• Ağımız Büyüyor!

Güncel tartışmalar, etkinlikler ve anlık paylaşımlar için bizi sosyal medyadan da takip edin.

Astra K B16DTH 10 sene sonra zincir değişimi (temiz çıktı?)

BurakGzl

Kayıtlı Kullanıcı
34-İstanbul
s.a. aracım aracım 2016 Astra K 1.6 CDTI (B16DTH) tam otomatik Enjoy paket, geçtiğimiz hafta 167 bin km ye geldi araç, 10 senedir trafikte 4. sahibiyim, 1.5 yıldır bende. Araç şimdiye kadar rutin bakım hariç hiç ellenmemiş. Zincir sesi vs yoktu sadece yokuşlarda şanzımandan biraz uğultu geliyordu. Tabi heryerde aracın zincir değişimi yapılması gerektiği yazıldığı için sanayiye gittim sordum, usta ses sağlıklı dedi. Ama benim içim rahat etmedi, çünkü zincir sesi olmasa bile gergideki plastik parçalar sıcaklık değişimi ve zamanla eskiyor diyorlar, ki mantıklı bir argüman. Exclusive Garaj Maslak - Bilal Danış aracın zincirini değiştirmek için işleme başladı (çok memnun kaldım temiz ve şeffaf çalıştı). Astra K araçlarda zincir şanzımanla blok arasında kaldığı için değişimde motoru indirmek gerekiyor. Motoru indirip baktığı zaman hem zincirin, hem plastik parçaların hemde tüm dişlilerin (yaylı olan dahil, ki en çok sorun onlarda oluyormuş) çok sağlıklı olduğunu söyledi, bende baktım gerçekten hepsi tertemiz ve sağlamdı, zincirde uzama yoktu. Plastik parçalarda da çizik, bozulma vs yoktu. Sadece şanzıman yağı kötü olmuş onuda değiştik yokuştaki uğultu sesi gitti. Değişimden fotoğrafları ekliyorum eke.

Tabi 10 yaşındaki araba için şaşırtıcı geldi bana, bu sizce şans mı yoksa aracın rutin bakımlarının aksatılmadan yapılıp doğru kullanılmasının bir sonucumu? PSA öncesi bir araç olduğu için daha sağlam olma ihtimali olabilir mi? Aklıma bu soruları da getiriyor.

Ekli dosyalar

• WhatsApp Image 2026-01-05 at 17.28.59.webp
    WhatsApp Image 2026-01-05 at 17.28.59.webp
    230.6 KB · Görüntüleme: 15
  • WhatsApp Image 2026-01-05 at 17.51.52.webp
    WhatsApp Image 2026-01-05 at 17.51.52.webp
    358.5 KB · Görüntüleme: 14
  • WhatsApp Image 2026-01-05 at 19.22.28.webp
    WhatsApp Image 2026-01-05 at 19.22.28.webp
    323.7 KB · Görüntüleme: 15
  • WhatsApp Image 2026-01-07 at 19.26.40.webp
    WhatsApp Image 2026-01-07 at 19.26.40.webp
    299.7 KB · Görüntüleme: 14
  • Beğen
Tepkiler: Cemil
güle güle kullanın. düzgün, sıkıştırılmadan kullanılan ve tam bakımlı araçların elbette ki sorunları az olur. orijinal malzeme kullanılması, ehil bir kişi tarafından yapılan işin gerçekten sağlam olması da çok önemli. usta usta gezmiş her seferinde başka bir ustada tamiri bakımı yapılan araçla sizin aracınız aynı elbette aynı olmayacaktı. yakın zamanda ben de sattığım aracın trigerini değiştirdim. ilk defa böyle bir bakım yaptım. meğer benden önceki açıp baktırmış sorun zaten yokmuş o zaman sadece kayış değiştirip kapatmış. ben ne var ne yok her şeyi orijinal alıp baştan sona değiştirdim. çok ta gerek olmadığını sonradan fark ettim. çünkü çıkan parçalar dahi halen kullanılabilir durumdaydı. haliyle bu durum sonraki araç sahibine yansıyor.

Önceki sahibinin hazır açılmışken sadece kayışı değişmeleri çok absürt olmuş. Zaten açıldıktan sonra parça masrafı devede kulak kalır. Bende hepsini iyi görünseler bile değiştirtim, en azından iyi kullanılırsa bi 10 sene daha ihtiyaç olmaz arabayı açmaya.

Geri