2016 yılı öncesi için dedikleriniz doğru bu tip cihazları yurda sokamıyorduk.Fakat sadece 2016 yılında geçerli olmak üzere cüzi rakamlar ödeyerek bu tip ürünleri getirebileceğiz.Fakat bunun detayları hakkında fazla bilgimiz yok.Yani yurt dışından gelen yolcu beraberinde mi getirebilecek ya da netten sipariş yoluyla getirebilecek miyiz?Bu konuları net olarak bilmiyoruz.
Telsiz, ses ve görüntü yayını yapan araçlar terör olaylarından dolayı ülkeye girmiyor. Fişi yok faturası yok takip etmek kimin kullandığını bulmak imkansıza yakın çünkü kayıtsız.
Ayrıca yakın zamanda droneler (quadrocopter/multicopter) gibi canlı görüntü aktarma kabiliyeti olan elektronik oyuncakların da yurtdışından getirilmesinin önüne bir şekilde geçilecek.
Ben model aracım için elektromanyetik dalgalardan ve envai çeşit yayın yapan cihazlardan (Jammer gibi) zerre kadar etkilenmeyen ve yaptığı yayın şifreli olduğu için konumu bulunamayan bir uzaktan kumanda almıştım 4 sene evvel. Düz arazide 5km civarında bir menzili var, jammer da etkilemiyor. Kötü ellerin eline bir geçse sessiz sedasız tertemiz suikast aracı. Üzerindeki şartnamelerin ne anlama geldiğini bilmeyen PTT personeli, sadece TRT' den bandrol aldıktan sonra ürünü alabileceğimi söyledi ve bandrol alarak kumandayı aldım. Şartnamelerin açıklamalarını bilselerdi muhtemelen terör suçlamasından dolayı tutuklu yargılanıyor olurdum.
Yurtdışından gelirken uçağa girebilen herşeyi yanında getirebilirsin o konuda herhangi bir kısıtlama yok, zaten yanında getirdiğin zaman telefon tablet gibi cihazlar da pasaportuna kaydolduğu için cihazların kimin elinde olması gerektiği bir şekilde takip edilebiliyor. Bahsettiğim sıkıntılar sadece siparişlerde yaşanıyor.
Ayrıca açıklamak istemediğim bazı illegal yollarla şu an telefon bile
sipariş edilebiliyor ve PTT bunu da bir güzel adresinize kadar getiriyor.
Bu işin detayı kısaca şöyle; yurda dönüşte uçağa sokabildiğiniz herşeyi yanınızda getirebilirsiniz (Adet olarak 2 taneydi sanırım, oyun konsolu, televizyon, tablet, bilgisayar, telefon vs) Hatta şişeleri kazaklara sararsanız bolca alkol de sokabilirsiniz. Getirdiğiniz şeylerin kayıt edilmesi gerekiyorsa girişte kayıt işini hallederler.
Sipariş işi için de dediğim gibi yayın yapan ve yayın alan cihazlarda bandrol sıkıntısı var. Ayrıca bireysel olarak 1500 avroluk ürün siparişi verebilirsiniz, tabi bu sipariş 1499 avroluk tek bir ürün de olabilir tanesi 1 avrodan 1499 tane anahtarlık da olabilir, işin rengi orada da biraz değişir

Yani siz bireysel olarak mı kullanacaksınız yoksa getirip satacak mısınız, eğer satmaya kalkarsanız ve tespit edilirse vergi kaçırmaktan da başınız ağrır.
Gümrük konusunu takip ederim ama 2016' da yeni bir mevzuat mı çıktı? Varsa bir kaynak, okuyarak size daha net bilgi verebilirim.