katalizör iptali (yakıt)

cenkcoskun

Kayıtlı Kullanıcı
07-Antalya
arkadaslar bugün arabam cok az gaz yemeye basladı ve motorda bir ugultu vardı. servisime gittim katalizörün dolu oldugunu söylediler. sıfırı pahalı oldugu için boşaltmak zorunda kaldık. aracın performansı artar ama aynı zamnda yakıtta %10 artar dediler. ztn aracım cok yakıo die şikayetciyim :) sizce yakıtta cok fark olur mu?

Katalitik konvertörün tıkanması durumunda egzoz gazının dışarı atılması zorlaşacağından performans düşüklüğü yaşanması doğaldır..
Aynı zamanda pahalı bir parça olduğundan tıkandığı veya dağıldığı durumlarda yenilemek yerine söküp araya düz boru veya susturucu konulur..Eğer maaliyeti göze alırsanız değiştirebilirsiniz...
Katalizör iptali motora bir zarar vermez..Zararı çevreyedir.. iptal edilmesi geri-basıncı azaltıp, egzost gazının çıkışını rahatlatıp hızlandıracağı için orta ve üst devirlerinde motoru rahatlatır. devir çevirmeyi kolaylaştırır.
Eğer oksijen sensörü yerinde bırakılarak bir katalizör iptali yapılırsa emisyon normları etkilenmeyeceği gibi motor gücünde %1-2 oranında güç artışı bile sağlanabilir...

yakıt konusuna gelincede çok öle fark edeceğini sanmıyorum...gaz ayağının altında...sonuçta...

İbrahim'in dediklerinin turbo araç için geçerli oldugunu biliyorum ben.. N/A - atmosferik araçlarda backpressure önemli benim bildiğim ama kat iptali ile rahatlar mı emin değilim. Bilen biri düzeltsin.

aynı sorun bende de oldu araç 120yi geçmek istemiyordu iptal ettirdim sadece alt devirlerde biraz ağır kalıyor ama yakıtta bi fark göremedim lpg ile şehirler arası 20 21 kuruş yakıyor

İbrahim'in dediklerinin turbo araç için geçerli oldugunu biliyorum ben.. N/A - atmosferik araçlarda backpressure önemli benim bildiğim ama kat iptali ile rahatlar mı emin değilim. Bilen biri düzeltsin.

Aynen atmosferik de backpressure önemli. iptal ederken boşaltmak yerine, custom bir uygulama daha sağlıklı olur kanısımdayım. Aynı basıncı koruma adına içine susturucu, down pipe vs. düşünülmesi ve o şekilde lazım.

kat doluysa çok yakar yerine içi tümsekli tipte susuturucu takarsan geri basınçta düşmez.

katalizör ün içi boşalınca yada iptal edince arıza lambası da yakabilir.bence yan sanayi bile olsa taktırmakta fayda var.hurdacılara da bir göz at bence.

şu ana kadar arıza ısıgı yanmadı

araçta tüp var mı

yok hocam

Geri