arkadaslar easytronic astra h sahibi biri olarak sizi bazi konularda aydinlatmak istiyorum..yaklasik 35000 km kullandim araci, 57000'de 2. el olarak aldim, buyuk bakim olan 60000 bakimini kendim yaptirdigim icin aracin gerek sanzimani olsun gerekte ufak tefek arizalari olsun bi cok yerini biliyorum.
easytronic sanziman sizinde soylediginiz gibi normal baski balatali sanzimanin otomatiklestirilmis hali..yani debriyaja robot kol basip birakiyor, sistem duz vites ile mekanik anlamda ayni calisiyor bu yuzden yakit tuketimi eger otomatik modda kullanilirsa, elektronik gaz kelebegi oldugu icin ve tamamen gaza basis sekliniz gaz pedalinin %10'u kadar olursa ekonomik olarak algilanacagi icin arac duz vitesten en az 0.1 en fazla 0.5 litre daha az benzin tuketiyor 100 km'de..eger vites kolunu saga cekip M konumuna gecerseniz yani manuel mod'a, vites gecis devirlerini sanziman beyni yerine siz ayarlayacaginiz icin az biraz daha fazla yakit tuketimi oluyor ister istemez. ama otomatik moddaymis gibi davranip vitesleri 3000 devir civari atarsaniz tuketim otomatik mod ile ayni.
gelelim baski balata omrune;
arkadasinda soyledigi gibi baski balatanin erken bitmesi dogru..65000 km'de baski balatami arac titredigi icin mecburen degistirmistik ve arac hic hor kullanilmamis, eski sahibi bayanmis. ona ragmen baski balata parca parca olmustu (balata kismindan bahsediorum), tek tarafinda bazi yerlerde yalnizca metal yuzey gorunuyordu..
easytronic'in baski balatayi bu kadar erken bitirmesinin sebebi insan ayagi kadar hassas calisamamasi, kalkislarda bazen yarim debriyaj yapmasi, vites gecisleri arasinda yarim debriyaj yapmasi (ornegin 2. viteste ilerliyorsunuz, ayaginizi gazdan cektiniz, vitesi 3'e attiniz yada otomatik modda otomatik olarak atti beyin,tekrar gaz verdiginizde arac debriyaji birakarak gaz veriyor). baski balata asindikca sanziman beyni ona gore debrijaya nasil basicagini (daha ileridemi geridemi) tam olarak kendisi iyi ayarlayamadigindan dolayi, periyodik olarak (15-20 bin km'de bir yapilsa iyi olur) tech2 cihazina baglayip easytronic kalibrasyonu yaptirmak gerekiyor. ben simdiye kadar 2 kez yaptirdim, vites gecisleri hem daha seri ve hemde daha yumusak oldu. ayrica baski balatayi degistirdikten sonrada kalibrasyon sart, olmazsa olmaz. kalibrasyonun yapilisi ise soyle; arac liftle kaldiriliyor, tech2 cihazi baglaniyor, araca mars yapiliyor, tech 2 cihazindan kalibrasyon modu secilip adimlar takip ediliyor, arac kendi kendine surekli debriyaj kavramasi yaparak en uygun kavrama noktasini buluyor, tabi bu islem 10 dk suruyor ve kalibrasyon islemi tamamlanmis oluyor. eger kalibrasyon yapilmaz ise baski balata omru daha kisa olur. hatta bir keresinde baski balata takali 15-20 bin km olmustu sanirsam, aracla ciddi anlamda gazladigimda aractan ciddi anlamda balata kokusu gelmisti ve opel team service'e gitmistim, usta kalibrasyon yapilmadigi icin boyle oldugunu soylemisti ve kalibrasyondan sonra ne kadar gazlasam veya hor kullansam dahi en ufak bir problem dahi yasamadim..
easytroniclerde genelde baski balata omru 30 bin km ile 70 bin km arasidir. 1 sene once opel yetkili servisi baski balata, bilya ve kalibrasyon dahil 1 milyar 200 civari bir para istemisti, ozel bir serviste LUK marka baski balata (ustunden cikan orjinalde LUK zaten) ve orjinal GM bilyasini 780 YTL iscilik dahil halletmistim. 80 YTL'de baska bi serviste kalibrasyonu hallettirmistim. Tabi o zamanlar Opel Team Service'i bilmiyodum. Bilseydim oraya giderdim.
Bu arada easytronic baski balatasi manuel sanzimanli astra ile ayni, o yuzden parca konusunda bi sikinti cekmiyorsunuz.
