Dürüstlük üzerine güzel bir hikaye...

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan JOCCO
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
herzaman herkese 1'e sattığın bir malı sadece 1 kişiye 2'ye satarsan o haram olmazmı? Ticaret ahlakına aykırı bir durum değilmi bu? Ticaret,kime ne kaktırırsam demek değildir..
 
güzel bir örnek.paylaşım için teşekkürler ellerine sağlık
 
örnek bir paylaşım. buradan çıkan sonuç bence TÜRKİYE'DE insanlık olmuş gibi. herkes kısa yoldan köşe dönme heveslisi olmuş çünkü.
 
inandığı gibi yaşamak... Çok güzel.
 
hikayen icin tskler...
ben daha önce duymamistim. hosuma gitti & kopyaladim
smilie.gif


yazinin sonlarinda yazdigin hadis ise ne büyük müjde... yetismekte olan bir tüccar adayi adina sevindim dogrusu
biggrin.gif


hikayen kücük bir olayin ne büyük etkisi olabildigine bir gösterge...
keske günümüzdeki insanlar da su "bana ne" hastaligindan kurtulup bir adim atsalar... ne iyi olacak
o günlerdeki gibi... olabilse bu şahsım adınada geçerli ne kadar dikkat etsekte birilerin hakkı kalıyor üzerimizde


çok hassas bi nokta araba park etmek bile dikkat istermiş ögrendim..

size bi anımı anlatayım

cihangirde aracımı park ettigim yerden alırken bi araç çıkışıma engel olacak şekilde park etmiş işi kısa diye ben arabayı çalıştırdım hemen aracın sahibi görüp geldi yol verdi ve beni durdurup hakkımı helal etmemi istedi 28 30 yaş arası bi adamdı şaşırdım ne demek dedim hemen sevindimde hakka hukuka dikkat edenler var oldugu için ama malesef çok az Allah cc bizleri
kul hakkından uzak duranlardan eylesin

sevgili ( JOCCO ) böyle bi konuya degindigin ve paylaştıgın için tekrar teşekkür etderim
 
aynı yerde aynı kişiye 1 lira olan malı 2 lira verirsen haramdır ama yinede adam kabul ederse alırsa haram olmaz bu birrr.Ayrıca kim olursa olsun kaca verirsen ver kabul etmişse almışsa haram değildir olmaz olamaz.Sadece adam zor durumda oldugundan dolayı iş mecburi oldugundan dolayı fiyat fazla dersen o ayrı bir olaydır harama girer ama genelde eğer alıcı kabul ediyorsa haram değildir olmaz..
 
dragon' Alıntı:
herzaman herkese 1'e sattığın bir malı sadece 1 kişiye 2'ye satarsan o haram olmazmı? Ticaret ahlakına aykırı bir durum değilmi bu? Ticaret,kime ne kaktırırsam demek değildir..


eğer senin anlattıgın şekilde olursa harama girer ama adam kabul edersede yine harama girmez kabul etmiş almış o adamın hakkı geçmez kimseye merak etme
 
Peygamberimiz, aldatmayan doğru tüccarın mahşerde Sıddıklarla beraber olacağı müjdesini vermiştir.
Böylesine yüksek mükafatın bir sebebi, ticarette zaman içinde doğruluğun azalması, çoğu kimselerin haram helal tanımadan yüklü kazançlar sağlamaya yönelecek olmalarıdır. Rakiplerinin meşru olmayan yollarla yüklü paralar kazanmalarına rağmen helal sınırı içinde mütevazı kâra nefsi razı etmek, her halde herkesin göze alacağı bir sadakat olmasa gerektir. Bundan dolayı Efendimiz (sav) Hazretleri:
– Doğruluktan ayrılmayan sadık tüccar mahşerde sıddıklarla birlikte olacaktır! müjdesini vermiş, her şeye rağmen meşru kârdan ayrılmayan sadık tüccarı tebrik ve teşvik etmiştir.
– Meşru kâr haddini kim tespit eder? Ne miktar kar konmalıdır ki meşru kâr olsun.?
Gerçekten de ticaretin can damarı, kârın meşru olması, helal kâra kanaat edip fahiş kazanca sapılmamasıdır.
Ancak helal kârın miktarı dondurulup ta şu kadardır, denmemiştir. Çünkü kâr, semtine ve mevsimine göre değişir. O yüzden kâr haddini o malın satıldığı muhitin örfü, adeti, makul kârla satış yaptığı bilinen yaygın tüccarlar topluluğu tespit ederler. Çevrenin tespit ettiği bu kâr nispeti esas alınır, müşterinin bilgisizliğinden istifade ile kârı daha da yukarı çekip de fahiş kazanca gidilmez. Fazlası helal kazanca haram katmak olur.

Alıntıdır...
 
dragon' Alıntı:
– Meşru kâr haddini kim tespit eder? Ne miktar kar konmalıdır ki meşru kâr olsun.?
Gerçekten de ticaretin can damarı, kârın meşru olması, helal kâra kanaat edip fahiş kazanca sapılmamasıdır.
Ancak helal kârın miktarı dondurulup ta şu kadardır, denmemiştir. Çünkü kâr, semtine ve mevsimine göre değişir. O yüzden kâr haddini o malın satıldığı muhitin örfü, adeti, makul kârla satış yaptığı bilinen yaygın tüccarlar topluluğu tespit ederler. Çevrenin tespit ettiği bu kâr nispeti esas alınır,

işte ben baştan beridir bundan bahsediyorum bilmem anlatabildimmi yerine göre fiyat uygulanır ama atıyorum istanbul ulus tan aldıgınız yada tahtakaleden aldıgınız malın fiyatı arasında fark olur aynı şey bütün iller için gecerlidir.Fakat en basit benim burda 10 ytl sattıgımı malı istanbuldaki esnaflar 15 den aşşagı vermiyor o zaman bahsedilen konuya göre istanbuldaki esnafın hepsi haram kazanc elde ediyor ben bunun üstüne basıp söyledim malıda aynı fabrikadan aynı iskontolarla alıyoruz hatta bize daha pahalaıya mal oluyor ambarıydı kargosuydu filan...
 
paylasım için tesekkurler
 
Geri
Üst