Kombi ile ısınmak artık yasak

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan smihci
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

smihci

Yönetici
Başkan
35-İzmir
Buyrun burdan yakın. Galiba milli kardeşlerimiz sektör değiştirdi. Mucitler şahı iktidarımız hem kendileri ortalığı karıştırıyor, hem de ortalığı karıştırıyorlar diye ona buna çiçek atıyorlar. Kaynak: http://haber.mynet.com/detay/guncel/kombi-ile-isinmak-artik-yasak/483476

usta ben ınsaatcıyım arastırdık bız bunu 10 daıre veya 1000 metrekare uzerındekı yenı yapılarda zorunlu halde olacak bu olay bı yerde guzel bısey yenı bınalarda ısı yalıtımı cok cok ıyı oluyor asagı katı yakıt kazanı veya kombı konulduktan sonra pek bas agrıtmaz gıbı gelıyor bana... ama enerjı tasarrufu flean olayları bana gore hıkaye sadece ısınmak daha kolay olacak o kadar...

Hiç oturmadığım evim için beş yıl süre ile kuzu kuzu yakıt parası ödedim. Daha sonra taşındım bir de baktımki çoğu daire sahibi ödemelerini aksatıyor. Kavga gürültü ferdi ısınmaya geçtik şimdi kafamız daha dinç. İzmir'de doğalgaz hizmetinde faturalı sitem var. 32 daireli bir site için gelecek olan yüklü doğal gaz faturasını yönetici (düzensiz ödemeler olduğu için) nasıl ödeyecek ki. Para yok kaloriferi yakamam demek zaten suç. Kanun ödemeyenleri mahkemeye verin diyor. Biz kiracımızı kira ve apartman aidatı ödemedi diye 2 sene kadar evvel mahkemeye verdik. Adam kaçtı apar topar kaçtı. Yaklaşık 12.000 tl kira+ 2.000 tl apartman aidatı için açılan dava devam edip duruyor. Diğer bir konu merkezi sistem olunca adam ısınamıyorum diye para ödemek istemiyor. Devamlı kavga çıkıyor. Zaten iktidarın yaptığı en iyi şey milleti birbirine kırdırmak değil mi? Kendi denetim görevini vatandaşa yıkmakla işin içinden sıyrıldığını zannediyor. (Mesela bizim sitede zorunlu olduğu halde yalıtım malzemesi kullanılmamış) Ondan sonra konu komşu topluca mahkemelik oluyor.

Enerji verimliliğini ve ekonomik ısınmayı amaçlayan yönetmeliğe göre, isteyen herkes yaşadığı ortamı kombi veya klima kurarak istediği gibi ısıtıp soğutamayacak. Toplam alanı bin metrekareyi geçen toplu konut veya sitelerle, kullanım alanı 2 bin metrekareyi aşan ticaret ve hizmet binalarında merkezi soğutma zorunlu hale getirildi

iktirada dewamli b** atmakla olmazz.. iyi bisey yapsalar dahi kotu birsey mi gibi gosteriosunuz.. kusura bakmayinda okumamiz yazmamiz war...

İktidarların yapacağı en iyi şey çıkardığı yasa ve kuralların arkasında durup adam gibi denetimlerini yapmak, uymayanları cezalandırmaktır. Biz vatandaşların görevi ise yasalara adam gibi uymaktır. Çıkarılan kanunlarla bire bir muhatap olanlar durumu daha iyi algılıyor ve okuyor. İktidarların yaptığı iyi şeylerin arkasında durmakta öncelikle bizlere düşer. Elbetteki iyi olanları savunduğumuz gibi kötü olanları da eleştirmeliyiz.

eğer kombi ile ısınan evlerde bu sisteme geçecek denseydi gerçekten kötü bir yasa olurdu ama bu yeni sistemle enerji tasarrufu yapılacağı söyleniyor ki araştırıp gerekli incelemeleri yapmadan çıkarmamışlardır bu yasayı diye düşünüyorum.Yukarıda da dediğin gibi Savaş abi kullanmadığın halde para ödeme olayı kötü ama bu haberi televizyonda izlediğim zaman bu sorunun çözümü içinde ev içindeki peteklere bir zımbırtı takılacağı bu sayede kimin ne kadar ısındığı belli olacak ona göre ücret ödenecek deniyordu.

