Doğalgaz oda termostatı

lyolcul

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
2 Haz 2014
Mesajlar
628
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
43
Siteyi ziyaret et
Yani bu kombi için oda termostatı kullanılabilir mi abi?
 

smihci

Yönetici
Başkan
35-İzmir
Katılım
19 Ara 2007
Mesajlar
20,521
Tepki puanı
255
Puanları
83
Siteyi ziyaret et
Yani bu kombi için oda termostatı kullanılabilir mi abi?
Şimdiye kadar hiç oda termostatı kullanmadığım için olur veya olmaz diyemem. Ben 20 senelik tecrübeme dayanarak kendime göre bir yakma düzeni belirledim, halimden ve faturalardan memnunum. Zamanla termostatın nasıl daha verimli kullanılacağına tecrübelerinle karar vereceksin. Zira ısınmada, evdeki eşyaların durumu, evin boyutu, evin konumu, evde yaşayanların sayısı ve yaşı, yalıtımın kalitesi, kombinin markası, peteklerin kalitesi faturayı doğrudan etkiler.
 

corsa cdti

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
19 Tem 2008
Mesajlar
1,203
Tepki puanı
0
Puanları
0
Siteyi ziyaret et
bir de modülasyon denen şey bizim kombide var galiba.. internetten özelliklerine baktım alev modulasyonu var yazıyor..
alev modulasyonu olunca oda termostatı takılabilir mi demek?
yoksa farklı bi modulasyondan mı bahsediyoruz?

bizim evdeki bu : http://www.demirdokum.com.tr/urunler/demirdokum-nitromix-13952.tr_tr.html

alev modülasyonu ( genel tabiriyle modülasyon ) her kombide vardır.
bunun anlamı, kombinin ayarlanan kazan suyu sıcaklığına göre gazı açıp kesmesi.
alev modülasyonu iki şekilde olur; birincisi termostat kombinin üzerinde ise ayarlanan kazan suyu sıcaklığına göre modülasyon yapar.
kazandaki sıcak su peteklerden dolaşarak soğuyup kazana geri döndüğünde kombi suyun derecesini algılar. kombiden giden su sıcaklığı ile dönen suyun sıcaklık farkına göre 1-2-3 kademe gaz açar.
giden su sıcaklığı ile dönen su sıcaklığı bir birine yaklaştıkça gazı kısarak suyu ıstmaya devam eder. fark kapanınca pilota geçer.
oda termostadı bağlı ise bahsettiğimiz modülasyonu ayarlanan oda sıcaklığına göre yapar.
oda sıcaklığı ayarlanan sıcaklığın altına düştüğünde kombi yine 1-2-3 kademe gaz açar. sıcaklık yükseldikçe gazı kademe kademe düşürür.
sıcaklık ayarlanan dereceye geldiğinde gaz keserek pilota geçer.

bazı kombiler her iki özelliğe göre, bazı kombilerde sadece kazan suyu sıcaklığına göre modülasyon yapar.
Demirdöküm Nitromix ( eğer son zamanlarda bir değişikli yapılmadıysa ) sedece kazan suyu sıcaklığına göre modülasyon yapar. oda termostadı ile modülasyon özelliği yoktur.
 

corsa cdti

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
19 Tem 2008
Mesajlar
1,203
Tepki puanı
0
Puanları
0
Siteyi ziyaret et
Yani bu kombi için oda termostatı kullanılabilir mi abi?

