1- ''nargile şişesi''nin içine soğuk ve temiz su dolduracaksın,
suyun seviyesi, içine giren demirin yani ''ser''in suya değen kısmını 1,5-2 parmak kalınlığını geçmeyecek şekilde olacak ki fokurdasın... demirin yapısı orada farklıdır anlarsın seviyeyi.
2-''Lüle taşı'''nın içine tütünü ayıklayıp dolduracaksın, teperek, sıkıştırarak değil neredeyse tane tane dökeceksin.
3-Lüle üzerine tütünlerden sonra ''folyo'' kaplayacaksın, kullanacağın folyo eğerki ince ise iki kat yapabilirsin. Kalın folyolarda pisayada mevcut, kaplama işlemi bittikten sonra ise örneğin kürdan yardımıyla delikler açacaksın, bu işlem pratik kazandığında daha verimli hale gelecektir

dağınık ve köşelerede özen gösterirsen keyifli bi içim yakalayabilirsin.
4-Tablet kömürü hemen nargile kömürüyle değiştireceksin, mangal kömürüne hemen hemen eşdeğerdir.
5-''Marpuç''unu her tütünle kullanıp tadları karıştırmak yerine en beğendiğin ve birbirine yakın en çok iki tütünde kullanmanı öneririm. Aksi halde tadlar bir zaman sonra karışacaktır ve hoş olmaz.
6-''Sipsi'' kullanmaya bilirsin sonuçta yalnız içeceksen, fakat birden çok kimse aynı marpucu kullanacaksa metal ve ucu porselenden yapılan renkli güzel sipsiler piyasada mevcut, hemde görüntü itibariyle hoş olur
Şimdiden afiyet olsun Ceyhun...
Yinede yapamam diyorsan, Ankara'dayım şu sıralar haha

Eski bi mekancı olarak, hem yapan hem satan hemde içici birisi olaraktan eşlik edebilirim
DipNot:
Nargile'nin işleyişi, çalışma şekli
İçici marpuçtan nefes aldığında oluşan basınç farkıyla hava sırayla közden, sonra ısınarak lüledeki gözeneklerden geçer. Sıcak hava ile ısıtılan tütünün/tömbekinin dumanı karışarak suyun içinden geçer, bu esnada soğur. Daha sonra hava marpuçtan içiciye ulaşır. Nargile içerisinde bulunan su dumanı soğutmanın yanı sıra içindeki katranı da bir miktar süzer.
Saygılarımla
Tarık Çiğdem