aradılar az önce servisten. 5 litre 5-30 yağ ve filtre göndereceklerini söylediler. ama gürültülü çalışma ondan olmaz diye tutturdular. güya 10-40 da servis parça listesinde benim araç için uygun gözüküyormuş bilmem ne.O değil hadi 10-40 mevzusunu geçtik zaten kitapçıkta yazıyor 4,5 lt diye yağ haznesine. ve zaten 15.000 bakımında 4,5 lt 5-30 konulmuş :S
sonuçta evet traktör gibi çalışmıyor ama var yani bi ses artımı hissediyorum bunu
corsa cdti arkadaşım demiş ses artar diye o ama başka bu fikre katılan var mı? bence arttı gibi
özellikle opel servislerin aç gözlülüğü ve iş bilmezliği insanı canından bezdirir.
aslında 5-30 yağ konulması gerektiğini eşşek gibi bilirler ama 10-40 yağ da kar daha fazla olduğu için genelde de 5-30 yağ parası yazıp 10-40 yağ koyarlar.
bir arkadaşın sıfır corsa otomatik aracına ilk bakımda 10-40 yağ koymuşlar, siboplardan birisinden muhtemelen üretim hatasından dolayı kaynaklı hafiften ses gelmeye başladı.
ikinci bakıma giderken ben de arkadaşa sibopları kontrol etsinler ve 10-40 olmaz 5-30 yağ koymaları gerektiğini serviste söyle olmazsa beni usta ile telefonla görüştür dedim.
arkadaş serviste hangi yağı koyuyorsunuz diye sorduğunda 10-40 demişler. arkadaşta Ahmet abim var arabadan iyi anlar o 5-30 yağ koysunlar diye israr ediyor deyince usta bozuntusu Ahmet abin mi usta ben mi ustayım bir şey olmaz demiş yine dayanmış 10-40 yağı.
neticede sibop şakırdamaya başlayınca tekrar servise gitmek zorunda kaldı ben de o servise değil diğer servise git dedim. diğer servis ustası arabanı sesini duyunca direk bu arabaya 10-40 yağmı kodular diye sormuş.
arkadaşın garanti kapsamındaki arabanın motor yapılması durumu hasıl olunca 10-40 yağı koyan servis hemen kıvırttı.
biz de kadeşim servis faturasında 10-40 yağ yazıyor bu sizin hatanız ya arabayı ücretsiz yaparsınız ta da opel macaristan teknik destek, opel almanya, mahkeme dahil her yol bize açık dedik.
sonunda arabanın motoru garantiden yapıldı.
başka bir örnek daha, bu forumda da konu açmıştım, ben opel servise manuel şanzımana ATF değil SAE -EP-80 yağ konulacağını öğretinceye kadar anam ağladı. adamlar her arabaya dayanıyorlar ATF yi ondan sonra milletin şanzımanını yiyorlar.
opelin orjinal ATF ve EP-80 yağların ikisinin de rengi pembe. adamlar her pembe yağı gördükleri yere basıyorlar ATF yi.
servis şefi tanıdıktı bu yağ olmaz kardeşim adı üstünde Automatic Tranmission Fluid yazıyor yani otomatik dişli sıvısı yazıyor bu yağ manuel şanzımana olmaz zaten ince bir süre sonra şanzımanı kucağımıza alırız diyorum.
arkadaş bana; bir şey olmaz abi ben 8 yıldır buradayım bütün arabaların fren hidroliği hariç her yerine bu yağı koyuyoruz diyor.
ben de kardeşim bu konuyu ya siz sorup adam gibi öğrenin ya da ben soracağım dedim.
önce istanbula sordular onlar kem küm etti sonra Macaristandaki Opel avrupa teknik destek birimine sordular onlar Atf kullanılmaz ep-80 yağ konulması gerekir deyince sonunda abi sen haklıymışsın dediler.
sana dönersek, aracın turbo dizel değilse 10-40 yağ olmazmı olur, ama 5-30 yağ idealdir.
10-40 yağı 6-7.000 km. de değiştirirsin, 5-30 yağı 10-15.000 km. bir değiştirirsin.
yıllar önce benim turbo dizel corsaya servis 10-40 yağ koymuş ve 15.000 km. yağ aralığı yazmış. ben de 5.000 km. sonra değiştirmiştim.
özellikle motor soğukken çok hafif bir ses değişimi varsa yağdan dolayı olabilir. ama gayet belirgin bir ses değişimi varsa yağdan kaynaklı değildir.
başka bir sebebi olabilir.
ne gariptir ki bakım yaptırdım yakıtım arttı, bakım yaptırdım aracın sesi arttı şikayetlerini hep opelde duyuyorum.