gerçi soruyu Savaş bey'e sormuşsun ama yanlış anlamayı önlemek için ben yine bildiklerimi yazayım.
her kombi için oda termostatı bağlanabilir.
ancak; senin kullandığın kombiye oda termostadı bağladığın zaman oda ısısına göre modülasyon yapmaz.
aynı şimdi nasıl kazan suyu sıcaklığına göre modülasyon yapıyorsa oda termostadı taksan dahi yine kazan suyuna göre modülasyon yapmaya devam eder.
oda ile ilgisi; örnek veriyorum oda sıcaklığını 22 dereceye ayarladın, taktığın termostadın +- ayar kademesi 0,5 derece diyelim. oda ısısı 21,5 dereceye düştüğünde kombiyi çalıştırır 22,5 dereceye geldiğinde durdurur.
oda ısısının düşme değerine göre gaz açıp kapatmaz.
sadece kazan suyu sıcaklığının düşme ve yükselme değerine göre gaz açar veya keser.
bu nedenle termostat taktığın zaman ayarladığın oda sıcaklığı derecesinde; hangi hava şartlarında kaç derece kazan suyu sıcaklığı ile ekonomik bir kullanım alışkanlığı gerektiğini bilmen ve uygulaman gerekir.
kombiyi kendi halinde bırakırsan; hava çok soğudu senin ayarladığın kazan suyu derecesi odayı ısıtmaya yetmezse kombi sürekli çalışır.
kazan suyu sıcaklığını gereğinden yüksek tutarsan az modülasyon yapar ekonomik olmaz vs.
kazan suyu sıcaklığını bu şekilde sürekli takip edecek olduktan sonra para verip termostat almaya, kablo çekip sağı solu delip görüntü kirliliği yaratmana, servise para vermene gerek yok.
savaş bey'in belirttiği, benim de önceden Demirdöküm Nitromix kombiyi kullanırken yaptığım gibi; yaşadığın odaya bir tane hassas termometre koyarsın, kombinin değişen dış hava sıcaklıklarına göre kaç derece kazan suyu sıcaklığı ile çalışması gerektiği zamanla öğrenir alışkanlık haline getirirsin.
dışarıdaki hava sıcaklıklarındaki 1-2-3 derece gibi değişiklikler için kazan suyu sıcaklığını pek oynamaya gerek yok.
diyelim gündüz dışarısı 10 derece, kazan suyu sıcaklığı 50 derece ayarlı iken oda ısınıyor.
dışarısı 3 dereceye düştü, kazan suyu sıcaklığını 53 denersin, olmadı 55-57 gibi. ne zaman oda istediğin ısıya geldi ve kombi pilota geçti. olması gereken kazan suyu sıcaklık değeri yaklaşık odur.
başka bir örnek verelim; bir süre evden uzaktasın kombiyi kapatın gittin. eve döndün ev soğuk, evde küçük çocuk, bebek vs. varsa sadece onların olduğu odanın peteğini açık bırakıp diğerlerini kapatır, kombi kazan suyu sıcaklığını 65-70 derece gibi ayarlar ve bir an önce odayı ısıttıktan sonra kalan odaların önceliğine göre birer birer diğer odaların peteklerini açar gerekli her yer ısındıktan sonra kazan suyu sıcaklığını gereken ayara düşürürsün.
veya peteklere hiç dokunmadan yine kazan suyu sıcaklığını 65-70 dereceler gibi gibi ayarlar gerekli her yer ısındıktan sonra kazan suyu sıcaklığını gerekli değere düşürürsün.
buradaki espri; aynı arabalardaki motor devrini, bir an önce vites değiştirme devrine yükselterek vitesi değiştirip sonrası normal sürüşe devam etmek gibi bir an önce istenilen sıcaklık değerine en kısa ve ekonomik yoldan çıkıp sonra normal sıcaklık değerlerinde devam etmektir.

kombiyi yenimi aldınız, ne zamandan beri kullanıyorsunuz bilmiyorum. belki de bu tür kullanım püf noktalarının birazına veya tamamına vakıfsınız.
sözün özü; termostat takabilirsiniz ama sizin kombide mucize yaratmayacağını, gerekli takipleri yaparsanız termostadın görevinin sadece kombiyi devreye sokup çıkarmaktan öteye geçmiyeceğini.
gerekli takipleri yapmazsanız şu anki durumdan daha fazla tüketim yapma ihtimalini olabileceğini ve bunları bilerek karar vermenizi istedim hepsi bu.
 

lyolcul

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
2 Haz 2014
Mesajlar
628
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
43
Siteyi ziyaret et
İlk kışımız sayılır doğalgaz ile.
 

bacadir68

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
4 Eyl 2007
Mesajlar
7,785
Tepki puanı
11
Puanları
38
Yaş
38
Siteyi ziyaret et
Benim termostat ile kötü bir anım var. Termostat bozulmuş içerinin sıcaklığını algılayamadığı için kombi allah ne verdiyse yakmış :) faturada beni yaktı sonrasında. Eve bi girdim sanırsın fin hamamı :). Sonuç mu? Termostatı söküp attım. Şu an dışarısı -10 derece civarında. 50 derecede kombim ayarlı ve içeri denge sıcaklığına ulaşmış durumda, 23-24 derecede. Termostat işi gündüz evden giderken sıcaklığı düşürenler için iyi, yoksa çokta bir artısı yok.
 
Üst