Ani fren yaptım şanzumandan şüpheleniyorum

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan sad-x
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

sad-x

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Yeni bir sorunla tekrar karşınızdayım :rakir:

Başıma gelen şeyi hakettim, acelem vardı, öfkeliydim ve kendimi kaybedip Vectra B aracımla gereğinden fazla hız yaptım. (70-80km, 50km hız sınırlı yolda.) Sonra takdir edersiniz ki yan yoldan gelen bir aracı farkedip ani, acı fren yapmak zorunda kaldım ve direksiyon da kırdım.

Yarım kilometre sonra farkettimki vites geçtikten sonra devir yükselirken iki metalin birbirine sürtme sesi geliyor "zart" gibi ve bu sürtünmeyi fiziksel olarak da hissediyorum, titreme şeklinde, geçip gidiyor. Özellikle aracı kaldırırken bu sürtmeyi hissediyorum.

Henüz sorunun ayrıntısını bulacak vaktim olmadı yani devir 2bindeyken bu sürtme gibi şey oluyor 3e doğru bitiyor gibi şeyler söyleyemem, hangi viteste yapıp hangisinde yapmadığından da emin değilim, konuyu sıcağıyla yazdım.

Ben şanzumandan şüpheleniyorum, bir çeşit dişli yeniği ya da kırığı olduğunu. Sizlerin değerli fikirlerini bekliyorum. :rolleyes:

Yakında güncelleme yapıp sorunu ayrıntısıyla yazacağım.

Son düzenleme:
balata disk sesi gibi bence şanzımanla alakalı değil

şanzıman tarafındaki motur kulağına bi baktırın. Ben de bir kez bayır aşağı köklemiştim freni bozuk zeminde, aksları yamultarak ödemiştim bunun bedelini, narin arabadır vectralar fazla zorlamayın aman diyim.

arabayı tam muayene edemedim ama şunları farkettim;

boştayken gaza bastığımda devir 1000i aştıktan sonra nasıl tarif etsem bir kasılma sesi geliyor, motordan. arada bir yakaladığım bozuk para şıkırtısı gibi bir sesi de farkettim.

tabi araba herhangi bir viteste yürürken de bu sürtünme hissini yaşıyorum. galiba Flea_ arkadaşımızın dediği gibi motor kulağından kaynaklanan birşey, belki de boştayken gaza basınca motor yerinden oynayıp yandaki plastik muhafaza trigere sürtüyordur, tam muayene edecek zamanım olmadı o yüzden bilemiyorum.

motor kulağı tamiri ortalama ne kadar tutar? bozuk para sesini de hesaba katarsak başka bir sorun olma ihtimali var mıdır?

teşekkürler.

geçmiş olsun çok can sıkıcı bir şey okurken bile. Merak ettiğim bir şey var ani fren yapmak her koşulda mı zararlı örneğin bozuk olmayan düz bir yolda fren testi yapar gibi?

arkadaşlar konu ta 3. sayfaya gitmiş yapmayın, bu kardeşiniz acemi sanayicilerin eline düşürmeyin :(

yeni okuyanları yormamak ve yanlış bilgilendirdiysem düzeltmek adına sorunu yeniden yazıyorum.

aracı özelllikle düşük hızlarda düşük devirlerde kullanırken rahatsız edici derecede sürtünme sesleri duyuyorum. tabi sesle paralel olarak titremeler hissediyorum. gaz verdiğimde özellikle 1.vites 1500 devirde bu hissi fazlasıyla yaşadım.

ikinci olarak 1. viteste durağan haldeyken debriyajı düz yolda gaz vermeden yavaşça bırakıyorum, yavaş yavaş da bıraksam debriyajı tam bıraktığımda araç ileri geri sarsılma yaşıyor sonra topluyor.

ilk sorun için genelde gittiğim özel servise götürdüm. bindi gezdi geldi bişey yok dedi gönderdi. şimdi yeni bir ustaya gitmeden size akıl danışmak istedim.

edit:baskı balata değişeli 2000 km oluyor.

kaliperlere baktınız mı?

yok bakmadım hiç. yokuş aşağı frenlerde gıcırtı tarzı tiz bir ses geliyor. ani fren olayından önce var mıydı hatırlamıyorum. bu tiz fren sesinin kaliperle alakası olabilir mi? şayet öyleyse dediğiniz gibi olabilir.

sorun kaliperse bunu ben nasıl anlayabilirim?

balata, disk, kaliper, vida gibi şeylerden olmuştur bence.

özür dilerim tekrar soruyorum ama gerçekten çok merak ediyorum ani fren yapmak her koşulda mı zararlı?

Geri