abiler yardımınıza ihtiyacım var...

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan hne
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

hne

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
bu sabah işe gitmek için arabama bindim (corsa 1.5 tdi) marşı çevirdim gızzt diye bir ses geldi motor çalışmadı marşı ters çevirdim göstergelere baktım. akü sembolü yoktu. iş yerinin güvenliğinden takviye getirttim. aküleri birbirine bağladık çalıştırdık. doğru opel serivise gitmek için yollandım. yolda 3. viteste giderken araba stop etti. vitesi 2 ye aldım.araba bi stop edip çalışmaya başladı... nihayet serive ulaştım. usta sarj dinamosu arızalı dedi değişmesi lazım dedi. çikma bir dinamo ile değiştirdi. aküyü de şarja bağladı 1 saat sarjda bekledikten sora arabaya geri bağladı. şuanda motor çalışırken gaza basınca dinamodan ses geliyor. ustaya sordum akü tamamen boşalmış şarja taktık ama yeterli değil dedi bu nedenle elektrik yükünün çoğunu dinamo sağlıyor dedi. bir müddet araba ile gez eğer devam ederse getir dedi. ses artarak gelmeye devam ediyor ( gaza bastıkca artarak gelen ince bir vııııııı sesi) problem var mıdır varsa nedir ... şimdiden teşekkür ederim.

Öncelikle dinamonun degişmesine gerek olmayabilirdi. Belki diyotu yanmıştır belki kömürü bitmiştir kontrol edildimi.? Sana çıkma taktığı gibi senin şarj dinamonu da düzeltip başkasına satabilir. Arızalı olan Şarj dinamonu aldınmı.
İkinci olarak taktıgı şarj dinamosunun bilyesi dagnık ses yapıyor anladıgım kadaryla.

o ses aku az oldugunda geliyo akunu doldursunlarama ytrli olmaz yeni aku l tak

Bir gariplik var cıızt diye ses veriyorsa bu şarz dinamosu değil !! Marş dinamosunun bir noktası kaçıyor demektir. Aracı boşa alıp bir metre ileri itip çalıştırabilirdin sorunsuzca... İkincisi marş dinamosuda arıza yapmış kabul edersek akü ile aracı yürütmüşsün akü bitmeye yakın stop etmeler başlar ancak bu şekilde kadranında sürekli akü lambası (şarj lambası ) yanıyor olmalıydı var mıydı böyle bir durum ? Üçüncüsü Cengiz Beyin dediği gibi tamircin seni ketenpereye getirmiş yeni dinamonu her şekide tamir ederdi...bu arada yakında bu cızzt sesini tekrara duyacaksın marş dinamosu hala bir yerde sorunlu..

Son düzenleme:
taktıkları revizyondan geçmiş dinamonun konjektörü bozuk. akünün zayıflığı ile alakası yok o sesin. amfili sistemden gelen parazit sesine benzer vız vız ince bir sestir. kısa süre sonra üst devirlerde 17 18 volt gönderip elektrikli aksama zarar verir.

yaa şöyle söylim, arabaya bindiğimde kadrandaki ışıklı göstergeler çok soluk yanıyordu, marşa bastığımda bütün ışıklar söndü ( enerjisizlikten) ve gızzt diye bir ses geldi (anladığım kadarıylı az bir enerji vardı onuda marşa basınca bitirdim) yani normalde hep öyle ses gelir arkasına motor çalışırdı hemen. ama bu sefer çalışmadı ikinci bir kez denediğimde hiç bir şey olmadı. boşa alıp çalıştırmayı denedim çalıştı. fakat biraz hızlandığımda motor stop etti.( hareket halindeyken) biraz yavaşlayıp vitesi 2 ye aldığımda kendiliğinde çalıştı ve tekrara stopl tekrar çalışma stop... sonra takviye attığım motor çalıştı fakat kendiliğinden tekrar stop etti. dolu bi akü bulup öyle servise sağ salim gittim. usta elektrik akımını ölçtü ve akünün sarj olmadığını dinamoda problem olduğunu söyledi. değiştirmemi önerdi bende değiştirdim eski dinamoyu almadım açıkcası. ilk defa başıma geliyo.. peki şimdi bana ne önerirsiniz marş dinamosunada baktırayım mı? ses gelmeye devam ediyor ? sarj dinamosunu tekrar değiştirttireyim mi? teşekkürler ..

akünün durumu ne bak diyosun ki göstergeler sönük gibi akü az oldugunda bazı devreler tamamlamıyor yani görevini yerine getiremiyor bence bu durum aküden kaynaklanıyor sen bi sıfır akü tak dene gösterge felan düzelcek mi belli süre sonra o sesde gidecektir aküyü takınca yine ustalar daha iyi bilir tabiki kolay gelsin

marş dinamosunda bir sorun yoktur. anlattıklarınız şarj dinamosunun arızasında meydana gelen şeyler.

ses konusunda yukarıda yazdım tekrar yazayım bozuk olan konjektör vız cız ses yapar. dinamoyu tamir ettirebilirsiniz fakat yaptığı işin arkasında duracak birine yaptırın. piyasada fazlasıyla dandik konjektör var. arızalı çıkıyorlar.

maddi imkanınız varsa sıfır dinamo alıp taktırın. başınız ağrımaz garantisi olur.

O halde bahsettiğin seste bir anormallik yok akün zayıfmış anlattığına göre şarj dinamosu arızalı yol yaptıkça aküyü doldurması lazım 5 dk çalışsa tekleme vs. kalmaz araçta halada devam ediyorsa şarjda sorun

sıfır dinamonun çin malı olanı servis tavsiye etmedi ama ? orjinali pahalı mıdır?

Geri