457,63 ytl ile yaşama oyunu

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
sanki daha önceki hükümetler zamanında millet bir eli yağda diğeri balda yaşıyordu da bu hükümet geldi her şeyi bozdu ya arkadaşlar :) eleştirelim ama biraz makul olalım 70 milyonluk bir devletiz niteliksiz iş gücümüz çok fazla ha keza nitelikli iş gücü de herkese iyi bir ücret verebilmek kolay değil yani

Bir büyüğüm bana birşey demişti 3 sene önce: "Oğlum daha gençsin, basamakları tek tek çık" Buna benim mantığımla cevabım o gün için şu olmuştu: Çok çalışıyorum çok kazanıyorum, gerekirse daha çok çalışırım daha çok kazanırım, 1 sene sonra da Mercedes bile alırım. Beni bu psikolojiye sokan şey TR de o dönemde piyasalarda yaşanan kredi bolluğu ve dolayısıyla iyi giden işlerdi. 3 sene önce benim hiç bir müşterim senedini ödememezlik yapmazdı, çünkü para boldu. Bol bol kredi dağıtıldı, insanlar asgari ücret yetmesede bu kredi bolluğu sayesinde rahat rahat geçindiler. Bu kredi bolluğu o derece abartıldıki, günümüzde sadece değişik bankalardan kredi kartı alıp oralardan geçimini sağlayan hiç çalışmayan insanlar var. Asgari ücretle çalışanlarda ihtiyaçlarını gene aynı yöntemle uzun dönemli borçlanıyorlar. Ama kimse bu saadet zincirinin nerde kırılacağını düşünmüyor.
İşte 457 ytl ile geçinmenin sırrı. Devletimiz kredi sistemini serbest bırakarak asgari ücretle geçinemeyenlere ayaklanmadan geçimini sağlama şansı verdi. Ama kimsenin düşünemediği bir şey var. Bu kredilerin tamamı dışarıdan geliyor ve bu kredilerin geri ödemesi için devlet kefaleti var. Akbank ya da İşbankası dış bankalardan "sendikasyon kredisi" alırken devlet bu bankalara kefil oluyor. Bu yüzdendirki TMSF denen kurum zamanında bazı bankalara el koydu. Borcunu ödeme şansı olmayan bankalar devlet eliyle yabancılara satıldı. Ama buda yetmez. devletlerarası borçların tahsili devam edecek, altın madenlerinden sonra ormanlar, kömür madenleri, eğer varsa petrol ve doğalgaz yatakları, hepsi tek tek yabancı sermayenin kontrolüne geçecek. Ne zamanki icra yoluyla alınacak birşey kalmayacak, o zaman krediler kapanacak, o zaman insanlar gerçekten 457 ytl ile geçinmek zorunda kalacak. Tabii o zamana Türkiye diye bir devlet kalırsa.
Gidiş çok kötü çoooooooooook!

devletimiz fakir değil diyen arkadaşlar, her yıl devlet dışa borcunun faizi olarak, borcunu değil dikkat etin, borcunun faizi olarak milyarlarca dolar ödüyorken siz nasıl hala fakir değil diyebiliyorsunuz??

Gider > gelir ise o kurum veya kişi zarar ediyordur.

Tamam bir tarafta bir sürü gelir var, hortumlanma var, gelir olacak çok imkanımız var, bor madenleri var, uranyum madenleri var, nükleer santral var. Ama tek başınıza hareket edemiyorsunuz, karar veremiyorsunuz, dış güçlerin eli hep üzerimizde, cebimizde, düzen bu şekilde gelmiş, birden değişmez ki zamanla inşallah herşey düzelecek.

Mesela ben nükleer santral konusunda baya bir araştırma yapmış bir mühendis olarak mühendis odalarının "nükleer'e hayır" demelerini kesinlikle dış güçlerin bir oyunu olarak görüyorum. Yeni teknoloji ile yapılmış bir santralde kaza olma olasılığı, yolda yürüyen insanın başına gökten meteor düşme ile aynıdır. Ayrıca komşumuz balkanlarda eski teknoloji bir sürü nükleer santral var, aşağıda iranda var, doğuda rusyada var, onlarda bir kaza olsa zaten ülkenin büyük bir bölümü zarar görecekken YOK İSTEMİYORUZ diyenlerin derdi bambaşka.

Bu ülkenin baştakileride muhalefettekileride dahil, bence hür iradeleri ile hareket edemiyorlar, muhalefetteyken apoyu idam edecekler, iktidara gelince sus pus oluyorlar, muhalefette verilen sözler tutulmuyor, ancak kukla gibi normal görevlerini yapabiliyorlar. Bizim bu yüzden parti veya isim üzerine değilde sistem üzerine eleştiri ve çözüm önermemiz lazım.

konu bunun tartışması olmasa da belirtmeden geçemeyeceğim,
nükleer teknoloji üzerine tez hazırlamış bi mühendis olarak aynen fikirlerine katılıyorum,
birçok kaynak kullanımının da aynı şekilde engellendiği aşikardır.
örneğin rüzgar santralleri, yüzlerce proje şebeke aktarım olanakları elvermediği için beklemede kaldı, bedava enerjiyi bulmuşuz, aktaracak kabloyu bulamamak da nedir.

