Akü takviyesi

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan scutaro
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

scutaro

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
18 Ocak 2013
Mesajlar
2
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
55
2012 model yeni tip kasa Astra sahibiyim, birgün servise gitmiştim dönüşte otoparkta park lambasını açık bırakmışım, akşam farkına vardım ama geç kalmışım, akü tamamen boşalmış.

Neyse başka bir araba vasıtasıyla akü takviyesi yapmaya karar verdim. Herşeyi doğru bağladım (+ ve - kutupları olarak). Araba çalıştı fakat birkaç saniye sonra aktarma kabloları aşırı ısınmaya ardından duman çıkmaya başladı, ben de hemen kabloyu ayırdım. İşlemi tekrar denedim bu sefer duman gelmedi.

Ertesi gün kontrol için yeniden denedim, şu anda araba sorunsuzca çalışıyor. Acaba beyin hasar görmüşmüdür ? Hasar görse zaten çalızmazdı değil mi, zaten ters de bağlamadım.
 
Takviye kablosu erimiş... hiç bir şey olacağını sanmam takviye ettin araç çalıştı anında takviyeyi kesmen gerek. Ya değilse kablonun erimesi normal.
 
Cevap için teşekkürler.
 
Takviye için kullanılan kablo ince veya hasarlı ise ısınması normaldir.+ ve - kutuplar doğru bağlandıktan sonra sorun yaşanmaz. Yanlız yeni nesil araçları takviye ile çalıştırırken diğer araba çalışır vaziyette olmasın.
 
Yeni nesil araçların beyinleri zarar görmesin diye bu sistem önerilmiyor. Eski nesil araçlarda sorun yok.
 
piyasadaki ucuza satılan kablolar ince olduğundan ısınabiliyo
 
kablo ince oldugu için o akımı kaldıramamıştır zaten herhangı bı sorun cıksa dırek arıza lambasını yakar.
 
Yeni nesil araçların beyinleri zarar görmesin diye bu sistem önerilmiyor. Eski nesil araçlarda sorun yok.

Eski nesil araçların gözünü seveyim. Aracın maliyeti, yedek parça, işçilik hepsi düşük. Eşeğe biner gibi binenler oluyor, yine de araç bana mısın demiyor. Araçlar daha komplike oldukça, arızaları,sorunları da daha komplike olmaya, masrafları daha da artmaya başladı. Şimdi birisi de ama daha güvenli ve konforlu olmaya da başladı der. Güvenlik konusunda kesinlikle yeni nesil araçlar güvenlidir. Konfor konusunda ise çokta büyük farklar yok diye düşünüyorum.
 
Araca akü takviyesi için öncelikler...
Benzinli araç için 16mm2 kalınlıkta,6 silindir ve Dizel araçlarda 2.5mm2 kablo kullanılmalı. Hasarlı veya ince ucuz takviye kablosundan sakınılmalıdır.
Yapılacak işlemlere gelince;
önce kırmızı kaplo artıları takılacak,sonra yardımcı araçdan siyah takılacak yardım edilene ise siyah şaseye bağlanacak, sonra yardımcı arac çalıştırılacak gerekirse(dizel çalıştırılacak arac için gaza basılacak hafif devir yükseltilecek çünkü bağzen dizele yetmeyebilir marş için. araç çaılır çalışmaz hemen arka rezistan ve havalandırma son ayara geitrilir ki yüksek akım biryere gitsin harcansın...sonra önce siyah kaplo çekilecek arkasından kırmızı...bu kadar sorun yaşamazsınız ben birkaç kere yardım ettiğimde bu şekilde yaptım sorun yaşamadım...tek dediğim gibi bağzen büyük motor veya dizel için rolantiyi yükseltmek gerekiyor karşının alması için
 
Geri
Üst