Bor Esaslı Motor Yağ Katkısı İşe Yarar Mı?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan astra35
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
LPG ye tüp demeyi bıraktığımız zaman müthiş bir ilerleme kaydedicez

zaten. :D

bor madeni satılıyormuş, 15-20 YTL lik hemen hemen bir sene gidiyormuş. zaten ülkemiz bor yönünden dünyanın en zengin ülkelerinden.

iyide çıkaramadıktan işlemedikten sonra bor zengini olsak neolur?ben anlamadım bu bor konusunu benim bildiğim bor uçaklarda kullanılıyor.benim cmona gitmez uçar muçar mazallah

tup tup tup tup :p

ehm

biraz bilmişlik yapayım.

Öncelikle bor hem yapı malmezesi hem yakıt olarak kullanılabilir nadir malzemelerdendir. ama illaki çeşitli işlemlere tabi olmalıdır.

bazı özel oksitlendirme ve alaşım teknikleriyle erimme sıcaklığı çok yükselmiş çok kararlı malzemler yapılır. uzay mekiklerinde falanda kullanılır. evlerimizde kullandımız fırına giren BORcam tepsilerde günlük örneklerdendir.

Tıpkı diğer kullanımları yakıt olabilmesi için ise bor hidrür haline gelmeldir.
bor hidbür yanma verimi jet yakıtlarından bile yüksektir fakat 2-3 önemli dezavantajı vardır.

-yanma sıcaklığı yüksektir, sıradan yanma odalarını eritebilir, onu kullanacak motor maliyeti artar (amortileme süresi kısaldıkça zamanla çözülebilir)
-bor hidrür haline getirmek pahalıdır (zamanla elbette ucuzlar)
-çözülmesi en zor handikap ise çooook zehirli yanma sonrası atık maddeler salar.

Borun şimdilik toplumsal boyutta kullanıma açılması zordur.

benim bir müşterim vardı bor taktırmış. pembe bir sıvısı var ve 3 saniyede 1 damla falan akıyor. ben bir faydası olacağını sanmıyorum.

biraz bilmişlik yapayım.

Öncelikle bor hem yapı malmezesi hem yakıt olarak kullanılabilir nadir malzemelerdendir. ama illaki çeşitli işlemlere tabi olmalıdır.

bazı özel oksitlendirme ve alaşım teknikleriyle erimme sıcaklığı çok yükselmiş çok kararlı malzemler yapılır. uzay mekiklerinde falanda kullanılır. evlerimizde kullandımız fırına giren BORcam tepsilerde günlük örneklerdendir.

Tıpkı diğer kullanımları yakıt olabilmesi için ise bor hidrür haline gelmeldir.
bor hidbür yanma verimi jet yakıtlarından bile yüksektir fakat 2-3 önemli dezavantajı vardır.

-yanma sıcaklığı yüksektir, sıradan yanma odalarını eritebilir, onu kullanacak motor maliyeti artar (amortileme süresi kısaldıkça zamanla çözülebilir)
-bor hidrür haline getirmek pahalıdır (zamanla elbette ucuzlar)
-çözülmesi en zor handikap ise çooook zehirli yanma sonrası atık maddeler salar.

Borun şimdilik toplumsal boyutta kullanıma açılması zordur.

madem pas verdin ben de topu süreyim
bor ayrıca nükleer santral duvarlarında kullanılır ve gamma ışımalarını süzerek zararlı radyasyonun yayılmasını önler

bu nasıl :D

borla yakıt tasarrufu konusu çok araştırmıştım. elimdeki bilgileri paylaşıcam bulunca

Evde birsürü BORcam var...İlerde borla çalışan arabalar çıkarda alırsam 4-5 sene BoR'a para vermem o zaman :):)

Geri