Bende bir Turk olarak, dunyada bircok ulke gezmis biri olarak diyorum ki : " Dunyada Turkler kadar aglamayi seven, sucu devamli kendi disinda arayan, kendisini elestirmeyi birak, elestirilmeye bile tahammul edemeyen bir millet yoktur ! ". Yok Tayyip, yok Demirel vs.... Kim bunlar? Bizim icimizden gelmis, bizim sectigimiz insanlar !!!! Kimi kime sikayet ediyoruz!?!? 457 YTL ile gecinmek zor mu geliyor ? Sende benim gibi diploma sahip olacagim diye HAYATINDA BIR KEZ BILE FUTBOL OYNAMA, sinavlari kazanacagim diye kopekler gibi calis, cocukluk anilarinda ders calismaktan baska birsey olmasin, ne Fenerin ne GS nin ilk onbirini bile sayamiyor ol, ekmek derdine gerekirse yurt disinda yasa, vs. vs.... ? bak o zaman sende daha otuzuna gelmeden PASALAR GIBI yasiyormusun yoksa yasamiyor musun !!!! Problemi disarida arayip, kendimizi kandirmayalim... Ne zamanki kucuk hesaplarla birbirimizi kandirmayi birakiriz, ne zamanki FB GS icin degil, tahsilimiz icin kendimizi parcalariz, ne zamanki gercek anlamda ulkemize, milletimize ,KENDIMIZE saygi duyariz, ne zamanki gercek ENTELLEKTUELLERI veya bu yolda gidenleri " Entelmisin lan ! " deyip dislamak yerine onlari el uzerinde tutariz, ne zamanki icimizdeki ADAM GIBI ADAM lari yonetici secmeyi ogreniriz ve bunlari yetistiririz, ne zamanki hazirdan yemek yerine uretime onem veririz, ne zamanki bu ulkenin en buyuk gelirinin turizm oldugunu anlayip turiste O..PU degil, EFENDI muammelesi yapariz vs. iste o zaman ayda 3000 euro ya bile para demeyiz.... Ama simdilik 400 euro yu aramaya devam !
:good::good::good:
~800 kişi istihdam eden, asgari ücret + fazla mesai ödeyen bi şirketin orta düzey yöneticisi olarak buna şöyle destek vereyim;

işsizliğin hat safhada olduğu belirtilen şu dönemlerde fiziksel olarak gayet hafif olan işlerimizi yaptırmaya işçi bulamıyoruz, neden? kurallar sıkı geliyor, mesailer fazla geliyor,
bu mesailer o 400küsür lirayı 700 lere çıkartabilecek imkanlarken, geçinmekte bu kadar zorlanan asgari ücretli kardeşlerimiz iş yorucu geldiği için 2 ay dolmadan işten ayrılıyor. (üretilen en büyük ürün 200-300gr ağırlığında)

yani tek yanlış bu ücreti belirleyende midir, yanlış yoktur demiyorum, ama yanlışlar birleştikçe sorunlar büyüyor

nefsimin hissesi karıştı bende yazdım!!!
son zamanlarda sitede kısır döngü içerisinde sürekli ucuz siyaset yapılıyor.
biz yine jantımıza, farımıza, renkli camlarımıza dönelim.
batık bankaların içini tayyip mi boşalttı? imf' den ilk borcu tayyip mi aldı?
illada avrupa birliğine girelim diye bundan önceki süreçleri tayyip mi başlattı?
Türkiyenin geçmişindeki sopalı seçimleri, 60 darbesini, 71 muhtırasını, 80 ihtilalini tayyip mi yaptı?
her 10 yılda darbe tellalığı yaparak, aba altından sopa göstererek 20 yıl geriye Türkiye'yi tayyip mi götürdü?
darağaçlarında ülkenin başbakanını göz göre göre bir köpek, bir çiçek, bir böcek davasından tayyip mi sallandırdı?
ergenekon girişimini tayyip mi kurguladı?
pkk'ya dağlara çıkında baş mı kaldırın dedi?
ordu biz pkk'yı bitireceğiz dedi de engel mi oldu, önlerine mi yattı?
ila ahir...

lütfen 400'e 500'e takılıp kalmayalım. rabbim sineğide besler, ineğide besler, filide besler, rızık taahhüt altındadır gelir 400-500 lirayla geçinen kulunuda besler...

nefsimin hissesi karıştı bende yazdım!!!
son zamanlarda sitede kısır döngü içerisinde sürekli ucuz siyaset yapılıyor.
biz yine jantımıza, farımıza, renkli camlarımıza dönelim.
batık bankaların içini tayyip mi boşalttı? imf' den ilk borcu tayyip mi aldı?
illada avrupa birliğine girelim diye bundan önceki süreçleri tayyip mi başlattı?
Türkiyenin geçmişindeki sopalı seçimleri, 60 darbesini, 71 muhtırasını, 80 ihtilalini tayyip mi yaptı?
her 10 yılda darbe tellalığı yaparak, aba altından sopa göstererek 20 yıl geriye Türkiye'yi tayyip mi götürdü?
darağaçlarında ülkenin başbakanını göz göre göre bir köpek, bir çiçek, bir böcek davasından tayyip mi sallandırdı?
ergenekon girişimini tayyip mi kurguladı?
pkk'ya dağlara çıkında baş mı kaldırın dedi?
ordu biz pkk'yı bitireceğiz dedi de engel mi oldu, önlerine mi yattı?
ila ahir...

lütfen 400'e 500'e takılıp kalmayalım. rabbim sineğide besler, ineğide besler, filide besler, rızık taahhüt altındadır gelir 400-500 lirayla geçinen kulunuda besler...

son zamanlarda kısır siyaset döngü demişsiniz aylardır yazı yazılmayan bir konuyu hortlatmışsınız. Anlayamadım? ama konuyu anlamak gibi bir niyetim yok trtışma çıkmaması için konuyu kapatıyorum..

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri