Crossland X Kullanıcı yorumu

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Emre218
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
İlk uzun yolumuzu yaptık bu stajyer jeep ile. Dün sabah teslim aldım Akçay yaptım döndüm. Daha gerçekçi yorumlayabilirim.

Önce negatif şeylerden bahsedeyim.

- Kol dayama yok. Yarı deri koltuk var, ama son derece saçma bir şekilde kol dayama yok.

- Önde full LED far var, arka park lambaları ampul. Neden? Neden DRL deki LED tasarımı arkada da yok? Sadece en üst donanımda olması saçma.

- Camda kamera var, şerit takip asistanı ve tabela okuma için kullanılıyor. Neden uzun far asistanı yok? 2012 GTC mde var? Yazılımdan başka fark olduğunu sanmıyorum. Saçma. Bence en az far sensörü kadar gerekli. Yağmur sensörü mu uzun far asistanı mi deseler dakika düşünmem mesela.

- On koltuklar AGR sertifikalı ve gerçekten rahat, ama insan keşke baldır desteği de olsaydı diyor. (Biraz arsızım galiba 🙂 )

- Arka koltuk kafaliklarinda orta ayar markeri yok. Ya en üstte ya en altta durdurabiliyorsunuz. Neden hacı?

- fordlarda vites büyütürken motor devri sonraki viteste olacağı devire geliyor. Bunda öyle bir şey yok.

- Vites buyut ikazı var ama küçült ikazı yok.

- jantların tipi neyse de (ben sevmedim ama zevk meselesi) 195/60/16 lastik ne ya? Ben bridgestone sevmem bunda turanza geldi iyyyk.

- ön tarafa biniş iniste sorun yok. Arka kapı küçük. Dikkatsiz biri kafayı arka kelebek camına gömer.

- Bu sübjektif olabilir, bir aydır falan GTC ile takılıyorum nihayetinde ama sanki C-Max alt devirlerde daha canlıydı. Gerçi C-Max 120 HP idi. Bu 102 HP ve donanim farkı varmı bilmiyorum ama en azından Peugeot yazılımı var ECU da.

- Neden elektrikli el freni yok yaw?

- vites kolu ileride. Birinci vitese atmak için omuzdan uzanmak gerekiyor. Maymun gibi uzun kollarım olmadığına ve bunun dışındaki arabalarda olumsuzluk hissetmediğime göre bunun vites kolu fazla önde diyebilirim. Vitesin boşta olduğu yerde aslında birinci viteste olmalıydı. Bir de o nasıl bir vites topuzu yaw. Kafam kadar neredeyse.

Olumlu seyler

+ Efsane az yakıyor. Ben uzun yolda hız limitlemeyi 90 a ayarlar öyle.giderim. Bunda da aynısını yaptım. Akçay'a gittiğimde 3.2 lt ortalama tüketim vardı. Benzer şartlarda aynı rotada C-Max ile 4.8-4.9 civarı tuketiyordum. Araba hafif degil. Ruhsata göre 1375 kg. Lastik farkı desem o da bu kadar farketmez. Gücü kismalari bu bağlamda ciddi yaramış.

+ Koltukları C-Max tan rahat. Yorulmadım.

+ Bagaj hacmi gayet başarılı. İki katlı, normalde 410lt. (Astra'ninki 380 lt galiba). Arka koltuklar öne arkaya gidebiliyor, öne alınca 500kusur litreye çıkıyor bagaj. B crossover için çok başarılı.

+ Yukarıda yazdığım gibi arka koltuklar öne arkaya gidebiliyor. Tamamen yatabiliyor, 60-40 parçalı yatabiliyor, ortanın sirtligi tek başına kol dayama olacak şekilde yatabiliyor, arka sirtliklarin açısı ayarlanabiliyor. C mpv ya da SUV için bunlar normalde bu sınıf için fazla. Ama olması elbette iyi.

+ Arka koltuk demisken, arka diz mesafesi gayet iyi. 1.78 boy on koltuğu kendime göre ayarladigimda arkaya oturdugumda 4 parmak boşluk kalıyor.

+ Hem önde hem arkada aydinlatma var. LED değil ama okuma lambası dahil koymuş amcalar. Kapı içlerinde ambiyans aydınlatması da var.

+ Direksiyon tüğ gibi. Elbet lastik farkı var ama tepkileri falan gayet iyi. Çapı daha küçük olsa süper olurmuş. Ama direksiyonun kalınlığı falan gayet yerinde. Focus 1 de olduğu gibi dolgun, ele tam oturuyor. Turu zaten iyi. Kötü araba kalmadı zaten galiba.

+ Elektronik oyuncakları doldurmuş amcalar. Şerit takip (sadece uyarıyor.mudahale.yok) , Cruise controlle beraber çalışabilen (bunu secebiliyorsun) tabela okuma, geri.gorus kamerası, yağmur+far sensörü, hız sabitleme ve limitleme, 7 inç ekranlı android auto ve Apple carplay destekleyen DAB radyolu ses sistemi. 7 hoparlör. (Subwoofer da olsa süper olurmuş.) Ön arka park sensörleri, yukarıda yazdığım üzere geri.gorus kamerası, lastik basınç sistemi, Bluetooth, USB girişi (bu bendeki de tek, üst donanımda ciftmis) start-stop, full LED ön farlar, LED drl falan filan. Ne buldularsa koymuşlar. Anahtarsız giriş ve çalıştırma bendeki fukara versiyonunda yok. Kör nokta da bende yok.

kisacasi amcalar ne buldularsa doldurmuşlar. B segment bu yaw...

