CNG Hakkında Genel Bilgiler

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan buraqh
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

buraqh

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
CNG

Compressed Natural Gas

CNG (Compressed Naturel Gas) sıkıştırılmış doğalgaz (SDG)'dır. Evlerde ve sanayide kullanılan ve min. 2 max. 20 bar basınçla doğalgaz şebekesinden gelen, CNG kompresörü vasıtasıyla 200 bar basınçla sıkıştırılarak araçlara dolumu yapılan gazdır.

NEDEN CNG KULLANMALIYIZ ?

CNG yakıt olarak 650 C'de yanan bir gaz olup, patlama tehlikesi bulunmamaktadır. CO oranı % 0 olduğu için çevreye dost bir alternatif yakıttır.

Avrupa Birliğinin egzost emisyon standardı olan Euro5'i işlem görmeden sağlayan tek yakıttır. Rezervi tükenmekte olan petrole karın 130 yıllık bilinen rezervi olan doğalgazın, konutlarda ve sanayide kullanımı dışında ulaştırma sektöründe de kullanılması alternatif yakıt olma özelliğini cazip hale getirmektedir. Diğer yandan ülkemizin sözleşmelerle satın almayı taahhüt ettiği ve parasını ödemekte olduğu doğalgazın, %30'nun kullanılabiliyor olması ülke ekonomisine çok büyük mali bir külfet getirmektedir.

ALTERNATİF YAKITLAR NELERDİR?
Bugüne kadar ekonomik olarak kullanıma sunulan alternatif yakıtlar etanol, metanol, LPG, elektrik, CNG ve Hidrojendir. Dünya'da petrol rezervlerinin azalması alternatif yakıtları ana yakıt haline haline getirmiştir. Ham petrolden üretilen benzin, dizel, LPG gibi yakıtlar yerini CNG ve Hidrojene bırakmaktadır.

DİĞER YAKITLARLA KARŞILAŞTIRILMASI

CNG (SDG) benzinle çalışan araçlarda %60 - %70 oranında lpg ile çalışan araçlarda ise %30 daha tasarrufudur. Ayrıca istasyonlarda depolama yoktur. Motora hiç bir zararı olmayan CNG kullanımında ortalama 35-40 bin km. de bir yağ değişimi yapılmaktadır. Motor ömrünü uzatmaktadır.

Ülkemizin doğalgaz transferi açısından dünyada önemli bir konumu vardır. Bu nedenle yakın bir gelecekte doğalgazın hemen hemen her sektörde kullanılması ulaşım ve sanayide önemli oranda tasarruf sağlayacaktır.

CNG NASIL KULLANILIR?

CNG, araçların imalatı sırasında veya kullanım aşamasında özel tesisat (Kit) monte edilerek kullanılır. Araç üzerinde yapılan değişiklikler, standartlara uygun olarak araç tadil montaj yönetmeliğine göre tescil edilir. Çifte yakıt ile çalışan araçlarda yakıt seçimi her an yapılabilir. Motorin, LPG ve benzin kullanıldığında soğuk havalarda ortaya çıkan motor çalıştırma problemi CNG'de yaşanmaz.

CNG NEREDEN DOLDURULUR?

CNG özel olarak imal edilmiş istasyonlarda güvenle ve dünya teknolojisi ile doldurulur. İstasyonlarda araçlara doldurulan doğalgaz, dağıtım şebekesinden gelen botaş tarafından ithal edilmiş doğalgazdır İstasyonlar doğalgazı aynı boru hattından ve aynı kalitede almaktadır.

2008-03-09-085046yv6ir2telc9jhuwxf0gs7zkqo538bma1np.jpg

2008-03-09-085050l0hngyiu6vxqp47er28zswb9o3kj1t5mcf.jpg

2008-03-09-085054326flgbtmeop5hkcr4au8i1qsn7jvy9x0w.jpg

2008-03-09-085058f08ght4vuyk63ajlpo7qc9wmx1e5nzs2ri.jpg

okadar delik delecekler arabaya ölemi :) oldu gözlerim doldu

Burak abi çok güzel paylaşım olmuş teşekkürler hayırlısı diyelim ama sonuçta bizde doğalgazı ithal ediyoruz pekte yüzümüzü güldürcek gibime gelmiyo ama hayırlısı diyelim ama yinede yüzümüzü güldürmücek heralde buda zamanla benzi gibi olur:( :( :(

çok güzel bir konuya açıklık getirmişsin teşekkürler

bu ıs bana cok yas geldı ogrendıgım kadarıyla tanklarıda kucuk oluyomus lpg nın yerını zor alır bu cng

CNG depolama sorunu aşıldığı takdirde mükemmel bir yakıt.. ve dikkat ederseniz birden fazla depo ile bu sorun aşılmaya çalışılmış..

