el freni mi? viteste bırakmak mı?

otomatik vitesten bahsediyor sanirim.. onda zararli viteste stop etmek ve çalistirmak..
 
yok arkadaşlar vites 1 de elfreni çekik debriyaja bastınız vitesi boşa almadan marşa bastınız noldu bütün yük volana biniyo
 
ben vites boştayken bile yine de debriyaja basarak çalıştırıyorum yük binmesin diye
 
ben de farklı bir şey sorayım. mesela ışıklarda 10-15 saniyeliğine veya adım adım ilerlemelerde, debriyaja basılı olarak 1.viteste beklemek zarar verir mi yoksa 5-10 saniyeliğine de olsa boşa alıp debriyajdan ayağı kaldırıp mı beklemeli.
 
debriyajın üzerine ayağınızın ağırlığını bırakmanız bile debriyaja zarar veririr. Eski şoförler önce sol ayağa bakarlar harket halindeyken araç. eğer sol ayak sürekli pedal üzerinde ise "cıkk olmamış bu derler." ;)
 
bende genelde 1.viteste debriyaja basılı beklerim ışıkta falan,zararı çokmudur gerçekten?
 
1. Aracı asıl tutan el firenidir. Ancak aracı viteste bırakarak el frenine binen yükü azaltmış olursunuz. El frenini çektiken sonra önce debriyajı sonra ayak frenini bırakırsanız bu olur, aksi takdirde ise araç, ayak frenini bıraktığınızda el frenine (sadece arka tekerleri tutar) bırakır kendini. Fakat düz zemin dahi olsa sadece viteste bırakmayın, bu durumda araca dışarıdan gelen bir etki aracı yürütebilir bu da krank miline zarar verebilir.

2. Araç ilk çalıştırılırken debriyaja basmakta fayda var, çünkü motor ilk çalıştığında yeterince yağlanma olmadığından şafta bağlı mekanizmaların (çok cuzi de olsa) aşınmasına yol açabilir.

3. Easytronik şanzımanda çalıştırırken ya da kontağı kapatırken ne yaptığınız önemli değil, zira şanzıman kendini kendiliğinden boşa alır, ek olarak debriyaja basar. Kontağı kapattıktan sonra ise en son takılı vitese (bu sadece 1 veya geri olabilir) geçip aracı tutar.

4. Otomatik vitesli araçlarda P konumunda olmadan araç çalışmaz. Kontak kapanabilir, ancak P konumuna getirilmezse anahtar çıkmaz. P konumu aracı tutar ancak tutan mandal çamaşır mandalından daha küçük bir mandal olduğundan aracı ne kadar tutabilir siz düşünün.

Selamlar...
 
peki belirli zamanlarda el freninin az miktarda çekilip 200-300 metre ilerlenmesi doğrumudur?herhangi bir zararı olurmu
 
Kışın düz yerlerde elfreni çekmemeye özen gösterelim. Çalıştırırken ve stop ederken debriyaja basmayı unutmayalım. Çok dik yerlerde istesekte viteste bırakamayız unutmayalım. Vites boşta elfreni çekmekte tehlikeli bunuda unutmayalım. Saygılar.
 
peki belirli zamanlarda el freninin az miktarda çekilip 200-300 metre ilerlenmesi doğrumudur?herhangi bir zararı olurmu
doğrudur kullanım klavuzunda da yazar... ama arkası disk olup el freni için diskin içinde kampana şeklinde el freni bulunanlar için doğrudur... vectra b için doğru mesela..
 
Geri
Üst