Kalkislarda (yokuslarda) geriye kaymayi engelleyen sistem yani Hillholder benim aracimda yok..aracim 2004 model ve enjoy paket, o sene ve modellerde yoktu diye hatirliyorum. Ama ona ragmen yokuslarda hicte oyle tehlikeli sayilabilicek bir sekilde geriye falan kaymiyor arac. Kaymasi icin ayaginizi frenden cekip gaz pedalina atmadan once beklemeniz gerekiyo ki bunuda kimse yapmaz..Corsa'larda easytronicin ilk hali oldugu icin onlarda kayma yapabiliyor, bunu daha once gordum ve arkadasimin aracinda yasadim fakat astrada kesinlikle boyle bisey yok..Hatta cogu zaman duz vites aracta kullaniyorum inanin duz vites kullanirken ben kavrama yapana kadar daha cok kayiyor o yuzden korkunuz kesinlikle olmasin..Aracin kaymamasinin sebebi ise su;
ornegin bir trafik isiginda durdugunuz ve ayaginiz frende.vites A1 yada M1 konumunda (farketmez), sizin ayaginiz frende olmasina ragmen arac 5-6 saniye boyunca debriyaja basili tutuyor ama daha sonra yavas yavas debriyaji birakip yarim debriyaj konumuna hafiften getiriyor.bi 5-6 saniye sonra yine debriyaja tam basiyor, daha sonra yine yarim debriyaj yapiyor. Siz ayaginizi frenden cektiginizde arac agirligiyla geriye kaymiyor cunku o esnada hafif kavrama yapiyor..Ayrica frende 5-6 saniye beklemeseniz bile ayaginizi frenden cektiginizde farkedersiniz ki arac yavas yavas hareketlenir gaza basmasaniz bile..gaz vermeden arac dizel arac gibi kavrama yaptirarak ileri dogru hareketleniyor, trafikte bu iyi bir ozellik. surekli gaza basip kavrama yaptirirsaniz baski balatayi sisiriyorsunuz. cunku daha oncede bahsettigim gibi kalkislarda kavramayi bi insan kadar iyi yapamiyor, zaman zaman yarim debriyaj hatta bazen iyi gaz vermezseniz 2 defa ust uste kavrama yaptiriyor.
eger sistemini bilerek dogru sekilde kullanirsaniz herhangi bir sorunla karsilasmiyorsunuz ve baski balata omrude o kadar kisa olmuyor. ve diger otomatik sanzimanlara gore hem yakit sarfiyati bakimindan cok ekonomik, performans olarak daha iyi, hemde ariza yapma olasiligi cok dusuk.
ayrica easytronic kullanicilarina bir tavsiyemde su, aracinizi burnu yokus asagi gelicek sekilde park ettiginizde el freninden baska geri vitesede takmak istiyorsaniz rahatlikla takabilirsiniz. bazi servisler bu konuda uyariyorlar takmayin sakin, beyinini yakarsiniz diye, kesinlikle oyle bir sey yok. ancak su sekilde kullanirsaniz;
aracinizin kontak anahtarini cevirdiginiz, mars yapmadan once fren pedalina basip vitesi R konumundan veya A1 yada M1 yani geri vites yada 1. vitesten N yani bos konumuna alip oyle mars yapin. Arac siz bosa almadanda mars yapar fakat kontak anahtarini mars yapmak icin cevirdiginizde aracin bosa almak icin cok kisa bir zamani kaliyor, 1. viteste mars yapiyor sorunsuzca ama cok hizli bir sekilde hareket ettigi icin robot kolu, beyin ve robot kol zorlaniyor. hele hele R konumunda yani geri viteste bu dahada zor cunku geri vites senkromecli oldugu icin duz vitesli aractanda bilirsiniz, hizli bir sekilde geri vitese takmak veya geri vitesten bosa almak daha zordur 1. vitesten bosa almaya gore. O yuzden kesinlikle ve kesinlikle vitesteyken mars yapmayin. N konumuna yani bosa frene basarak alin daha sonra mars yapin, sonra tekrar vitese takip yuruyun. ayrica el freninide mutlaka park ettiginizde cekmelisiniz, zaten arac bu konuda surekli uyari veriyor, lamba yanip sonuyor.
simdilik aklima gelenler bunlar, unuttugun veya kacirdigim bisey varsa yada merak ettiginiz herhangi bisey, sormaktan cekinmeyin, her turlu yardimci olurum. sonucta bu forum bunun icin var