Farklı bi yerden buldum gayet detaylı açıklamış saolsun belki merak edenler olursa diye paylaşıyorum bende
cruise control kumandası içeren sinyal kolu, dikkate edilirse 2 ayrı butondan oluşuyor
ön taraf ve arkada ince uzun bir tuş daha öndekinin tümsekli olan üst kısmına istenilen hıza ulaşınca
basıyorsunuz ve araç bu hızda sabit kalıyor, eğer kısa basarsanız hızınız 2 şerli artıyor, ama uzun süreli
basarsanız elinizi çekene kadar araba gaza basıyor ve bıraktığınız andaki hızda kalıyor , alt tarafı çukurlu ve
aynı anlatılanlar yavaşlamak için geçerli en arkadaki ince tuşa basıldığı anda tamamen devreden çıkıyor.
Bunun yanısıra debriyaj pedalı ve frene basmak da CCyi devrenen çıkarıyor, eğer araç yokuş yukarı gelirse
işletim sistemi motora giden gazı arttırıyor ve hızı korumaya çalışıyor, seçtiğiniz vites de eğer motorun
ürettiği tork aracın hızını korumaya yeterli ise yokuşu çıkabiliyorsunuz , ama dik yokuş 5 vitesle çıkmaya
çalışır ve de devriniz 2000 /dak gibi düşük bir seviyedeyse motor zorlanıyor, ve çok zorlanırsa CC kapanıyor
bu sebeple yokuşlu yerlerde CCyi bazen bir altta ki vitesde kullanıyorum astranın motorunda torkun
güçlenmeye başladığı devir 3000/dak, çoğunlukla bu devirde sabitlendiyse araç kendisini yokuşta koruyup
yokuşu bitiriyor, yokuş aşağı inerken de yumuşak eğimlerde gazı azaltmakla yetiniyor, eğer araç hızlanmaya
devam ederse tamamen motor kompresyonuna bırakıyor bu sırada yakıt kesme sistemi sayesinde yakıt
sarfiyatı sıfıra düşüyor, ama astranın kasası ağır, 1.6 motoru hafif , ve CCsi de çok gelişmiş değil fren
sisteminden bağımsız bir ünite o nedenle frenleme olmuyor dik yokuşlarda hızınız giderek artabiliyor , bu tip
sistemler genelde arazi araçlarında oluyor [ Hill Descent Control (HDC) ] , yokuş aşağı sabitliyorsunuz hız
korumak amacıyla hem tekerleğe hem motor devrine frenleme yapıyorlar.
Ben CCyi neredeyse her yerde kullanıyorum hızlanmaları uzun basımlarla onunla yapıyorum, gerekli
mesafelerde fren kullanmadan uzun basma ile hız azaltarak uyumlu hale getiriyorum, eğer uzun yolda
sollama ve anlık gazlamar gerekirse gaza bastığınızda aracın hız artıyor ve ayağınız gazdan çektiğiniz de
eski değerine düşüyor, biraz akıllı fonksiyona sahip eğer belli süre gaza basıp kmyi daha üst seviyede iken
tekrar hız arttırma tuşuna bir basışta o anki değerden devam ediyor 2 şerli artış olmuyor.
Tabi şehirde yoğun trafikte kullanamıyorsunuz ama sabahları ve akşam geçkin saatlerde bence aralıklı
olarak kolaylıkla kullanılabilirsiniz. CC demek uyumak demek değil, bağdaş kurmuyorum başka şeylerle de
ilgilenmiyorum, CC aracın sürüşünün daha ortalama değerlerde olmasını sağlıyor anlık değişimleri iniş
çıkışları törpülüyor bu da gaz verip kesmeler azalttığı için yakıt tükeminde felaket tasarruf sağlıyor. Şehiriçi
şehir dışı parmağım o kadar alıştı ki başka arabalarda rahatsız oluyorum
Bence 150 YTL ye deger ama tatile falan arabayla gidiyorsan. Sehiricinde kullanmayi dusunme bile TEM de
bile ancak gece yarisi kullanilabiliyor. Ama uzun yolda cidden buyuk rahatlik ve cc yi kullandigim zaman
yakit tuketimi dusuyor. Kendim sabit hizda kullansam bile daha cok yakiyor sanki nasil bir aciklamasi vardir
bilemem ama yol bilgisayari oyle gosteriyor. Bir de bana soyle bir faydasi oluyor pedal ayagimin altindayken
onum bosken genelde hizlanma istegi duyuyorum. CC yi kullandigim zaman ise ya simdi gaza basmaya
ugrasmiyim deyip basmiyorum. Bu da hem trafik cezasindan hem de benzinden tasarruf sagliyor
Astradaki sistemin calismasi ise kisaca soyle. Sinyal kolunun ucundan hiz sabiteniyor. Bu durumda panelde
yesil bir isik yaniyor sadece baska bir gosterge yok. Gaza basinca hizlanabiliyorsun ve birakinca tekrar ayni
hiza dusuyor, yani sollamalarda vites dusurmiceksen devreden cikarmana gerek yok. Frene veya debriyaja
basinca devreden cikiyor. Ayrica yine sinyal kolunun ucundan dugmeyle 2ser km seklinde hizi arttirip
azaltabiliyorsun.
Alıntıdır..