Motor açmaktan bahsediyorsunuz sanırım. Ben bu olaya inanmıyorum. Öyle olsa üreticiler motoru açıp bize verirlerdi değil mi? Kaldı ki yeni araçlarda ilk 5000 km boyunca devir yapmayın rodaj tamamlanana kadar diyorlar. Sizin söylediğinizle çelişmiyor mu?
Doğrudur kesinlikle.Yeni motora haddinden fazla yüklenirseniz motoru masaya yatırırsınız.Her şeyin bir ölçüsü var zamanla biraz biraz arttırılarak istenilen durum elde ediliyor zaten bunun dediğim gibi bir ölçüsü sınırı var.
"Öyle olsa üreticiler motoru açıp bize verirlerdi değil mi?"
Bu mantık yanlış.motorun tam olarak rodaj km si en az 20.000 ila 30.000 arası olabiliyor sizin dediğiniz mantıkta sıfır araçları aldığımızda kafadan 25.000 km yaptığını var sayacağız bu hangimize mantıklı gelir ? Siz istermisiniz fabrika çıkışı 25.000 km yapmış bir araç ? Zaten çok mantıksız olur böyle bir şey.
İki sene önce iş yerinde kullandığımız 350.000 km de hayata gözlerini yuman atmosferik 99 Model L300 e yeni piston,sekman,eksantirik-krank mili vs. değiştirildi bloğuna gömlek çakıldı motor resmen sıfırlandı.Aracı kullanan kişi bendim 2 sene boyunca not tutarak test ettim.
Tuttuğum notlara göre değer belirtecek olursam ilk 10.000 km de motorun boştayken maksimum deviri 3800 rpm idi 19.000 km ye geldiğinde 4000-4200 rpm arası seyretmeye başladı araç şuan 38.000 km de boştayken motorun gördüğü devir 4500 rpm ve hala artıyor ! 4. vites,devir saati 4200 civarı gösteriyor iken 140 tabla okuyabiliyorum araçta.Aracı kullanan kişiyim ve devirli araç kullanan zihniyetlerdenim 4000 deviri görmeden vites yükseltmiyorum geçen ay servise gittiğimde motorumun tertemiz olduğunu gördüm emme kanalları olsun egsoz kanalları olsun ne bir korum ne bir şişme ne bir çatlak ve ne bir çürük çarık.
Bunu şöyle düşünün spor yapan bir insan nasılki zinde kalabiliyorsa sağlığı yerinde oluyorsa araçlar içinde bu durum söz konusu,tabiri caiz ise ciğerler açılacak.Siz siz olun motorunuzu sağır bırakmayın sonra yanınızdan aynı modelde bir araba solu kapatıp size fark attığınızı gördüğünüzde içiniz içinizi yersiniz işin kötüsü sağır kalan motora daha bir şey işlemez öyle devam eder.
Kolay gelsin,sevgiyle kalın.