Araç sıcak iken gösterge çalışmıyor

MehmetAlkan

Kayıtlı Kullanıcı
38-Kayseri
Vectra b 96 model araçi yeni aldım daha önce Opel kullanmadım hiç gün içerisinde ortalık serin iken hiç bir problem yok ama öğle sıcağında araç beklemiş olursa eğer devir hız ve hararet göstergeleri çalışmıyor ama araç normal isindiginda fan filan açıyor ama göstergeler yok nereden kaynaklandığını bilen varmı

Vectra b 96 model araçi yeni aldım daha önce Opel kullanmadım hiç gün içerisinde ortalık serin iken hiç bir problem yok ama öğle sıcağında araç beklemiş olursa eğer devir hız ve hararet göstergeleri çalışmıyor ama araç normal isindiginda fan filan açıyor ama göstergeler yok nereden kaynaklandığını bilen varmı
Vectra Berde bu yaş grubundaki araçlarda özellikle sıcak havada gösterge panelinin devre dışı kalması bayağı sık rastlanan bir durum. Araç sabah serinken veya serin havada sıkıntı çıkarmayıp öğle sıcağında güneşte bekleyince gösterge paneli susuyorsa ilk akla gelecek yer gösterge panelinin içindeki lehim bağlantıları olur. Bu panellerin arkasında zamanla ısınmadan kaynaklı lehim çatlakları oluşuyor, sıcakla genleşince temas kesiliyor, haliyle hız göstergesi, devir saati, hararet vs. hiçbir şey çalışmıyor ama aslında fan açması vs. motorun normal çalıştığını gösteriyor.

Bunun çözümü panelin sökülüp dikkatli bir şekilde kontrol edilmesi, özellikle soket girişleri ve entegre ayaklarında gözle zor görülen k hairline lehim çatlakları olur, bunlar yeniden lehimlenirse genelde sorun çözülüyor. Ustan iyiyse göstergeleri söküp kontrol ettirirsin, yoksa elektronik işiyle uğraşan bir yere yönelirsin. Bazen soketlerin temas noktaları da zamanla gevşeyebiliyor, onları da gözden geçirmek gerek. Kablo tesisatı vs. çok zor bozulur ama olur da başka bir arızadan şüphelenilirse paneli başka bir araçta denemek ya da başka bir paneli seninkine takmak tanı koymak için yardımcı olur.

Yani özetle bu sorun %90 gösterge panelinin iç yapısından, sıcakla birlikte temassızlık yapmasından kaynaklı. İyi bir lehim yenilemeyle büyük ihtimalle çözülür.

• Beğen
Tepkiler: Nussem
Geri