Ankara adının gemi çapasından gelmiş olabileceğini biliyormuydunuz?

besim

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
23 Ağu 2007
Mesajlar
248
Tepki puanı
1
Puanları
0
Yaş
52
Siteyi ziyaret et
Ankara ve çevresinin tarihi, zamanımızdan üç bin yıl ötelere, tarih öncesi çağlara kadar uzanır. Hititler, Frigler, Galat'lar, Bizans'lılar, en sonunda da Selçuklu ve Osmanlı Türkleriyle Ankara, devir devir yüzyılları kucaklar. Ama, Ankara'yı Ankara yapan, onu bugünkü ününe kavuşturan Atatürk olmuştur. Ankara, Cumhuriyetten sonra bir "Atatürk kenti" dir. [FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]

Ankara adı üzerine söylenen efsane ve hikâyeler diziye gelmez, bitmez tükenmez.

Önce, Ankara adının "Anker" yani "Gemi Çapası"ndan geldiği söylenir ve denir ki:

Bir zamanların bu bölgeye hâkim Frigya Kralı Midas'a rüyasında ilâhî bir ses: "- Durma, kalk! Topraklarında bir gemi çapası ara! Onu bulduğun yerde bir şehir kur! Bu şehir sana mutluluk getirecek!" diye seslenir. Sevinçle uyanan Midas, ülkesinin her tarafına adamlar salar, gemi çapasını aramalarını emreder, sonunda, bir gün Ankara Kalesi'nin bulunduğu tepelerde çapayı buldurtur, kısa zamanda burada bir şehir kurarak, adını "Anker" yada "Ankira" kor. Gemi çapası, uzun yıllar bu şehrin tapınağında saklanır.

Bir başka söylentiye göre, bu bölgeye hâkim olan Galatlar, bir ara güneyde Akdeniz'e kadar uzanmış ve Mısır donanması ile büyük bir savaşa girerek, parlak bir zafer kazanmışlar. Bu zaferin sembolü olarak da, gemilerin çapalarını sökerek alıp getirmiş, tapınaklarına yerleştirmişler. Bu olaydan sonra, çapaları ile dolu tapınakların bulunduğu bu şehre çapa şehri anlamına gelen "Angora" yada "Ankerium" demişler.

Bir başka efsanede de, Tûfan'da Nuhun Gemisi'nin bir ara burada demirlediği ve çapasının buraya düştüğü, sonradan bulunan çapanın yerine, Ankara'nın kurulduğu söylenir.

Gerçekten Roma devrinde Ankara ve çevresinde basılan paralar ve madalyonlar üzerinde, Ankara'yı temsil eden gemi çapası resimleri görülür. Bu resimlerle efsaneler arasında bir ilişki var mı, yok mu kesin olarak bilinmiyor.

alıntıdır...
[/FONT]
 

BAYBARS

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
17 Şub 2008
Mesajlar
400
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
40
Siteyi ziyaret et
Hatay ismi de Atatürk tarafından verilmiştir. Orta Asyadaki bir Türk bölgesinden esinlenmiştir.
 

atomkarinca

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
31 Eki 2006
Mesajlar
1,824
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
49
Siteyi ziyaret et
Paylaşımın için sağol Ankaralıyım adının nereden geldiğini bilmiyordum genel kültür
 

DOHCLINE

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
21 Haz 2008
Mesajlar
389
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
43
Siteyi ziyaret et
bende bilmiyodum hiçde kafa yormamıştım doğrusu.. illerimizin isimleri bi acayip zaten... neden türkçe değiller ve anlaşılır bi anlamları yok? newyork gibi mesela...

bazı illerimiz öyle değil ama.. mesela Gümüşhane. ne olduğu gayet açık.. il bakışta anlaşılıyo.. ama edirne, çorum, erzurum, erzincan, kars, van, zonguldak, izmir, manisa vb... bunlarında bi anlamları vardır elbet ama hiç biri türkçede yok ve ilk bakışta anlamları anlaşılmıyo..

bence illerimizin isimleri değiştirilmeli.. erzincan = ercan olsun mesela.. :)))) edirne = emine olsun... :)))))
 

VeCCtrA

Banlanan Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
18 Şub 2008
Mesajlar
3,126
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
44
Siteyi ziyaret et
Ankara adıyla ilgili olarak “kaynaklara dayalı” kesin bir tespit yoktur. Bununla beraber bazı eskiçağ efsaneleri ve rivayetler şehrin adının geldiği noktayla ilgili fikir vermektedir.
Bu efsanelerden birine göre Frigya Kralı Midas’ın bir deniz çapası [Anker] bulduğu yerde bu şehri ilk defa kurmasıyla şehir de adını Anker kelimesi olarak almıştır. Grek müverrihi Pausanıas, söz konusu çapanın kendi zamanında (M.Ö II. Yüzyıl) Jupiter mabedinde muhafaza edildiğini yazmaktadır. Roma hakimiyeti dönemine ait bazı sikke ve madalyonlarda gemi çapasının Ankara şehrinin arması gibi kullanıldığı görülmektedir. Bu tarihi görüşlerin yanı sıra şehrin adının Grekçe Agheridha (koruk) , Anguri (salatalık) kelimesiyle ilgili olduğu söylenmektedir.



(+)


Şehrin adıyla ilgili en yaygın ve kabul gören kanaatlerden biri de; Frigçe “Ankas” kelimesidir. Karışık anlamına gelen bu kelimeye “kayalık, dar boğaz” manaları da verilmektedir. Bir vadi yanında kurulmuş olan Ankara şehrinin fiziki görünümü bu adlandırmaya uygun düşmektedir.
İlkçağda Anadolu’da ilk güçlü devleti kuran Hititlerin Orta Anadolu’da kurdukları “Ankuwa” şehrinin de şimdiki Ankara şehrinin yerinde kurulmuş olabileceği mümkündür. Dolayısıyla Ankara ismine yakın fonetiğin Hititler döneminde de varlığı dikkat çekicidir.
Türk-İslam kaynaklarında şehrin adı Farsça “Engü” (üzüm) kelimesine bağlanmış bir başka deyişle, şehir kalesinin “angarya” ile yaptırıldığı için şehre böyle bir ad verildiği ifade edilmektedir. Eski Arap coğrafyacıları da ekseriyetle şehirden Ankara olarak söz etmektedirler.
Selçuklular döneminde şehrin adı Engürü, Enguriye, Engure ve Ankara olarak geçmektedir. Aynı döneme ait Batılı kaynaklarda Angora, Angurie şeklinde geçer. Osmanlı kaynaklarında ise; Engürü ve Ankara ismi kullanılmıştır.
 

punisher

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
22 Ağu 2008
Mesajlar
362
Tepki puanı
1
Puanları
0
Yaş
72
Siteyi ziyaret et
Çok güzel bir kültür paylaşımı olmuş teşekkürler.İbrahim arkadaşın sorusuna biraz olsun ışık tutmak açısından saydığınız şehir isimleri yüzyıllar içerisinde ünsüzlerini yitirerek şive erozyonuna uğrayarak bugünki hallerini almıştır.asıl isimleri farklı ve uzun olduğu için dilin daha kolay söylediği son hallerine dönüşmüşlerdir.örmeğin burdur şehri osmanlı hükümdarının geçerken buradadur ifadesinin ardından kurulan ve sonradan burdur olarak kalan bir isimdir diye geçer seyahatnamede.
 

korayhayirli

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
24 Mar 2008
Mesajlar
2,324
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
34
Siteyi ziyaret et
teşekkürler.. bir de deniz getirseler iyi olacakmış be :D
 
Üst