Suspansiyonu Opel gibi değil. Suspansiyondan ses gelmeyen opele Opel demem ben. 🤪 Fransız etkisi sanırım. Çukura girince doing diye ses gelmesine alışmışım GTC de, bu çok smooth geldi. Yüksek (16cm) ama virajlarda öyle abartılı yatmıyor.

+ Farların aydınlatması çok iyi. Uzunları yakınca ISS den bile görülme ihtimali var 😬 ama (renk tonundan sanırım) tabela okurken fazla parlıyor. Tabela reflektörleri cok fazla parliyor okunmuyor.

+ Göstergeye renkli ekran koymuşlar. Yol bilgisayarı yeterli. Aydınlatmalarin beyaz ve rengi değişmiyor. Gece göz alabiliyor. Kisinca sorun yok. Göstergede gerekli her şey el altında ve alışıldık. Sanırım ben şu hayalet gösterge denen şeylere alisamayacagim. Görüntüsü hoşuma gidiyor ama genede kadranlarin alistigim yerde durması daha iyi gibi sanki.

+ Alantronik klima var. Gayet iyi soğutuyor. Radyodan da kontrol edebiliyorsunuz. Hatta üfleme yönünü elle ayarlamak isterseniz sadece radyodan kontrol edebiliyorsunuz. Düğme yok. Bu biraz acayip olmuş. Fan hızı, ve ışıklar düğmeden ayarlanabiliyor ama sadece ayağa ver bilader demek için teybi açmanız gerek. Huh!

+ Motor soğukken içeri sesi geliyor. Isınınca ses gidiyor. C-Max ta soğukken de ses gelmiyordu. Yürürken yol sesi yok ama lastikler 195. Rüzgar sesi de yok diyebilirim ama ben zaten 120 yi geçen biri değilim. Konforlu sakin sakin kullanılarak çok uzun yol sürülebilir bu alet.

+ Arka camlar koyu renk. Ona rağmen kararan ayna koymuşlar. Bence bagaj camının koyu olduğu hallerde kararan ayna bence lazım değil ama var.

+ Yan aynaların boyutu iyi. Ne büyük ne küçük. Ve kör nokta yok bence.

+ Yol tutuşu bence gayet iyi ama dediğim gibi sakin sakin gittim geldim, çok limit testi yapmadım. Çizgisini korudu. Öyle aşırı sağa sola yatmadı, Bursa çevre yolunda hizlandigimda tır yanından geçerken falan etkilenmedi. Açıkçası etkilenmesini bekliyordum.

fren tepkisi çok sert. Balatalar biraz eskiyince belki yumuşar. Debriyaj yumuşak.

+ Tavan yüksek ve yan camlar komacan oldugu için arabanın içi ferah ama cam tavan olsa fena olmazdı sanki. Gerçi bence combodaki gibi (eskiden zafirada da öyleydi) sollu sağlı iki tavan penceresi olsa güzel olurmuş. Tavan raylarinin rengi güzel. Araba füme olduğu için de bana güzel gozukmus olabilir.

Sonuc, bu araba B segmentinde, 2008 ile aynı platformda üretilen, pejo motorlu, alman tasarımlı bir araba. Bir Fransız arabasını alman tasarlarsa böyle olurdu. Bu alman arabası degil. Bildik Opel tepkileri yok arabada. Gerçi Astra G de de yoktu o his. Arabanın tasarımında alman dokunusu olduğu çok belli. Ama alman degil ancak Fransız hic degil. Alınır mı? Bence alınır. Makul fiyatlı olsa otomatiği gözü kapalı alınır. Otomatiklerde tork konvertorlu 6 ileri japon Aisin şanzıman var. "Bence" şu an piyasadaki en başarılı otomatik vites kutusu. Ki onlarda ki motor 120 300nm olmasına rağmen tüketimi neredeyse düz.vitesle.ayni. yarım litre falan fark vardı yanlış hatırlamıyorsam. Önümüzdeki sene yeni tamponla makyajlanmis versiyon gelecek. Gerçi alttaki değişimi (motorlar, şanzımanlar, süspansiyon vs) şimdiden yaptılar, makyajla gorsel.farki olacak sanki. Ama bu piyasa şartlarında 3 ay sonraki fiyatları ne olur bilemem, açıkçası bilmek de istemiyorum.

IMG_20201019_125653da5c5c5b33d5d39c.jpg
IMG_20201019_125441fd216fc672229486.jpg
IMG_20201019_12520895632333342fedd0.jpg
Vayy be, fotoğrafları görünce anılarım depreşti😮‍💨. Bir zamanların Türkiye'nin en büyük Opel bayisi Çekmeköy Gedizler.

2015 Temmuz ayında sırf Zafira Tourer'i incelemek için gitmiştim, bütün modeller olmasına rağmen (Meriva da dahil) Zafira yoktu😡. Bize istersek özel siparişle getirilebileceğini söylemişti satış temsilcisi ama o zamanlar Zafira B'yi alalı 6 ay olmamıştı henüz😂. Sonrasında 2019 yılında bayiinin yanından geçince üzerindeki kiralık yazısını gördüm, 30 Ekim 2018'de kapanmış. Arada bir yanından geçince boş binaya bakardım, 2023'te yıkımın başlangıcında da yanından geçtim oranın. Şu an ise yerine hastane yapmışlar. Hey gidi günler işte🙂.

Geri