Doğalgaz oda termostatı

tyanali

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
7 Ağu 2006
Mesajlar
2,038
Tepki puanı
0
Puanları
36
Yaş
43
Siteyi ziyaret et
Ben de araştırma aşamasındayım ama kombini uygun ise modülasyonlu oda termostat tavsiye ederim. Modülasyonlu olunca aç-kapa şeklinde değil sadece, alev boyunu ihtiyaca göre değiştirip sıcaklığı ayarlıyor kombi. Bu emirleri de termostat veriyor.
Bir nevi inverter klima gibi düşünün.
1+1 ayrı mutfaklı gibi kullandığım izolasyonu olmayan evde hiç kapatmadan 285 tl ilk fatura ödevine antalya da araştırdım biraz ben de :) (antalyada doğalgaz diğer illerden daha pahalı, 1,3 tl gibi bir rakam)

D5803 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

corsa cdti

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
19 Tem 2008
Mesajlar
1,203
Tepki puanı
0
Puanları
0
Siteyi ziyaret et
kardeşim yardımımız olsun diye 2 defa uzunca yazmıştım ama ikisinde de elektrik gidince bütün yazdıklarım gitti. bu üçüncü yazışım İnşaAllah bu sefer gitmez.
Demirdöküm Nitromix kombide oda termostadı ile modülasyon özelliği olmadığından termostad bir işe yaramaz. (bu arada modülasyon; kombinin ayarlanan değere göre gazı açıp, kısarak tasarruf sağlaması demektir.)
bunun açıklaması şudur; oda termostadı ile modülasyon yapma özelliği olan kombilerin ( aynı inverter klimalarda olduğu gibi) çalışma prensibi şöyledir, termostadı istenilen oda sıcaklığına ayarladığınızda oda sıcaklığı istenilen değere gelince termostat kombiyi pilota alır ve düşük tüketimle ( şohbenlerdeki Pilot alevine benzer) kombi çalışmaya devam ederek sıcaklığı muhafaza eder. ( bu arada kazan suyu sıcaklık derecesi odayı istenilen değere getirmeye yeterli olacak).
gerekli hallerde gaz alevini açarak, kısarak oda sıcaklığını istenilen değerde tutar.
senin klimada bu özellik olmadığı için oda sıcaklığı istenilen değere gelince termostat kombiyi kapatır veya sadece pilota alır. bu durumda su sıcaklığı hemen düşer. dolayısı ile oda sıcaklığı özellikle yalıtımsız mekanlarda hızla düşer.
termostat bu sefer kombiyi ateşler ve kombi tam güç suyu ısıtmak için çalışmaya başlar. bu durum kısır döngü halinde devam eder.
ayrıca su sıcaklığını; istenilen oda sıcaklığına hemen getirmek için daha yüksek tutmak zorundasınız ki kombi odayı kısa zamanda istenilen değere getirebilsin.
bu da daha yüksek tüketime neden olur.
yukarıda bahsettiğim oda sıcaklığına göre modülasyon yapan tür kombiler her iki şekilde modülasyon yapma ozelliğine sahiptir.
bunlardan birincisi; oda termostadı ile kullanılırsa, oda sıcakıığına göre modülasyon yaparak çalışır.
diğeri ise termostat bağlı değilse; kombi üzerindeki ayar düğmesi ile kazan suyu sıcaklığına göre modülasyon yaparak çalışır. Demirdöküm Nitromix ise sadece kazan suyu sıcaklığına göre modülasyon yaparak çalışır. yani kombinin kazan suyu sıcaklığı üzerinde ayarlanan dereceye gelince kombi pilata geçer su sıcaklığının düşme derecesine göre gazı açıp kısarak su sıcaklığını ayarlanan derecede sabit tutmaya çalışır. bu çalışma sisteminde oda sıcakılığı suyun sıcaklığına ve dış ortam sıcaklığına göre değişir.
siz oda sıcaklığını yaklaşık değerlere getirmek için kombi üzerindeki kazan suyu sıcaklığını duruma göre ayarlarsınız
bu çalışma sistemi içerisinde kombi; duruma göre gazı gerektiği kadar açıp kısarak suyu sürekli istenilen değerde tutar ve bu şekilde modülasyon yaparak tasarruf sağlar.
bu sebeple senin kombide oda termostadı tasarruf yapamaz, hatta dış ortam sıcaklığı sürekli değiştiğinden oda sıcaklığı da değişeceği için su sıcaklığını sürekli gereken değerlere ayarlamazsanız kombi devamlı çalışacağından veya sürekli çalışıp duracağından tüketiminiz artar.
benim Ispartadaki 3 katlı evimin 2 katında Demirdöküm Nitromix kombi var. doğalgaza geçtiğimiz yıl bu klima yeni çıkmıştı. ustalara sorduğumuzda iyi olduğunu söylediler, fiyatta uygun olunca 2 tane alıp birisini kiracıya diğerini kendime taktmıştım.
1 yıl Ispartaya gidiş geliş kullanıp o zaman bitmemiş olan dairenin birisini bitirip bende ki demirdöküm Nitromix'i o daireye aktarıp kendime oda termostadı ile modülasyon yapan bir kombi aldım.
kiracımın birisi Doğalgaz ustası, işi doğalgaz tesisatı ve kombi montajı.
denemek bir sürü para verip kablosuz uzaktan kumandalı bir oda termostadı aldı. tabi istediği verimi alamayınca şu anda pek kullanmıyor, kullandığı zamanlarda termostat işe yarasın diye kombi üstündeki sıcaklık ayarı ile gerektiğinde oynayarak kullanıyor.
sonuç olarak tekrar edersek; senin kombide oda termostadı kayda değer bir tasarruf yapmayacağı gibi. değişen dış ortam ve dolayısı ile oda sıcaklıklarına göre kazan suyu sıcaklığını sürekli ayarlayamazsan tüketimiz artar.
bence sen kombini bu şekilde kullan kardeşim.
eğer tasarruf etmek istiyorsan; petek vanaların termostatlı vana değilse onların gerekenleri termostadlı vana ile değiştirirsen veya yatak odası gibi az kullandığın ve kombiye en yakın olan petekler daha fazla ve çabuk ısınacağı için bu peteklerin vanalarını kısarsan belli bir oranda tasarruf edersin.
 
