Ynt: 1.4T ve 1.6T Güç Eğrileri
Ben bu grafiklere biraz kafa yordum, ancak içime sinmeyen bir şey var. Bu grafikler çok "doğal" gözükmüyor. İki motorun da tork üretimlerini 3 parçaya bölebiliriz. İlk bölüm 2000rpm altı, ikinci bölüm 2000-5000 rpm arası, üçüncü bölüm de 5000rpm üstü. İlk bölümde gayet doğal bir şekilde motor ürettiğini torku arttırıyor. Güç eğrisi de, tork x rpm şeklinde olduğu için, daha hızlı (muhtemelen 2. veya 3. derece polinom) şeklinde bir artış gösteriyor. Güzel de bu motorlara ne oluyor da bir anda sabit tork üretimine geçiyorlar? Yani motorun devire göre ürettiği torkun eğimi pozitif bir değerden birden sıfıra düşüyor 2000rpm civarında, 5000rpm civarında da birden negatif oluyor. Hele de ilk başlarda ki eğimlerin dikliği düşünülürse bu geçiş çok zorlama duruyor. Birkaç farklı aracın (e46 m3 ve subaru 2.5) yine eğrilerini inceledim. İkisinde de böyle bir durum söz konusu değil. Çünkü ikisi de NA, yani turbosuz motorlar. Renault'un yine 1.4 tce motorunda burdaki gibi bir bariz sabit düzlük yapısı var. VW kendi 1.6FSI ve 1.4TSI motorlarını karşılaştırmış, 1.6FSIda bu bahsettiğim şey yok ama 1.4TSI'da yine böyle 200NM'de bariz sabit tork üretimi var.
Benim sorum şu, bu yeni nesil düşük hacim + turbo besleme mantığındaki motorlar (opel 1.4T, 1.6T, VW 1.4TSI, Renault 1.4TCE), kendi tork reservlerinin bir kısmını kullanıma mı kapatıyorlar? Oyleyse bunun ne gibi bir mantığı var? Eğer bu kapatmalar olmasa, şöyle kabaca bir düşününce 1.4T motor için, maximum güç üretimi olan 104kW muhtemelen değişmezdi ancak alt devirlerde üretilen güç daha yüksek olurdu. Dolayısıyla ara hızlanmalarda falan çok daha farklı olurdu araçta.
Bu bence doğal olmayan yapı, mekanik değil daha çok elektronik gibi duruyor. Bu chip-tuning yapanların yaptığı şeyler de aslında bu tür şeyler mi?
Bir sürü soru oldu ama sizin bilgilerinizle aydınlanmaya ihtiyacım var

Şimdiden teşekkürler...