• Ağımız Büyüyor!

Güncel tartışmalar, etkinlikler ve anlık paylaşımlar için bizi sosyal medyadan da takip edin.

ARIZA HK

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan mgrbz06
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

mgrbz06

Kayıtlı Kullanıcı
06-Ankara
merhaba arkadaşlar,

Opel corsa D 1,3 cdti araçla uzun yolda seyir halindeyken aşağıda görseli bulunan arıza ışığı yanıyor ve fan çalışıyor. Fan çalışınca araç menüsünden soğutma sıvısı sıcaklığına bakıyorum 68-80°C arası değerlerde yanmaya devam ediyor ve gaza yüklenince sönüyor.

uzun yolculuklarda ortalama 10-15 dk mola verip tekrar yola çıktığımda sönmüş oluyor ama yeniden yanıyor.

daha önce bu şekilde bir arıza yaşayan oldu mu?

görüşlerinizi bekliyorum.

saygılarımla.

1774252467258.webp

Termostat arızalı olabilir, su sıcaklığı çok düşük. Termostat sürekli açık kalıyor ve fanı çalıştırıyor.Anahtar kapalı konumda gaz ile frene aynı anda basın o simgenin kaç kere yandığını not alın.Ona göre çözüm üretelim.

hocam selamlar,

kontak açık motor çalışmıyorken bu arıza yanmıyor diye hatırlıyorum ama kontrol edeceğim.

bilgilendirmeniz için teşekkür ederim.

O zaman kesinlikle Termostat zaten termostatın üstünde corsa grubunda dikdörtgen fişli ısı müşürü var oda arıza yapabilir.

hocam selamlar,

kontak açık motor çalışmıyorken bu arıza yanmıyor diye hatırlıyorum ama kontrol edeceğim.

bilgilendirmeniz için teşekkür ederim.
Mustafa bey,Arkadaş arıza kodlarına bakın anlamında söylemiş...Benimde aklıma ilk gelen termostat...

Merhabalar gönderdiğiniz mesajınıza göre ve genel olarak yapay zeka destekli olarak aşağıdaki sonuç çıkmıştır. Muhtemel sorun termostat açık kalıyor.

Gönderdiğin ışık “servis / bakım anahtarı (spanner)” arıza uyarısı. Opel’lerde bu genelde motorla ilgili bir sensör / sistem hatasını ifade eder (check engine kadar ciddi olmayabilir ama ihmal edilmez).

Senin anlattığın belirtiler çok net bir yere işaret ediyor 👇

🔧 Belirtileri toparlayalım​

• Uzun yolda yanıyor
  • Fan devreye giriyor
  • Sıcaklık: 68–80°C (normalden düşük)
  • Gaza basınca sönüyor
  • Mola sonrası reset gibi düzeliyor, sonra tekrar geliyor

🎯 %90 ihtimalle sorun: Termostat açık kalmış (arızalı)

Neden?​

• Normalde motor 90°C civarı çalışmalı
  • Senin araç 80’i bile zor görüyor
  • Bu durumda ECU (beyin) diyor ki:

“Motor yeterince ısınmıyor → bir problem var”

Ve bu yüzden:

• Arıza lambasını yakıyor
  • Fanı gereksiz yere devreye sokabiliyor

🔥 Diğer olası ihtimaller (ama daha düşük)​

1. Hararet müşürü (ısı sensörü) arızası
    • Yanlış sıcaklık okur
  2. EGR valfi
    • Uzun yolda sabit hızda hata verebilir
  3. DPF rejenerasyon süreci
    • Fan açar ama genelde sıcaklık yüksek olur (sende düşük)

🧪 Evde basit test (çok önemli)​

Sabah araç tamamen soğukken:

1. Motoru çalıştır
  2. Rölantide bekle
  3. Üst radyatör hortumunu kontrol et

👉 Eğer hortum hemen ısınıyorsa
➡️ Termostat açık kalmış → kesin arızalı

👉 Normalde:

• Motor ısınana kadar hortum soğuk kalmalı

💸 Ortalama maliyet (2026 Türkiye)​

• Termostat: 1.000 – 2.500 TL
  • İşçilik: 500 – 1.000 TL

Toplam: 1500 – 3000 TL civarı

⚠️ Neden önemli?​

Bu şekilde kullanırsan:

• Yakıt artar ⛽
  • Motor geç ısınır
  • Performans düşer
  • DPF ve EGR sorunları tetiklenir

🧠 Net teşhis​

👉 Senin vakada en güçlü aday:
✔️ Termostat açık kalmış

merhaba,

ben de yolda yapay zekadan benzer cevabı aldım ama yine de yapay zekaya tam olarak güvenemediğim için foruma yazma ihtiyacı duydum.

emeğiniz ve ilginiz için çok teşekkürler.

merhaba,

ben de yolda yapay zekadan benzer cevabı aldım ama yine de yapay zekaya tam olarak güvenemediğim için foruma yazma ihtiyacı duydum.

emeğiniz ve ilginiz için çok teşekkürler.
Evet konuya cevap verirken, hem internetteki bilgilerle hemde yapay zeka destekli olarak cevap vermiştim. Adım adım giderseniz, sonuca ulaşırsınız.

Daha önce aracım sürücü kısmının paspas koltuk falan baya ıslaktı orda yapay zeka destekli sorgulama yaptığımda sunroof gideri tıkanmış demişti, Muhtemelen sorunların arasındaydı özellikle tavan komple sökülüp kontrol edilecek diyen usta olursa hemen ordan uzaklaş diye de uyarmıştı dediği gibi çıktı :D basit 300-400tl lik olay bana çok pahalıya patlayabilirdi. Tam anlamıyla güvenmeyin ama adımları takip ederek sonuca mutlaka ulaşıcağınızı düşünüyorum.

İlk okuduğumda termostat kaynaklı bir arızaymış gibi tahmin ettim fakat bir ustaya kontrol ettirmenizde fayda var. Birkaç farklı ustadan fiyat almak da lazım malum hepsi farklı fiyatlar çekiyor.

Geri