• Ağımız Büyüyor!

Güncel tartışmalar, etkinlikler ve anlık paylaşımlar için bizi sosyal medyadan da takip edin.

cam filmi ve 130 tl!!!

Şimdiye kadar birtek bu aracımda film yok, olmamasının tek sebebi ise kırmızı üzerine çok dikkat çekiyor olması, Aynı şekilde beyaz araçlarda en ufak karartma olduğunda polisin dikkatini çekiyor.

Bundan önce Gri bir honda civic im vardı, 2 numara film vardı, 4 senede bir kere durdudulmadım, Daha öncesinde Gri Citroen c2 VTR m vardı, 2 numara filmlerle 5 seneye yakın hiç durdurulmadım. Öncesinde Renault Laguna vardı onun camlar siyahtı, 5 sene kadar kullandım hiç çevrilmedim. Ama arkadaşımın kırmızı astrası ile çevrildik, hemde 1 numara filmli araçla...

Benim hiçbir aracımın camında film olmadı.Biliyorsunuz, araç hareket eden ve tehlikeli olabilecek birşey. Dışardan gelen geçeni en net şekilde görmek büyük öneme sahip. Havalar her zaman güneşli olacak diye kaide yok, birden tünele girebilirsiniz, hava birden bulutlarla kapanır, vs. üstüne cam da bir güneş gözlüğü gibi koyuysa, sıkıntıyı davet ediyorum demektir.

Dünyada hiçbir araç üreticisi fabrikadan koyu camlı araba çıkarmaz, onlar mı aptal biz çok mu akıllıyız. Benim Mazda spor araç kategorisinde 192.000 adet satmış başarılı bir model ve camları az dahi olsa hiçbirisini koyu çıkarmamış cunku biliyorlar ki camları koyulatsa o araçta kaza oranı yükselecek, bunu kim ister ki?

Bir de, sahibinden.com 'a bakıyorum bazen ana sayfada çok gösterişli araç ilanları oluyor bir tıklıyorum "cam filmi" ilanı çıkıyor, defalarca başıma geldi. insanları dolduruşa getirmek için çok ciddi bir çaba harcıyor bu cam filmi takıcıları.

Dünyada hiçbir araç üreticisi fabrikadan koyu camlı araba çıkarmaz, onlar mı aptal biz çok mu akıllıyız.

Valla Skoda ve VW opsiyon olarak koyu renki cam sunuyor. Biz alırken seçmiştik, original Almanya üretimi cam ve fabrika da araç üzerinde geldiğinden beklenmişti. Camın üzerinde de Harf damgası vardı.

Alfa Romeo da original koyu cam sunuyor. Bakınız: http://www.birmot.com.tr/DB/Images/FileManager/Alfa_Romeo_Fiyat_Listesi_Pdf.pdf

Diğer markaları bilmiyorum, araştırmak gerek. Cam üzerindeki harf için yayınlanan genelge ise:
egmyazikoyurenklicamlar.jpg

bu şekilde izin vardır almanyada ve EU ülkelerinde ön camlar yasaktır
ao-seitlich.jpg

Fabrikadan koyu camlı araç çıkartabilirler ama o kesinlikle 30% 'den düşüktür, yoksa izin verilmez. Ona bakarsan benim Mazda'nın camları da fabrikasyon yeşil tonda çok az koyu fakat 10% 'dan fazla değildir. Gece sürüşünde hiç problem oluşturmayan bir koyuluk.

Amerika'da cam filmi serbest diye bir söylenti var, o da asılsız. Georgia eyaletinde kurallar net: Binek otomobilde arka yan camlar ve arka cam dahil, yani aracın tüm camlarında karartma yasak (resim)SUV denilen cip ve minivanlarda ise arka yan camlarda izin verilior, ön yan camlar yine yasak. 50 eyaletin birinde serbest diye tüm eyaletlerde öyle bi olay yok.

pyccu.png

çarşamba akşamı, Ankara Anterasın önünde uygulama vardı.Uygulamaya girdim emniyet kemerim takılı idi.Sis farlarına gündüz farı uygulaması yapmıştım.Dedim bundan ceza yazarlar.Ancak sisleri yakınca ledler sönüyordu.Zaten birşey de demedi.Ancak eksik bulamayınca camlara geldi.Camlarda film var dedi. evet film vardı ama 2 yıl önce yediğim cezadan söktürmüştüm. Camlarda film yok dedim. Sadece arka camda var.onuda ısıtıcılar zarar görmesin diye söktürmedim dedim. Tüm camları kontrol etti. Film olmayınca bıraktı.

Anladığım kadarı ile film olsaydı cezayı basacaktı......

.......... sahibinden.com 'a bakıyorum bazen ana sayfada çok gösterişli araç ilanları oluyor bir tıklıyorum "cam filmi" ilanı çıkıyor, defalarca başıma geldi. insanları dolduruşa getirmek için çok ciddi bir çaba harcıyor bu cam filmi takıcıları.

+ ben ilanlardaki 17" jantlı, bir yerleri folyo kaplı, camları filmli araçlara hiç bakmıyorum, sanki bu tür araçlarda bir şeyler gizleniyormuş gibi :(.

bu şekilde izin vardır almanyada ve EU ülkelerinde ön camlar yasaktır
ao-seitlich.jpg

Selim biz yarım yamalak işleri pek sevmeyiz, illa takım olacak, ben ön camlara bile 2 numara film çektirenlere denk geliyorum :).