Son düzenleme:

lyolcul

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
2 Haz 2014
Mesajlar
628
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
43
Siteyi ziyaret et
Çok teşekkür ediyorum. Gayet açıklayıcı oldu :) elleriniz dert görmesin. Tedaş'ı da Allah bildiği gibi yapsın :)
 

corsa cdti

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
19 Tem 2008
Mesajlar
1,203
Tepki puanı
0
Puanları
0
Siteyi ziyaret et
Çok teşekkür ediyorum. Gayet açıklayıcı oldu :) elleriniz dert görmesin. Tedaş'ı da Allah bildiği gibi yapsın :)

hayrola konunun Tedaşla (daha doğrusu satıaln özel şirketlerle) ilgisi ne?
emekli bir Tedaş amiri olarak ilgimi çekti.:D
sonradan aklıma geldi, ben yazarken elektriklerin gitmesine bir atıfmıydı bu yazın?
eğer öyleyse elektrikler kesilmedi 2 defa sistemden darbe gelince elektrikler ani olarak düşüp yükseldi. her ikisinde de bilgisayar anlık olarak kapandığı için benim yazılar güme gitti.
bunları yazarken de Tedaşı savunduğumu sanma işi bilen birisi olarka sadece durumu aktardım.
 
Son düzenleme:

smihci

Yönetici
Başkan
35-İzmir
Katılım
19 Ara 2007
Mesajlar
20,520
Tepki puanı
254
Puanları
83
Siteyi ziyaret et
kombi açma kapma meselesi bizim ailede de çok problem olmuştur zamanında. Bende senin gibi düşünüyordum abi. kombiyi hiç kapatmadan sabit derece ile bütün odalar açık şekilde senelerce kullandık ama faturaları birturlu arada kapatan, geceleri kısan komşuların seviyesine indiremedik. Bende faturalarda değişme olmadığı için pes ettim ve komşuların yöntemini uygulamaya başladım. :) şuanda komşular gibi kullanmaktayız ve faturalar komşulardan yüksek gelmiyor. Bende senin gibi düşünüyordum ama arada kapatınca fatura düşüyor abi. kombi takıldığında ilk 5 sene senin gibi kullandık son 5 senedir arada kapatarak kullanıyoruz. çocuğu olduğu için kombiyi hiç kapatmayan komşumuzdan az fatura ödüyoruz. çocuk olmadan önce onlarda kapatıp acarlardı ve faturalar arasında 20 tl kadar oynardı. (komşunun kombisi ve bizim kombi aynı marka vaillant ve vaillant ın aynı modeli. dereceler aynı. )

Huawei ascend mate 7 - Tapatalk

Hakan yaklaşık olarak 20 senedir (iki ayrı evde) kombi kullanıyoruz, komşularıma oranla daha az fatura ödeyenlerdenim. Bu ay 130 TL lik fatura geldi. Evimizin sıcaklığı ortalama 22 derece civarında oluyor. Evin ısısını 1-2 derece artırmak faturaya % 10 civarında bir ek getirir derler. Ben fatura az gelsin diye kombi açıkken bile battaniye altında oturan nice komşular bilirim. O nedenle fatura karşılaştırırken evlerin iç ısısını ve o evde yaşayanların sayısını, yaş ortalamasını da baz almalıyız. Diğer yandan banyo ve mutfaktaki ocağın da doğalgaza bağlı olduğunu hatırlayalım ;). Ben havalar soğuyunca kombiyi açar, ısınınca kapatırım. Onun haricinde asla kapanmaz. Buradaki kombiler balkonlarda olduğu için kombiyi unuturuz bile.
Bilindiği gibi evlerin konumu ve yalıtımı ısınmada/soğumada önem kazanıyor. Ankara'daki babamın evi korunaklı ve güney cephede olduğu için en soğuk havalarda bile kombi düşük ayarda çalışırken yan komşusu devamlı doğalgaz faturasından şikayet ediyor.
Benim kardeşim de Sakarya'da yaşıyor, ekonomi yapacağım diye salonunun radyatörünü kapatıyor, geceleri veya işe giderken hava çok soğuk değilse kombiyi kapatıyor ama gene de benden daha fazla fatura ödüyor, çünkü eve geldiklerinde ev soğuk oluyor (alt katta talebeler, üst katta emekli bir karı koca kalıyor, neredeyse kombi kullanmıyorlar) bu durumda mecburen kombiyi coşturuyor :(
 

