsody of fire bir albumünü indirgidim gerekçesi bir bir ihtarneme geldi
ihtarnamede 380 tl masrafı talep ediliyor aksi takdir tazminat dava açılacak suç duyurusunda bulanacagı filan filan diyor...
gerekli tespitler yapmışlar ıp adresi ,tarih filan var.....
ne yapmalıyım....
parayı ödesem mi ya
o tarihde o ıp baglamıp bağlanmadığı nereden kontrol edebilirim......
http://forum.donanimhaber.com/m_45433827/mpage_1/key_digiprotect/tm.htm
http://forum.divxplanet.com/index.php?showtopic=172092
- 2 tane ayrı forumdan ayrı ayrı vaka alıntı yaptım başka örnekleride var aşağıdaki linklerden takip edebilirsiniz..avukat arkadaşlarımızda yorumunu katarsa iyi olur
1.
23 aralık 2010
Arkadaşlar, 3 gün önce Marif Uğurlu Hukuk Bürosu avukatlarından Gözde Bişak'tan bir yazı ulaştı elime. Yazının içeriğinde Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa muhalefet ederek, izinsiz olarak, Armin van Buuren'ın "A State Of Trance" albümünü indirdiğim belirtiliyordu.
Yazı, eğer 380 TL'yi ilgili kişinin hesabına yatırmaz isem hakkımda dava açılacağı ve çok daha ağır müeyyideler ile karşı karşıya kalacağım tehditi ile son buluyordu.
Bu olayı araştırdığımda Avrupa ve Amerika'da 'Digiprotect' adlı şirket tarafından insanlardan para koparmak için yapılan bir tezgah olduğuna dair izler buldum.
Sistem şöyle işliyor:
-Öncelikle firma gidip birkaç oyunun, filmin, müziğin haklarını satın alıyor,
-Sonra bunları Emule, Torrent gibi bir ağdan elemanları vasıtasıyla yayıyor,
-Dosyayı kendilerinden çekenleri IP'lerini tespit ediyorlar,
-Bu IP bilgilerinden bir şekilde(ISP'den isteyerek, Mahkeme vasıtasıyla) kullanıcıyı tespit ediyorlar,
-Bu şekilde para isteyen tehditkar mektuplar yolluyorlar.
Benim merak ettiklerim şunlar;
1) Bu tarz bir şantajın hukuken geçerliliği var mıdır? Gerçekten gelip de beni dava edebilirler mi? Dava etseler kazanma şansları var mıdır? Çünkü evde kablosuz internet var, o IP'nin benim modemime ait olması direkt suçun benim olduğu anlamına gelir mi?
2) Bir de dosyayı kişisel kullanım amaçlı indirmenin belli bir suçu yok anladığım kadarıyla ancak dağıtmak suç. Emule ve Torrent'te dosyayı indirirken bir yandan da dağıtıyor sayılıyor muyuz?
Bu sorularıma yanıt verirseniz çok sevinirim.
Gelen İHTARNAME'nin bir örneğini de EK'te koyuyorum. İncelerseniz sevinirim.
2.
24 aralık 2010
merhaba arkadaşlar almanya kökenli bir şirketin avukatı tarafından rhapsody of fire bir albumünü indirgidim gerekçesi bir bir ihtarneme geldi
ihtarnamede 380 tl masrafı talep ediliyor aksi takdir tazminat dava açılacak suç duyurusunda bulanacagı filan filan diyor...
gerekli tespitler yapmışlar ıp adresi ,tarih filan var.....
ne yapmalıyım....
parayı ödesem mi ya
o tarihde o ıp baglamıp bağlanmadığı nereden kontrol edebilirim......
http://forum.donanimhaber.com/m_45433827/mpage_1/key_digiprotect/tm.htm
http://forum.divxplanet.com/index.php?showtopic=172092