Cam filmi bana göre olmazsa olmazlardan,güneş ışınlarını kesiyor,aracınızın içi ısınmıyor,bunu en güzel yan camları yolda giderken açıp güneş koluma vurunca anlıyorum vede yüzüme,yüz deyince yan camında film olmayanın yolda güneşin yönüne göre güneşlik ayarlayıp durması ne kadar güvenli acaba?araç içi ısının filmsiz araçlara göre çok çok daha az artması aynen yine arkadaşların yukarıda belirttiği gibi 3 yerine 1.kademe klima açılmasını,hem klimanın çarpmamasını ve hasta olmamamızı,hem yakıttan tasarruf etmemizi sağlıyor,ben aracımın en ön camınada 1 numara film yaptırırım ve aldığım her araca yaptırdım,faydalarını gece daha iyi anlıyorsunuz,karşıdan gelen sorumsuz bir sürücünün merceksiz xenon farları yada normal farının ayarı gökyüzünü gösteren bir aracın ışıkları gözünüze çaktığında hele ki yol çizgilerinin silik ve birde virajlı dar yollar da bunlar rast gelirse dediğimi çok iyi anlarsınız,bu arada film denince film var filmcik var arkadaşlar,kaliteli filmler pahalı olur ama gözünüzü yormaz,orjinal camdan hiçbir fark hissetmezsiniz,ucuz olsun diye dandik filmlerden kullanırsanız işte o zaman hata yapmış olursunuz,geceleri evet geri vites lambası yetersiz gelen araçlarda (benim eski elantrada neredeyse ön far gibi aydınlatıyordu) görüş sorun yaratır ama camı aşağı indirince sorun kalmıyor elantra hariç diğer araçlarda bende bu yöntemi kullanıyordum,yasak mevzusuna gelince yukarıda haberi yayınlanan yasağı iptal ettiren kişi bir avukat ve karar temyize dahi gitse kanunda cam filmi ile ilgili birşey yeralmadığı sadece karayolları yönetmeliğinde cam filmi unsuru bulunduğu ama yönetmeliğin kanunu bağlamadığı için bugüne kadar hep haksız cezalar kesildiği apaçık ortada,yukarda aracı trafikten men edilen arkadaşım senin yerine olsam ön yan camlarında 2 numara ve kalitesiz film varsa onları söktürüp yerine 1 numara ve kaliteli film çektirirdim sonrada gider mahkemeye verirdim o polisleri,yukarıda ki davayı da emsal gösterirdim,temyize gidilip gidilmediği sorun değil,kanunda yer almayan bir durum için temziye gidilse ne olacak,ancak şu olur,kanunda devletin aleyhine sonuçlanacak durumlar mahkeme tarafından kanuna uymasada devletin yararına lehe karar verilebiliyor,avrupada %10 karartma diye birşey yok ayrıca,en azından almanyada öyle,eniştem geçen yıl gelirken filmlerini oradan yanında getirmiş Türkiye de işçilik çok ucuz orada yaptırırım diye ve onlarda filmler bandrollü olarak bulunuyormuş,film için izin almak yeterli oluyormuş,ruhsata işlemeye gerek yokmuş,rengi siyah ve numara olarak bizdeki 2 numara filmler orada sorun teşkil etmiyor demek ki,bizde vatandaşın cebini boşaltmak için her yol mübah yapılıyor maalesef,nasılsa kimseden ses çıkmıyor hesabı...

uzattım kusura bakmayın son olarak toparlarsak;

1-araç içi daha serin kalır
2-araç içi daha az güçle daha çabuk soğutulur
3-uv ışınlarını %99 keser
4-yolda güneşlik ile uğraşmadığımız için daha güvenli olur
5-araç camı kaza anında suratımıza patlamaz (dışarıya patlar zaten demeyin,içeriye patlayan çok araç gördüm)
6-araç içi camlardan kaynaklı gürültü seviyesi düşer
7-araç içi deri yada vinlex kısımların,ön cam altı göğüs kısımlarının güneşten çatlamasını,deforme olmasını engeller
8-karşıdan gelen ayarsız yada yüksek ışıkları emer (dileyen geceleri gözlük kullanabilir ama gündüz sıcağın altında park ettiğiniz aracın içi güneşi almaya başlayınca direksiyon simidini dahi tutamıyorsunuz bir süre)
9-yan camlardan gelebilecek saldırılarda aracın camı dağılmayacağı için 2.bir güvenlik unsuru gibidir ki bunun için özel renkli filmler vardır balyozla dahi çok çok zor kırarsınız.
10-araç içinde herhangi bir eşyanızı güvenle bırakabilirsiniz,özelliklede arka koltuk ayak kısımlarındaki boşluklara bıraktığınızda oralar hiç görünmez dışarıdan( yan ve arkalarda 2 numara cam filmi ve ön camda 1 numara olduğunu varsayıyorum)
11-eşinizi çoluk çocuğunuzu alıp gezerken insan görmemiş ormandan çıkmış ayılara kriko demiri yada koltuk altında bulunan jopla dalmamanızı,sinirlerinizin rahat kalmasını,geceyi nezarette geçirmemenizi sağlıyor :)
en azından bana göre yukarıda saydığım durumlar geçerli :)

Son düzenleme:
İki hafta önce önceden yapılmış ama zamanla solmuş dandik marka cam filmlerimi 2 numara 3m ile değiştirdim.şimdilik sıkıntım yok.gayet hoş.bide aracım koyu ve döşemeler bej olduğundan göze batmıyor

Geri