bunları biliyor muydunuz?

Varsayalım ki son 4.5 yılda geldi..Bunun böyle olması adamın kendi malını kime satacağına bizi müdahil edermi ?

ya abicim biz niye hep satıyoruz?

niye biz kendimiz birşeyler kurmuyoruz...niye fabrika yok..niye üretim yok...

şimdi sıra şans oyunlarını satmada...niye satıyolar zarar mı ediyodu?

bunlar özelleştirmenin nimetleri işte ...

İkisini birbirinden ayıralım önce..Özel sektörün yaptığı satış kendini bağlar..Bizimde çenemizi ve parmaklarımızı yorar sadece..Adamın malı dediğim gibi ona da karışacak halimiz yok..Hem bir yerde bu ülkedeki firmalara talep varsa büyük paralarla bu pazara dünya devleri giriyorsa buda iyiye işarettir bence..

İkincisi özelleştirme..Petkim,tüpraş telekom vs..Bu konular hakkında daha öncede konular açılıp hararetli tartışmalar yaşandı..O zamandan bu zamana da fikrim hiç değişmedi..Devlet tüccarlık değil devletlik yapsın..Alsın vergisini bilmemnesini vatandaşına hizmet etsin..100 kişilik işi 3000 kişi yapacak..İlk okul mezunu 2,500 ytl maaş alacak..2 gün işe gidip 3 gün nerde olduğu belli olmayacak..Bende buna devlet sektörü dicem..Devlette bundan para kazanacak...Satsın kurtulsun bence...

ben anlamıyorum yaa ALLAH hakkımızda hayırlısını versin

yoo, kar ediyor. o yüzden iyi para teklif edilince çat diye satılıyor. iyi güzel de, birgün piyasa doyacak. o gün her sektörde en az 1 tane "senin" olan kurum lazım. senin derken devletin hükmettiğini kastediyorum.yoksa piyasa doyduğunda sen istesen de yatırım yapıp kuramazsın. neden uçak yada araba üretemediğimizin cevabı da budur. piyasaya yetecek üretici var, birim fiyatta rekabet ettirmiyor kendi ile seni. o yüzden köküne kadar satılmaması lazım. strateji meselesi. özel haberleşmeye izin verme sen, ondan sonra elindeki 1 taneyi de sat! özel gemi taşımacılığına izin verme sen, ondan sonra elindeki 1 taneyi de sat! özel karayolu ağına izin verme, ondan sonra elindekini de sat! özel tren taşımacılığına izin verme sen, ondan sonra elindekini de sat! allahtan bi thy kurtuldu. özele izin verildi. hem thy kurtuldu satılmaktan hemde değeri arttı.

Satmak kolay kalıp mücadele vermek zordur.
Satan istediğine satar mal onun kabahat satmasına sebep olanda rekabet ortamını aldığı kararlarla bitirende kabahat adam başedemeyince gavurla satıp hazır paraya konmak kolayına geliyor...
acaba kimde kabahat...

Para kimde ise o güçüdür, piyasaya da egemendir.Şişecam dediğimiz grup gerek Rusya olsun, gerek Doğu Avrupa ülkeleri olsun cam şişe sektöründe neredeyse tekel durumundadır.Fransa'daki tedarikçiler Türkiye'ye pazarına girmeye çalıştığının ertesi ayında Fransa gümrüğüne yığılı şişecam şişelerini gördüğünde mecburen geri çekilmişitir.Dünyada rekabet için para lazım, güç lazım, lazım da lazım....hep kötü örnekleri görmeyelim, Türkiye'de dünyaya kafa tutan şirketler de yok değil.

walla gidişat hiçte iyi degil hayırlısı diyelim?:(

Satmak kolay kalıp mücadele vermek zordur.
Satan istediğine satar mal onun kabahat satmasına sebep olanda rekabet ortamını aldığı kararlarla bitirende kabahat adam başedemeyince gavurla satıp hazır paraya konmak kolayına geliyor...
acaba kimde kabahat...

Berat, rekabetin en dengesiz olduğu sektörlerden biri yüksek alkollü içkiler sektörü.Konsorsiyum aldığında firma sektörün 80%'ine hakimdi, hala da öyle.Olayın boyutu çok farklı, rekabetten kaçma değil.Bir ara anlatırım ben sana...

Para kimde ise o güçüdür, piyasaya da egemendir.Şişecam dediğimiz grup gerek Rusya olsun, gerek Doğu Avrupa ülkeleri olsun cam şişe sektöründe neredeyse tekel durumundadır.Fransa'daki tedarikçiler Türkiye'ye pazarına girmeye çalıştığının ertesi ayında Fransa gümrüğüne yığılı şişecam şişelerini gördüğünde mecburen geri çekilmişitir.Dünyada rekabet için para lazım, güç lazım, lazım da lazım....hep kötü örnekleri görmeyelim, Türkiye'de dünyaya kafa tutan şirketler de yok değil.
:alkis: Kesinlikle bizdeki büyük gruplara bakın Koç a Sabancıya Zorlu gurubuna kaç tane yabancı şirketi satın alıp bünyelerine kattılar. Yabancı bir piyasaya girmenin en önemli yollarından biridir bu. Sıkıntı özelleştirmeden ziyade bir malı değerinde satmakta yoksa hibe eder gibi vermekte değil.

Geri