evinizin tavanında küfe rutubete son!!

Abi bana küf demeyin çarşamba günü mikoloji (küf, mantar bilimi) sınavım var. Şimdi buraya bi dökmeye başlasam küfün gelişim evresini :) aman aman yandınız. Kısaca söyle özetleyeyim. Küf gelişme ortam = havasız + serin + Nem, En ufak hava akımında gelişimlerini %40'a kadar düşürebilirsiniz. Yağlı boyada olsa kışın boya yaptırmayınız. Boyanın altında kalan etmen ister istemez yine canlanacaktır en güzeli sıcak havalarda boya yapmak.

sana bişey diyeyim sen bu sınavlarla iyice kafayı yedin. aynen benim dediğimi bilimsel yoldan açıkladın.

tavanda oluşan küfler, yoğuşma sebebiyle oluşan rutubetin sonucudur, tavan kupkuru bile olsa sütunların ısı transferi tuğla duvardan çok daha yüksek olduğu için duvara göre kışın çok daha soğuk olur. bu sebepten ev içerisinde oluşan buhar bu soğuk noktalara ulaştığında yoğuşma başlar. önüne geçmenin tek çaresi yalıtım yapmaktır.
dıştan yalıtarak tüm yüzeyi kaplamak en mantıklısı, uygulama zorluğundan bitmiş binalarda içerden yapmak daha kolay olur.

önemli olan soğuk yerleri örtüp sıcak tutmaktır

aynı olay ara katlarda da olur, kat araları beton olduğu için aynı tavan gibi küflenme yapar.

Bizim banyonun tavanı da aynı durumda maalesef, sanırım havalandırma (menfez) sürekli açık olmasına rağmen yeterli olmuyor ve bir kaç ayda tavan kapkara oluyor.Ev en üst kat, çıkıp tavan arasına baktım, banyonun üzerine gelen kısımda su birikintisi,nem vs bişey yok, olay tamamen banyonun içi ile alakalı.

Gökhan ın kullandıgı malzemeye gelince, çok kısa sürede rengi atıp, formu bozulan bir malzeme, umarım sizinki uzun ömürlü olur

izocamın tavan kaplamalar için çok çeşitli çözümleri var bi gidip bilgi alın derim.
hem kullanılan hem kullanılmayan tavan aralarını istediğiniz gibi yalıtırsınız.

tavanda oluşan küfler, yoğuşma sebebiyle oluşan rutubetin sonucudur, tavan kupkuru bile olsa sütunların ısı transferi tuğla duvardan çok daha yüksek olduğu için duvara göre kışın çok daha soğuk olur. bu sebepten ev içerisinde oluşan buhar bu soğuk noktalara ulaştığında yoğuşma başlar. önüne geçmenin tek çaresi yalıtım yapmaktır.
dıştan yalıtarak tüm yüzeyi kaplamak en mantıklısı, uygulama zorluğundan bitmiş binalarda içerden yapmak daha kolay olur.

aynı olay ara katlarda da olur, kat araları beton olduğu için aynı tavan gibi küflenme yapar.
aynen bu sebepten dolayı oluyor. ama malzeme öyle hemen deforme olacak bi tipten değil.

içerden yalıtım da yoğuşmayı keser, ancak köşelere dikkat edin, genelde birleşim yerlerinden sonra yan duvar yönüne 40-50cm kadar devam etmek gerekir duvar-tavan birleşim yerinden yoğuşma olmasın diye. eğer sorun devam ederse dış duvarları da içerden köpüklemen gerekebilir.

bitirme tezim yalıtım konusundaydı da :D halen hatırladıklarımı paylaşıyorum :)

ufak odayı zaten içerden straforladık geçen sene duvarlarda bi sorun kalmadıama tavana bişey yapmadık tavanda yine küf oluyor. ısı olarakta gerçekten etkisini gördük.banyo ve wc de denedik bakalım iyi olursa odanın tavanınada yapacağız.

en temizi dış cephe giydirmedir ama işçiliği fazla, içerden de düzgün yapılırsa sorununuzu çözer.
küf olan köşelerde beton çatlakları vs. varsa hava geçişi olup yine yoğuşma olabileceğini düşünürsek tavana da, en azından köşelere bi şap atarsanız temiz olur,

Tam olarak tespit doğrudur. yalnız katılmadığım tek nokta içerden yalıtımdır. Her ne kadar xps ler B2 sını densede çabuk alevlenen malzemelerdir. bu nedenle ev içinden yalıtmak doğru bir tercih değildir. üstelik bahsettiğiniz birleşim noktaları 40-50 cm tavana dönse bile diş atacağından hoş bir görüntü olmayacaktır.

Aynı zamanda dansitesi yüksek bir malzeme içerden yapıldığında daha fazla rutubeti evin içinde hapsedecektir. iyi havalandırılmazsa kaç yapalım derken göz çıkarmış olursunuz.

Merhabalar, görüntü açısından güzel bir uygulama fakat, arkası gene küf olacağı için sağlık açısından da düşünün bence. Çatının üstüne yalıtım olarak isocam sermenizi öneririm, çok fark ediyor ve yalıtımda yapmış olursunuz. Ayrıca çatı oluklarında biriken suda rutubetten küf yapar, olukları temizletmeniz de faydalı olur. Birde rutubet gidericileri kullanabilirsiniz, ben sorunu böyle çözdüm. Sizin yaptığınız uygulamanın sorunun üstünü örtmek olarak yorumluyorum ama görsellik olarak güzel olmuş.

bire bir katılıyorum ayrıca bu sorun içden değil dışdan halledilmesi gereken bir sorun içden ne tür malzeme kullanırsanız kullanın gene nem önüne geçilemez küflenme yapıcakdır.. çatınız nasıl bilemiyorum ama düz ise tamamen fayans uygulaması da tamamen bütün küfü nemi kesicekdir..

Benim'de didimde yazlıkta yan duvarlarda iki senedir rutubetlenm başladı alttan çekiyor .Havuzlara uygulanan çimento bazlı yalıtım malzemesi kullandım sonuç nedir bilmiyorum şubat ayında gidip konrol edeceğim. Sizin uygulamanız kaplama türü malzemeye benziyor doğrumu.:confused:

rutubet bam başka bir şey rutubet terlemeden olur yazlıklarda çok olur her yeri kapatıp giderler 6 ayda gelmezler illa evin bir yerlerinde rutubet olur ev canlı bir şeydir oda nefes alır.. gitmeden önce eviniz dubleksse her katta bir camı hafif açık bıraksanız rutubet derdiniz kalmaz.. yada uzman birine hava mazgalları vardır duvara takılan basit ama şık görüntülü plastikler onlardan taktırtırsanız evinizde kesin hava geçişleri vardır yoksa usta bilir zaten bir iki yerde ufak duvarı kırar onun üstüne hava mazgalını takar o mandallıdır zaten gitmeden önce açarsınız o mazgalları evini gene rutubet yapmaz..

Geri