egr ve otomatik cikle

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan dra
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

dra

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
arkadaşlar benim 99 model 1.2 16 v. corsamdaki sıkıntım kalkışlarda aşırı sarsıntı var(sanki ön sağ teker yerinden çıkacak gidi) debriyaj, fazla gaz ayrı ile anca kalkıyorum.bilgisayara bağlandığında egr ve temiz hava sensörü arızası verdi.ancak bu hafta şunu fark ettim arabayı ilk çalıştırdığımda 5 dk kadar otomatik cikle den cıkana kadar motoru ısıtınca gün boyu bu sorunu yaşamıyorum.neden acaba bilgisi olan arkadaşlar var ise cok sevinirim.

geçen serviste egr ne işe yarar diye sordum otomatik cikle cevabını verdiler

egr valfi
araçdaki egsoz gazları belli bir sıcaklığın üstüne çıkınca kimyasal bir tepkime oluryor ve zehirli bi gaz çıkıyor.( tam hatırlayamadım ama belli sıcaklığın üzerinde karbon monoksit gazı karbon dioksit oluyordu galiba) bu gazı engellemek için araç sınır sıcaklığa yaklaşınca egr valfini açıyor ve temiz hava-yakıt karışımına egsoz gazı veriyor. böylece fakir ve verimsiz bir yanma oluşuyor. sıcaklıkda artmıyor.
herzaman savunsamda bir türlü kabul ettiremedim ama egr valfi sadece çevre için geçerli olan aracın sarfiyatını (uzun ve devirli sürüşlerde) arttıran ayrıca gücünü düşüren bir özelliktir.ülkemiz yakıtlarıylada sık sık arıza yapmasıda cabası.

bende de aynı sorular oluyordu ancak bu sabahları motor soğukken yapıyordu bu aralar özellikle havalar ısındığından beri yapmadı. sendeki arabayla aynı. eğer tahminlerim doğruysa egr valfi arızası diye düşünüyorum çünkü ben arabaının hava debimetresi bujilerini rolanti sensörünü değiştirdim değişen bir şey olmadı. arıza yine devam etti. üstelik bir rutinliğide yok bazen yapğıyor bazen yapmıyor. ortak tek bir noktası var araç soğukken yapması. sanırım bendeki arıza ile aynı ben egr valfini değiştirmeyi düşünüyordum ama şimdilik bir şey olmayınca askıya aldım.

Geri