CNG depolama sorunu aşıldığı takdirde mükemmel bir yakıt.. ve dikkat ederseniz birden fazla depo ile bu sorun aşılmaya çalışılmış..

:good::good::good:

bi de benim merak ettiğim:
1) 100km de kaç litre gaz yakacak? ona göre bi menzil hesabı yapıp tank seçmek gerekecek.
2) şu an evlerimizde doğalgazın metreküp fiyatı ne kdr? belli bi kota aşımından sonra fiyat değişiyo mu? (şu an yoksa da cng yaygınlaştığında olur:D)
3) dolumu evden fln yapabilecek miyiz? hortum çekip fln :D
4) bu gaz 630 C da yanar, bu yüzden patlama riski yoktur gibi bişi vardı. bunda bi hata olmalı. öyleyse evlerde gaz kaçağından nası patlama oluyo? hem bu gazı yanmaya hazır hale gelmesi için nası bu kdr ısıtacak araç? hem de evlerimizde nası yanıyor bu gaz? bence çok daha kolay tutuşan bişi bu. ama belki lpgye göre daha zor tutuşan bişidir ona bişi diyemem...

daha aklıma geldikçe yazarım :D:D:D

Son düzenleme:
arkadaşlar CNG aslıdna çok güzel bir yakıt ...en büyük dezavantajı yakıt tankları ağır ve ful depoyla 250 300 km yol yapıyor...tankların ağır olmasının sebebi güvenliktentir üzerinde neydi unuttum ama çok değişik alışımlar mevcut Burak abi sen açmasaydın konuyu ben açıcaktım fakat bunu teknik destek bölümüne açsaydın daha iyi olurdu diyedüşünüyorum...geleceğin yakıttları ayrıca CNG yakıt pilleri vs..

:good::good::good:

bi de benim merak ettiğim:
1) 100km de kaç litre gaz yakacak? ona göre bi menzil hesabı yapıp tank seçmek gerekecek.
2) şu an evlerimizde doğalgazın metreküp fiyatı ne kdr? belli bi kota aşımından sonra fiyat değişiyo mu? (şu an yoksa da cng yaygınlaştığında olur:D)
3) dolumu evden fln yapabilecek miyiz? hortum çekip fln :D
4) bu gaz 630 C da yanar, bu yüzden patlama riski yoktur gibi bişi vardı. bunda bi hata olmalı. öyleyse evlerde gaz kaçağından nası patlama oluyo? hem bu gazı yanmaya hazır hale gelmesi için nası bu kdr ısıtacak araç? hem de evlerimizde nası yanıyor bu gaz? bence çok daha kolay tutuşan bişi bu. ama belki lpgye göre daha zor tutuşan bişidir ona bişi diyemem...

daha aklıma geldikçe yazarım :D:D:D

1) Volümetrik verimi LPG ile hemen hemen aynı olduğu için sıvı bazda LPG'ye yakın bi tüketimi olacak.

2)Her bölgedeki gaz dağıtım şirketinde farklı olmak üzere yaklaşık 0,6+kdv civarında şu sıra metreküpü..

3)Evlerdeki kullanım basıncı genelde 20-300 mbar arasıdır. Eğer bir pompa ile 200 bara sıkıştırabileceğini düşünüosan neden olmasın :]

4)630 santigirat doğalgazın herhangi bir kıvılcım kaynağı ile karşılaşmadan kendi kendine alev alma sıcaklığıdır. Yani herhangi bir yanıcı gaza bir kıvılcım kaynağı ile yaklaşırsan her sıcaklıkta yanar :]

Örneğin araçlarımızda ve evlerimizde kullandığımız ve ticari LPG olarak adlandırdığımız %30 propan %70 bütan karışımı için bu sıcaklık 482 - 549 santigirat aralığındadır.

3)Evlerdeki kullanım basıncı genelde 20-300 mbar arasıdır. Eğer bir pompa ile 200 bara sıkıştırabileceğini düşünüosan neden olmasın :]
[/B]

evet hatta doğalgaz şebeke basıncını da tutup sadece pompa bağlayıp 200bar'a yükseltemeyeceğine göre :) önce bi depoya bağlayacak depodaki tanktan çekecek sıkıştırarak ki biraz tesisat kuracak şebekeyi pompaya bağlarsa vakum yaratır :)

Geri