Arkadaşlar herkese merhaba öncelikle aracım 2004 Corsa 1,2 easy Enjoy
Geçenlerde aracımın yağına baktırmaya gittim yağ eksiltmiş ama normal dedi usta gerekli eklemeyi yaptı suyuna baktı su haznesi kahverengi olmuş artık be dibinde kenarlarında çamur gibi olmuş temizlemeye çalıştık ama hortumla fazla temizleyemedik neyse suyunu ekledik öyle bindim bir ay falan hiç bi hararet çekişten düşme yok bugün hava çok soğuktu çalıştırdıktan sonra egsozdan biraz su ve buhar çıktı sizce conta problemimi şimdiden sağolun.
Soğuk havalarda ilk çalıştırmada su ve buhar çıkması normal. Egzoz gazları arasında su buharı da var, egzoz ilk çalışmada soğuk olduğu için de su buharı burada yoğuşuyor ve su olarak akıyor. Egzoz ısındıktan sonra o suyu ve buharını görmezsiniz.
Conta yansaydı;
Yağ suya (yani antifrize) karışsaydı, bunu suyun dibine çöken tortudan değil de hem suyun renginden hem de yağın azalmasından anlayabilirsiniz.
Su yağa karışsaydı aracınızın soğutma tertibatında kaçak olmamasına rağmen hem su seviyesi sürekli azalır hem yağın rengi tahin, yoğurt pekmez karışımı gibi bir renkte olurdu ve araç ısındıktan sonra bile beyaz duman atmaya devam ederdi, ciddi şekilde conta yakmış özellikle çok eski araçlar çocukken peşinden koştuğumuz o sinek arabaları gibi duman atar mesela.
Araç soğukken çalıştırdığınızda su hortumunu sıkın, bir genleşme yada sıkışma hissederdiniz.
Bunlar yoksa conta sağlam demektir.
Soğutma sıvısı olarak ağız alışkanlığından mı su dediniz bilmiyorum ama bulunduğunuz iklime göre antifrizi belli bir oranda saf suyla karıştırıp kullanmak gerekir ama sadece su kullanmak hele hele musluk suyu kullanmak uzun vadede başınıza iş açar (ben saf antifriz kullanıyorum mesela) Musluk suyundaki mineraller zaman içinde çökerek o tortunun oluşmasına hatta motordaki su ceketlerinin tıkanmasına kadar gider. Tortudan kurtulmak istiyorsanız radyatördeki tıpayı açıp bir kaç kere musluk suyuyla doldurup boşaltmalısınız (kısa vadede zarar vermez) Her dolumdan sonra da motoru çalıştırıp suyun devir daim yapmasını sağlamalısınız ki tortu yer değiştirsin. Artık tortu, pas, kir kalmadıktan sonra da uygun şekilde antifriz-saf su karışımını kullanabilirsiniz.
Burada dikkat etmeniz gereken bir nokta var, saf antifriz kullanırsanız kirecin ve pas, tortu yada kirin tıkamış olduğu ufak radyatör çatlakları varsa onlar açılacak ve kaçağa sebebiyet verecektir.