arac alıp satmak ve vergisi hakkında?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan metin_7
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
bende sınır yılda 3 araç diye biliyorum, birde 3-5 gibi sayı az olduğu zaman direk vergi çıkartmak yerine önce konuşmak için çağırıyorlar diye biliyorum.
 
bende sınır yılda 3 araç diye biliyorum, birde 3-5 gibi sayı az olduğu zaman direk vergi çıkartmak yerine önce konuşmak için çağırıyorlar diye biliyorum.

bu devlet hata bulmus gel konusalım dermı yaa para gelsın onlara yeter cakar vergi cezasını hacızse hacız paraysa paraa kendılerıı neler goturuyorr ama onlara vergı kesen yok bırakın allah askınaa ya devlet devlet olsaydıı kımse bu işlere yeltenmezdi bilee herkezın hakkını yiyorlarr devlete ne kadar buyuk kazık atarsam karıma dıye dusunuyor mıllet haklıda bence
 
Ben geçen sene şubatın başında aldım ilk aracımı şuan 4. araba elimde geçen hafta aldım bizede vururmu bu vergi olayı acaba yoksa 31 aralığa kadarmı geçerli.
 
Çok yerinde bir karar. Ben bakkaldan aldığın 3-5 paralık temel gıdaya bile anında vergi veriyorsan bu tür kaçak ticaret yapanlar neden vergi vermiyorlar? Korsan taksicilik yapmak suç olduğuna göre korsan galericilik yapmakta suçtur (hatta her türlü korsan ticaret suçtur). Vekalet ile araç alım ve satımına sıcak bakmayın. Dün trafik şubesindeydim, bu tür de alım satım yapıp mağdur olan vatandaşlar vardı, görevliler bunlara yardımcı olmak yerine çare olarak savcılığı adres olarak gösteriyorlardı :). Güldüm çünkü bu uyanıklar savcıya gidip ne diyecekler? Biz uyanıklık yaptık ama şimdi, mağdur olduk, bizi kurtarın mı diyecekler. Hele biri vardı ki hali tam evlere şenlikti. Aracını 1990 yılında vekaletle satmış alan adam/adamlar şimdiye kadar hiç vergi yatırmamışlar, eski sahibine çıkarılan borç 5.700 TL+faizler. Uyanıklık edip aracım çalındı dedi, polis de çalındı da neden 22 yıldır hırsızlık ihbarında bulunmadın diye sordu. Borç ödenmediği için hiçbir işlem yapmıyorlar (çalıntı ihbarı, trafikten düşürme, çekme belgesi alma gibi işlemleri yapmıyorlar).

Abi vekaletle satan adam neden mağdur oluş onu anlamadım? Bazen muamelecilere vekalet veriyoruz satması yada lması için bunda ne gibi sıkıntı çıkabilirki?
 
Vekaletle satış için eskiden belirli bir süre kısıtlaması yoktu. Bu tür satış işlemlerinde vekalet verilen kişi/galerici kötü niyetliyse hukuksal açıdan sorumlusu öncelikle vekaleti verendir, çünkü işlemlerini takip etmemiştir, yasanın emrettiği yükümlülükleri yerine getirmemiştir. Geçen gün şahit olduğum olayda, vatandaş 1990 yılında aracını vekalette satmış, alıcı bir başkasına, o da başkasına satmış. Alıcılar da aracın vergisini ya hiç ödememiş ya da kısmen ödemiş. Aracın eski sahibi de 22 yıldır aracım ne oldu diye hiç sormamış, ne zaman kendisine 5.700 TL.lik vergi borcu tahakkuk ettirilmiş (kayıtlarda araç sahibi olarak halen kendisi görülüyor) o zaman malının derdine düşmüş. İnsan 22 sene boyunca hiç mi merak etmez, benim aracım ne oldu, alıcı üzerine kayıt ettirdi mi diye? Allah korusun ya araç ölümlü bir kazaya bulaşsaydı?
Herhangi bir sürprizle karşılaşmamak için geçmiş yıllarda eski usul gereğince araç satan herkesin kayıtları (araç sorgulama sisteminden) kontrol etmesinde fayda var. Allah'tan yeni satış sistemi bu tür olaylara izin vermiyor.
 
Geri
Üst