Cep telefonlarına Taksit Meselesi

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan ndipi
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
........Kimin ne işine yarayacak? kredi kartı ile telefon almamanın? Kimsenin işine yaramayacak sadece ülkeye kaçak yollarlar da üçe beşe telefon getirenler köşeyi dönecek o kadar... her zaman olduğu gibi bir sürü vergi çalınacak kaçacak işsizlik artacak...

Nadir mecliste oturan vekillerin kaç tanesi memur, işçi veya emekli? Bunların hemen hemen tamamı büyük esnaf veya iş adamı değil mi? Kredi kartı kullanıldığında adamlar bu kazancı mecburen kayıt altına alıyorlardı, şimdi alamayacaklar. 2.000-3.000 TL ye ürün satacaklar devlete "0" vergi verecekler. Geçen haftalarda İstanbul'da bulunan tanınmış bir esnaftan arkadaşlara malzeme aldık. Malzemelerin içinde 2 tane de elektrik motoru vardı. Pazarlıklarımız bitti iş ödeme kısmına geldi. Adamlarda kredi kartı ile ödeme yok, işin komik yanı babalar gibi vitrinde duran elektrik motorlarına fatura kesemiyorlar, ısrarla yazar kasadan fiş kesmek istediler kabul etmedik. Özellikle motorlar için fatura diye direttik (garanti belgesi yerine kullanmak için) . Adam orayı aradı, burayı aradı muhasebecisi ile görüştü sonunda faturayı adresinize yollayalım dediler, arkadaşlarla telefonla görüştük, onlar da öneriyi kabul edince işlemleri tamamladık. Yani günümüzde kayıtsız ekonominin boyutlarını tahmin bile edemezsin. Kaldırımda işportacı ve seyyar satıcı kovalamakla ekonomi kayıt altına alınmıyor. Hatırlarsan eskiden fiş toplar, vergi iadesi alırdık. Vergi iadesi kaldırılınca yazar kasaların çoğu süs gibi tezgahta durur oldu, neredeyse tamamımız artık fiş toplamıyor. Gelir vergisi kayıpları artınca devlet baba da kolay yolu seçiyor, ondan sonra biz de neden benzin 5 TL oldu diye yırtınıyoruz.

Buradaki uygulama doğru;
-vade oranı zaten koyuluyor ve kart limitleri saçma sapan doldurulup bel bağlandırılıyor.

Yanlış olan ise gsm şirketlerinin faturaya yansılatarak taksitlendirmesidir!

iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi

Bu kafa yapısı ile gidilir ise daha çok vergi toplarlar... bu kafa yapısı ile gidilir ise daha çok işletme kapıya kilidi koyar... daha bu kafa yapısı ile gidilir ise... çok vatandaşın canı yanar neden mi? cebindeki telefonu çalıp satmak isteyen adamlar yüzünden...

Dedim gibi Özellikle bu BBDK denen kurumun daha ne yaptığını anlamadım gitti. Bunca zaman vatandaşı kredi kartı ile alınan taksitler bu hale getirmedi. Bankaların uyguladıkları %200 faizler felç etti. Ama tabi kimse bunun farkında dahi olsa işine gelmediği için ses çıkarmadı çıkarmıyor da... bu ülkede %6-8 arasında enflasyon var diyen devletime seslenmek istiyorum bu enflasyon var ise sorması ayıp olacak ama icraya düşen banka alacaklarına neden yıllık %80-160 oranında faiz işliyor?

Hadi bakalım... hani faiz haram... hani zenginler faiz lobileri diye açıklamakta değil iş... işte devletin resmi icra dairesinde vatandaşından %80-160 oranında faiz alınıyor... eee ne iş ;)

abi bankaların faiz oranlarını tahmin edemezsiniz. ben vakıfbanka bakıyorum genelde otobüs minibüs tarzı araçlar var. bir borçlum var adamı aramaya dilim varmıyor yeminle. aynı minibüsten abim aldı ducato 2013 modeli 20+1 daha dolusu yok 71 bine. borçlumdada aynı arabadan var adamın borcu 116 bin olmuş ve adam 2 sene ödeme yapmış. adamı bir kere aradım abi allahını seversen ne yaptılar ben anlamadım bana yardımcı ol diyor bakıyorum bankanın asıl alacağı 51 bin. avukatlık vekalet masrafı 11 bin. geri kalanı faiz !. bu ne lan dedim ilk gördüğümde. avukatıma sordum öyle diyor oda ödemezse faiz biner diyor. yuh dedim ya ana para kadar faiz dünyanın neresinde var dedim üstüne fırça yedim ananmı babanmı diyorlar bide. adama akıl verdim git abi nerden para bulursan bul kapat komple sana yarı yarıya yakın indirim yaptırcam dedim. faizi %11 çektirdim adam sevindi ama bilmiyorki yine çok faiz. ülkede çok sıkıntılı işler var...

Dünya üzerinde olan bankaların tamamı Türkiye de şube açmak için adamların ağzının suyu akıyor neden? çünkü denetleyen yok. Bir ülkede bir bankamatikten hesabına para yatırdın diye 5 TL masraf adı altında para alınıyor ise artık gerisini siz düşünün.

İşte vatandaş böyle böyle battı. Batmaya da devam ediyor. Ama bu batmanın sebebi taksit değil bu faizlere dur denmemesinden başka bir şey değil...

Ekonomik krizlerin yaşandığı dönemde özel sektör kapılarına kilit vurduğu dönemler de bankalar kar açıklıyor. Sormuyorlar ki arkadaş bu derenin suyu nereden geliyor diye?

