arkadaşlar bor yakıt sistemi ile ilgili bir kez daha bilgi verme gereği duydum. Hala herkes LPG ile falan kıyaslıyor.
LPG yakıt ekonomisi sağlamaz, aracınız litre bazında aynı yakıt tüketim değerine sahip olur. Sadece lpg benzinden ucuz olduğundan yakıt maliyetiniz düşer. Oysa Bor sisteminde aracın yakıt tüketimi litre bazında %20 düşüyor. lpg lisistemde de aynı ekonomiyi sağlıyor. (LPG de zaten 15 ykr yakarken kimse üzerine BOr sistemi taktırmadığı için bu yönü bilinmiyor işin)
Şahsi tecrübem Zafira 1.8 aracımla bayram süresince yaptığım 2 depoluk tüketim sonunda, km de yakıt tüketimim (dışarısı -5 derece iken kullanılmıştır, ve 700 km şehir dışı 400 km şehir içi kullanımda) 0,215 YTL çıkmıştır. Ha bu arada aracım 7 kişilik ağır bir araçtır, ve yolda giderken 120 km civarı seyredilmiştir. bayram yolculuğu süresince aracımda bagajla beraber 6 kişi seyahat etmiştir.
Daha önceki bir istanbul yolculuğumuzda Toyota Avensis 1.6 ile istanbul gidiş geliş 200 km si şehir içi toplam 800 km yolda yaptığımız ölçümde (araçta 3 kişi ve bagajsız halde) 0,190 YTL /km yakıt tüketim değeri ölçülmüştür. sürüş hızı gene 110-120 civarı olmuştur.
Bor yakıt sisteminin montajı ile ilgili olarak:
Bor sisteminin montajı sırasında motora lpg deki gibi subap girişlerinden delik falan açılmaz. Borhidrolür sıvısı motora benzinle beraber girer, aracın normal emme manifoldundaki normal sistemi kullanır. Aracınüzerine hiç bir şekilde delik açılmaz, fabrika çıkışı mevcut olan emme manifoldu girişi üzerindeki tıpa açılmak suretiyle kullanılır. Bor sıvısının içinde durduğu 1.5 lt lik hazneyi tutması için aracın şasesindeki varolan deliklerden 2 si kullanılır.
Benim gibi arabası konusunda "kıl" birisi için motor bloğunda bir delik düşünülemezdi, ve kesinlikle kullanım sonrasında vazgeçilirse ardında bir iz bırakmadığı için bu sistemi tercih ettim. Ve eğer yakıt tüketimi konusunda 1.8 motorla 120 km ortalama hızla (otoban değil, izmir uşak yolu!!) 6 yolcu ile 0,215 ytl yakan bir araba varsa, ondan alalım.
Ayrıca Bor sistemini takma maliyeti 160 YTL, LPG den bir sıfır daha az

Ayrıca Borhidrolür yanıcı olmadığından ruhsata işletmek gerekmiyor. LPG siz araçlada aslanlar gibi İDO ya veya kapalı garajlara girebiliyorsunuz. tavsiye ederim