Pay ölçer diye bir cihaz görmüştüm. Bu cihaz elektrik veya su saati gibi bir şey ve dairenin dışına takılıyor. Yönetici veya apartman görevlisi her ay buradaki rakamı okuyarak aidatı belirliyor. Ama yöneticinin aidatını ödemeyen dairenin kaloriferini kapatması kanunen suç. Hem aidat ödeme hem bedavaya ısın anlayışından kurtulmak için ve düzgün ödemesini yapan diğer daire sahiplerinin hakkının korunması için bu saatleri denetleyen bir yol bulunmalı. Benim kızdığım bu konu hakkında bir açıklama yok. Tamam 1000 metre kareyi geçen yeni yapılar merkezi sisteme geçti, ödeme şekli, kiracı veya mal sahiplerinin ödeme şekilleri, ödemeyenleri için ne gibi bir yaptırım uygulanacak. Bunlarla ilgili en ufak bir bilgi yok. Kanun var, ver mahkemeye demek çıkar yol değil. Mahkemeler aylarca, yıllarca uzuyor, mahkemeye verdin diye millet yönetiçiyi düşman gibi görüp kinleniyor.

merkezi sistem boş dairesi yada evinde yılın her anı otumayanlar için avantajlı değil.ama şimdi merkezi sistemi di bireysellestiren sitemler varmıs .yakıt sistem merkezi fakat kullanıma göre ücretlendiren bir cihaz gibi .eger bunun gibi birseyde zorunlu hale gelirse yada zorunlu olmasada kullanılırsa bence iyi olur.yoksa bazen -özellikle büyük sitelerde- merkezi sistem zulum oluyo ve cok masraflı oluyo.

1 Aralıktan itibaren 1000m2 den fazla kapalı olan binalar için bu kanun geçerli olacak deniyor.Uygulamaki sorunlar bir yana(yukarıda Savaş Abinin bahsettiği aidat sorunları gibi),
toplu ısınma aslında bireysel ısınmaya göre çok daha avantajlı ve verimli.Ama her nedense 90 lı yılların sonunda dogalgaz kullanımının yaygınlaşması ile tum avrupa toplu ısınmaya yönelirsen,ülkemizde bireysel ısınmaya dogru bir yönelim oldu ve ciddi büyük bir kombi pazarı oluştu.(bunun nasıl oldugu, rantın kimlerim cebine nasıl ve ne şekilde geldiği ayrı bir tartışma konusu)

Örnek bir hesapla ;

ortalama 100 m² lik, 20 daireli bir binanın kazan ihtiyacı yaklaşık 250.000 kcal/h kapasitelidir. Bu kazanda günde ortalama 50 m³ doğalgaz harcanır. Ama 20 kombi takarsanız, 20.000 kcal/h kapasiteli olacaktır her biri ve toplamda 400.000 kcal/h eder. Her biri 3 m³ doğalgaz harcarsa toplamda 150 m³ eder. Bu hem kişinin hem de devletin cebinden çıkan bir maliyettir

Bu hesaplar önceden de yapılıabilirdi ve bu kadar rakam boşa gitmezdi, benim kızdığım bu niye yıllar önce yapılmadı ve bugunlere kadar gelindi.Ve bu işten kimler cebini doldurdu.Sonuçta bugun bu hesapları yapabilen mühendisler ve bürokratlar, 10 yıl öncede aynısını yapabilirlerdi....:mad::mad::mad:

1000 m2 toplam alanı olan binalarda merkezi ısıtmaya geçmeyi,yukarda arkadaşın verdiği rakamlara bakınca, desdeklemek gerektiğini düşünüyoru.80 ve 90 lı yıllarda gerçekten merkezi ısıtmalarda aidat ödememe sorunu yaşandığını biliyorum.Bu yasaya,sert müeyyideler ilave edilerek mahkemelerin ACİL kararlar almasını sağlanmalıdır.Aksi taktirde suistimaller toplumca sık başvurduğumuz kötü davranışlardır.

Geri