Nobran

Emektar Üye
Bilgi Girilmemiş
Katılım
22 Eyl 2013
Mesajlar
1,163
Tepki puanı
256
Puanları
83
Yaş
34
Siteyi ziyaret et
İnternette çok farklı markaların oda termostatı var. Bu termostatlar standart mı? Yani her hangi birini alsam bizim evdeki kombiye olur mu? Termostat alırken dikkat etmem gereken biseyler var mı?

Özelliklerine göre değişir o termostatlar kimisinde telefon bağlantısı bile kurulabiliyor.

Biz demirdöküm kombi kullanıyoruz 16 senedir. 10 senedir de termostat kullanıyoruz oda demirdöküm marka. Üst ve alt dereceleri var atıyorum 23 dereceye gelince kapat fakat ev 21 derece olunca tekrar çalıştır gibi. Haftalık, aylık, hatta saat saat farklı dereceler ayarlamak mümkün. Yani gündüze özel 2 farklı derece geceye özel 2 derece ayarı yapılabiliyor. Bu özelliklerin hiç birini kullanmıyoruz tabi kara düzen 23-21 dereceye ayarladım öyle çalışıyor. Fakat en nihayetinde termostatı koyduğunuz yer önemli peteğe yakın olmayacak ve mümkünse en geniş odada olacak.

Faydası tabiki var kombinin üzerindeki ayar su sıcaklığı ayarı oluyor. Ev büyükse zaten o su tesisattan soğuyarak geliyor ve haliyle kombi sürekli çalışıyor. Öteki türlü termostatı 23 dereceye ayarlayıp kombiyi en yüksek dereceye bile getirseniz ev 23 derece olduğu zaman kombi kapatır.

Bir de termostat koyduktan sonra kombiyi hiç kapatmamaya başladık hava 21 derecenin altına ne zaman inerse insin kendisi çalışıyor, tek kontrol edilmesi gereken tesisat basıncı oluyor bu durumda :)

Termostat almadan önce uyumluluğu sormakta fayda var. Zaten siz değil teknisyen takacağı için sizi bilgilendirecektir :)
 

lyolcul

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
2 Haz 2014
Mesajlar
628
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
43
Siteyi ziyaret et
Çok teşekkür ediyorum. Gayet açıklayıcı oldu :) elleriniz dert görmesin. Tedaş'ı da Allah bildiği gibi yapsın :)

hayrola konunun Tedaşla (daha doğrusu satıaln özel şirketlerle) ilgisi ne?
emekli bir Tedaş amiri olarak ilgimi çekti.:D
sonradan aklıma geldi, ben yazarken elektriklerin gitmesine bir atıfmıydı bu yazın?
eğer öyleyse elektrikler kesilmedi 2 defa sistemden darbe gelince elektrikler ani olarak düşüp yükseldi. her ikisinde de bilgisayar anlık olarak kapandığı için benim yazılar güme gitti.
bunları yazarken de Tedaşı savunduğumu sanma işi bilen birisi olarka sadece durumu aktardım.

aynen abi yazarken bir kaç kere elektrik gitmiş ya ondan demiştim :)
 

lyolcul

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
2 Haz 2014
Mesajlar
628
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
43
Siteyi ziyaret et

smihci

Yönetici
Başkan
35-İzmir
Katılım
19 Ara 2007
Mesajlar
20,520
Tepki puanı
254
Puanları
83
Siteyi ziyaret et
lvq1or.jpg


Her radyatörün alt kısmında, resimde görünen bir ayar vidası vardır, bunun ne işe yaradığını bazı tesisatçılar ya bilmez ya da iş bitiminde üşendikleri için peteklerin nihai ayarlarını yapmazlar. Bu vida sayesinde kombiye en yakın olan petekten en uzaktaki peteğe kadar tek tek ayar yapılır, bu ayar sayesinde her peteğe giren sıcak su miktarı ayrı ayrı ayarlanmış olur.
 

smihci

Yönetici
Başkan
35-İzmir
Katılım
19 Ara 2007
Mesajlar
20,520
Tepki puanı
254
Puanları
83
Siteyi ziyaret et
Üst