Aracımdaki Problemler

Mehmet_b

Kayıtlı Kullanıcı
18-Çankırı
İyi akşamlar, 2013 Corsa d sahibiyim. Birkaç tane gördüğüm sorunu siz kıdemli forumdaşlardan bilgi ve fikir almak için yazacağım, yardımcı olmanız dileğiyle. (Aracımda Dfp iptal)

1. 2-3. viteslerde 2000-3000 devir aralığında zaman zaman (her zaman değil) tekleme ve devirde oynama görüyorum. Gaza biraz yüklenince kesiyor.

2. Debriyaj üstte kavrıyor (linea ve fiestaya göre), bu normal midir? 1. ve 2. viteste arabayı kaldırırken sendeliyor iyi ayarlamak gerekiyor.

3. sol ön tekerden zaman zaman cik cik cik diye ses duyuyorum.

4. Aracım 120-130 km hızlarda direksiyonum titriyor. Daha yüksek hızlarda titreme yok.

İyi akşamlar, 2013 Corsa d sahibiyim. Birkaç tane gördüğüm sorunu siz kıdemli forumdaşlardan bilgi ve fikir almak için yazacağım, yardımcı olmanız dileğiyle. (Aracımda Dfp iptal)

1. 2-3. viteslerde 2000-3000 devir aralığında zaman zaman (her zaman değil) tekleme ve devirde oynama görüyorum. Gaza biraz yüklenince kesiyor.

2. Debriyaj üstte kavrıyor (linea ve fiestaya göre), bu normal midir? 1. ve 2. viteste arabayı kaldırırken sendeliyor iyi ayarlamak gerekiyor.

3. sol ön tekerden zaman zaman cik cik cik diye ses duyuyorum.

4. Aracım 120-130 km hızlarda direksiyonum titriyor. Daha yüksek hızlarda titreme yok.
1️ 2-3. viteste 2000-3000 devir arası tekleme/oynama
DPF iptali yapılmış bir araçta, EGR’nin de devrede olup olmadığı kontrol edilmeli çünkü iptaller sonrası EGR devre dışı kalmadıysa kirlenme devam edebiliyor. Ayrıca:

Enjektör memeleri hafif tıkalı olabilir
Maf sensörü ya da MAP sensörü adaptasyonları bozulmuş olabilir
Yazılım yapılırken yakıt-hava karışımı iyi ayarlanmamış olabilir
ara ara tekleme yapması, çoğunlukla EGR + enjektör + hava ölçer üçlüsünden kaynaklı olur.

2️ Debriyaj kavrama yüksek olması
Corsa D’lerde, özellikle dizelinde, debriyaj kavraması Linea veya Fiesta’ya göre gerçekten üstte olur, pedal uzun gelir, bu çoğu kullanıcıda benzer şikayet bırakıyor.
Ancak ani kalkışlarda silkeleme varsa volant tarafına (iki kütleli volan) da baktır derim, çünkü yüksek kavrama + silkeleme birlikte görülüyorsa baskı-balata setinin incelenmesi gerekir.

3️ Sol ön tekerden cik cik sesi
En sık rastlanan sebep balata pabuçları ile disk arasında oluşan hafif sürtünmedir
Kaliper pimi yağsız kalmış olabilir
Ayrıca rot başı, salıncak burcu gibi yerlerden de çok nadiren bu tip cik cik sesler duyulabiliyor.
Fırsat bulursan lifte aldırıp tekere elleyip sallayarak boşluk kontrolü yaptır derim.

4️120-130 km hızlarda direksiyon titreme
%90 lastik balansı kaynaklıdır
Jant eğikliği ya da lastikte yumru oluşması varsa da benzer hızlarda vuruntu yapar
Yüksek hızlarda düzelmesi, balansın bir devir frekansında rezonansa girip başka devirde kaybolduğunu gösterir, lastik balansını mutlaka gözden geçir.

Enjektör + EGR + hava ölçer → tekleme
baskı balata + volant → kavrama
balata/kaliper → cik cik ses
lastik balans → direksiyon titreme

Bir fırsatta OBD cihazıyla canlı değerleri de okutursanız çok daha hızlı netleşir

• Sevdim
Tepkiler: Mehmet_b
Geri