Ben okuduğumu yorumluyorum. Ekohaber adlı bir siteden.
Mevcut araçlar için ESP şartı bulunmuyor. 45 model klasik arabaya siz ESP'yi nasıl takacaksınız ki? Bunun için her araca özel ESP beyni geliştirilmeli, yine araca özel basınç sensörü,mekanizma sistemi ve tesisat. Öyle araçlar var ki ESP taksan ESP araçtan pahalı eder. Ayrıca araca özel dedim ya hanı opel'in bile en az 10 farklı seri aracı vardır.Bu serilerde 4-5 yılda bir makyajlanıyor veya yüz değiştiriyor. Haliyle her modelin 100 çeşit aracı var. Bunlara teker teker ESP beyni üretmeyi firma bile kabul etmez.
Bir ikinci husus; yeni gelecek araçlarda ESP'nin şart olması bence düşünülenin aksine harika bir uygulama. 2011 model Astra alıyoruz ESP yok. Var da yok diyelim. Neden; insan hayatından ve yaşam standartlarından ödün vererek maliyeti kısmak. E kardeşim sen klimayı manuel yap koltugu deri yapma başka şeylerden kıs anlayacağınız ama güvenlikten kısma. Almanya'ya bakın kaç seri araçta ESP yok? Bugun Almanya'da orta sınıfın bile altı sayılacak belki, jettaya binin ESP kendini devre dışı bırakmıyor. Yeni 308 Fransız safkan 40 km'den sonra ESP kapatsanız da kendini otomatik tekrar devreye sokuyor. Bizde dacia logan 2014 model araçta esp opsiyonel donanım. Allah aşkına hangi avrupalı devlet ESP'yi seçme hakkına sahip tutuyor.
Bir başka husus ise ESP'nin faydası. Bazılarımız malesef yanlış biliyoruz bazı şeyleri. Bir çoğumuz da haklıyız. Amaç haklı haksızı bulmak da değil aslında. Sadece karşılıklı fikirleşmek ve bir kanıya sahip olmak.
ESP bilinenin aksine bozuk yolda da işe yarıyor.
http://www.youtube.com/watch?v=1zcgcR4st98
Youtube kanalı açık olanlar bu videoyu izlesin lütfen. Yollarımızın yol tutuşu karlı yollardan da kötü değil sonuçta. Karda Esp'li ve Es'siz araçların karşılaştırması var. İzleyin dediklerimi anlayacaksınız. Herkese hayırlı günler.