Ben sahsen sizin soylediklerinizin tam tersini dusunuyorum. Hatta bdk yaptiklarini keske daha once yapsaydi diyorum. Neden mi ?

İnsan olarak elimizde kredi karti oldugi surece a telefonunun bir ust modeline ulasmak taksitle kolay oldugu icin hemen yukseltiyoruz ama normalde bunu yapmaya ihtiyacimiz yok tamamen ihtiyac disi populer kultur yuzunden yapilan bir sey. Buda ulkede uretim olmadigi icin cari aciga sebep oluyor. Taksit kalktigi icin artik insani a telefonu idare ediyorsa a telefonuyla devam edecek. Etmiyorsa kosede parasini biriktirip bir ust telefona gecicek. Buda ihtiyac fazlasi alimi azalticak.
Bencil dusunmemek lazim.

ama onların bu uygulamadaki amacının sizin düşündüğünüz gibi olduğunu sanmıyorum...üzüm duracak yine düdüklenen bağcı olacak....

Sadece telefon değil ki olay kuyumcu alış verişleri de aynı durumda. Kim gidecek ve peşin alış veriş yapacak? Hadi yaptı diyelim... kim bu peşin alış veriş için fatura kesecek? Bunları da düşünmek gerek. Olay sadece telefon yada bilgisayar değil. Evet o kredi kartı her post makinesinden geçtiği an vergi demek. Devletin kasasına para girmesi demek çarkların bir şekilde dönmesi demek.

Ama bu uygulama yakın zaman da görürsünüz bu çarkları param parça eder. Burada tedbir alınması gerek ise taksit değil başka önemler üzerinde çalışılması gerek.

Bir ülkede asgari ücret olarak insanların cebine 800 TL koyar sonra da 500 kira öde kalanı ile de geçin dersen kredi kartları tabi patlayacak...

El insaf 800 TL ile bir kişi tek başına tek tabanca olan adam Ankara gibi İstanbul gibi yerde nasıl geçinecek?

Haberlerde yazıyor neymiş... yapılan zamlardan iş veren mutlu değilmiş... yaw arkadaş iş veren mutlu değil ise çalışan ne halt yesin?

Böyle bir mantık var mı? Neden mutlu değil? eee kar düşecek... kardan zarar dedikleri mesele...

Amaç; Operatörlere tahaddüt ile tarifeye ek olarak 24 ay cihaz sattırmak.

Kuyumculara gelme nedeni aşikar. Yasal tefecilik yapiyorlardi bazi esnaflar o yuzden geldi. Ayrica bu taksit olayi gelirken insanlarin zorunlu harcamalarina gelmedi dikkat ederseniz sizde soyluyorsunuz altin telefon elektronik. Taksitle bilezik alamadim diye kimse kendini bir yerden atmaz ama gidipte o kuyumcudan 1000tl cektirip 900 lirasini alip 10 boldurup daha sonra odeyemeyip icralik olup bi yerden kendini atma olasiligi daha yuksek geldi bana. En basiti bir ara genc bakista bu taksit olayi konusuluyordu yurt disindan bir kac kisi msj atti programa ve bir tanesini tam net hatirlamiyorum ama soyle bir seydi. Almanyada 15 yildir kari koca calisiyoruz ve hala bankalar bize kredi karti vermiyor :).

Burada eğer ki vatandaş düşünülüyor ise öncelikle bankaların uyguladıkları temerrüt faizine sınırlama gelmesi gerek. Öyle %200-150 faiz diye bir şey dünya üzerinde bizim ülkemizden başka bir yerde yok zaten.

İkinci konu ise vatandaş hızlı bir şekilde dibi boylamaya başladı dönemler de varlık şirketleri peydah oldu. :) ve bu şirketler sanırım son 5-7 yıl arasında bu şirketler kişilerin bankalar tarafından şişirilmiş icraya düşmüş borç dosyalarını bankalardan alır sonra da kişiler ile anlaşma yoluna giderek tahsilat yapar... adamın bankaya olan icraya düşmüş borcu 10 000 TL dir ve şirket bunu 2500 TL satın alır ve adamdan ne kadar tahsil ederse o kardır der... aslında daha derinlemesine açıklamak istiyorum da bura açıklamaya pek müsait değil.

Yine söylüyorum. Bu olay bir çok esnafın diplemesine vergilerin düşmesine neden olacak...bu kaçınılmaz son...zaman içinde adım kadar da eminim her zaman olduğu gibi yanlış yaptık düzeltelim işine gidecekler...

Ahan da buraya yazıyorum. Şubat ayı gelmeden açıklama kapıda...

Bende burada BBDK yapacak ise vatandaş nefes alsın diyecek ise bu yüksek faizlere dur demesi gerek.

Ayrıca kredi kartı uygulamasında önlem almak gerek ise bir kişiye A bankası bir kredi kartı verdi ise B bankası bu kişiye ikinci bir kart vermemesi gerek. A kişi A bankasından kredi çekti ise o kredi bitene kadar B bankası kredi vermemesi gerek.

İşte size sadece iki önlem. Bu iki önlem bile bu yapılmaya çalışılan önlemden 10 kat daha etkili bir yöntem.

Aslında nakit değil kredi kartı kullanımı artırılması gerek. Neden? daha önce söylediğim gibi verginin kaçmaması adına kredi kartı şart ya değilse vergi filan toplanmaz bu ülkede.

Geçmiş yıllar da çok yaşadık biz bunları esnafa gidersin 100 TL der indirim istersin onun da söylediği fiş almazsan der...;)

Yıllarca böyle geldi geçti.

Geri