Doğal Gaz Sistemi

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan berkay1
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
abi doğalgaz sistemi hem benzin hemde dizel araçlara göre kitleri mevcut dezavantajlar ; maliyeti yüksek ayrıca tank ağır olduğundan Boş(65 kg) araca boş yere yük yani... tank büyük yer kaplar combonun 1.6 cng sistemli aracı mevcut ... dolum tesisleri yeterli değil... CNG nin avantajları hemen hemen lpg nin avantajlarıyla aynı ama bir depoyla max. 300 km mi ne yol alabiliyorsunuz...şu an için gereksiz dönüşüm dolum tesisleri olmadğından geleceğin alternatif yakıtı olarak ilerki zamanlarda yayılacak...
:good: :good: :good:

1 litre benzinle 3 km yapamazsın ama agazla rahat rahat yaparsın ;)
Bilgi hatalı, 1 liralık yakıt söz konusu olsa dediğiniz doğru ancak 1 litre olunca tam tersi oluyor. Örneğin 100km ye 7 litre benzin yakan bir araba gaza geçtiğinde 100 kilometreye ortalama 9 litre gaz tüketir. Ancak gaz benzinin yarı fiyatı olduğu için ekonomik olur. 1 litre benzinle 3 kilometre yaparsanız, benzinle 2,5 km gibi bir yol gidebilirsiniz çünkü LPG nin enerjisi daha azdır.

Doğal gaz konusuna gelince, isimlerden de anlaşılacağı üzere doğal gaz LPG den farklıdır çünkü sıvı değildir, sadece sıkıştırılmıştır.
CNG - Copmressed Naturel Gas - Sıkıştırılmış DoğalGaz
LPG - Liquid Petrol Gas - Sıvı Petrol Gazı

Doğal gaz sıvılaştırılacak seviyede sıkıştırılamadığı için depoları daha büyük oluyor, bu da daha ağır depo anlamına geliyor. Bunun yanında depolanması da zor olduğu için istasyon sayısı çok az.

Benim kendi düşünceme göre de, devlet doğal gazın araçlarda yaygınlaşmasını istemiyor, çünkü benzine ve LPG ye zam koyarken araçlar etkilenirken, doğal gaza zam koyarsa evler de etkilenecek. Bu da çok büyük tepkilere yol açacak. Arabalardaki doğal gaza zam koyup evlere zamsız satamayacağına göre (hukuka aykırı) yaygınlaşmasını istemiyor. Bu nedenle de istasyonlara ruhsat vermiyor. Zaten araç ruhsatlarında da CNG ibaresi yok, bir de onunla uğraşmak cabası. İnsanlar da CNG den bu sebepten uzak duruyor. Uzun yolda LPG bulmak çok kolay ama CNG bulmak imkansız, kimse de CNG ile gidip benzinle dönmek istemez değil mi?

doğalgaz yani cng zaten uzun yol değil şehir içi için ideal ama dolum yeri yok ne yazıkki yada belli bir dolum yeri varsa orayı belliyceksin devamlı ordan alıcaksın yada eve bir hortum çekiceksin doğalgaz varsa evinden çekiceksin :) :)

doğalgazın yaygınlaştırmama politikasına verilen önerme doğru. ki istenilse gayette yapılabilir. örnek isterseniz ankarada elektrik gaz otobüs kısaltmalı EGO belediye otobüsleri aynı şirketin ürünü olan doğalgaz ile çalışmakta . yani kendi dolum tesislerinden otobüslerine maliyet fiyatı ile doğalgaz çakmakta bu şirket. vatandaşa ise gayet güzel fiyatlara doğalgaz satışı yapmakta. tabi EGO otobüsleri yakar ha yakar am aynı şirket 1000 m3 lük satış yaptım der ve o kadarı yapmazsa bu aradaki doğalgazın maddi tutarı bazılarına maddi olarak döner. ve çark dönmeye devam eder.

neyse konu sapmasın doğalgaz lpg den çok daha kaliteli bir gazdır ama depolanma ve kullanım sistemi maliyeti açoısından biraz zamana ihtiyacı olan gazdır. keşke şuan doğalgaz kullanabilsekde katardaki vatandaş 2 dolar a deposunu doldururken duyduğu hazzı bizde doğalgazda yaşayabilsek.

evet konuyu dağıtmak için enstantaneler arıyorum sanırım.. yaşasın doğalgaz ! :)

ben ciddiyim evden dolduramazmıyız :) :)

hep maddi açıdan yaklaşmışız olaya bir de şöyle bakalım.

-Doğalgaz direkt olarak üretilen ve pazarlanan bir enerji kaynağı petrol gibi,,

-diğer taraftan LPG ise petrol işlenirken ortaya çıkan aslında atık bir gaz,

LPG kullanırken, ( yada pet şişe ) doğal olarak elde edilen atık maddelerin kullanımı sağlanırken, doğalgaz da ise direkt enerji kaynağı kullanılmakta.

Benim kanaatim doğalgazın araçlarda YAYGIN olarak kullanılması pek mümkün değil....

Keza doğalgaz ucuz, LPG pahalı diye bi durum söz konusu değil aslında, doğal gaz ile LPG arasında vergi farkı nedeniyle fiyat farkı oluşuyor.

Dolayısıyla atık bir gazı tükettirmek devletlerin ve rafinerilerinin işine gelmektedir.

Son düzenleme:
hocam cng uygulaması şu anda var istersen gidip aracına taktırabilirsin yani kullanan var ama popüler ve yaygın değil lpg gibi ama sonuçda kullanım var ve istersen sen bile aracına taktırabilirsin sadece dolum olayı sıkıntı

taktıranlar sanırım buna bir çözüm bulmuş bence evlerinden dolduruyorlardır :)

Geri