- Katılım
- 15 Ağu 2007
- Mesajlar
- 1,775
- Tepkime puanı
- 56
- Puanları
- 48
5 40 motor yüksek sıcaklığa ulaştığı zaman 5 30a göre daha kalındır. Yani 5 30 yüksek sıcaklıkta 5 40a göre daha incedir. Böyle olmasa zaten 30 40 50 60 hepsi aynı yağ olurdu aralarında bir fark olmazdı. İlla ki uzun uzun açıklama yapmak mı gerekiyor![]()
Aralarında tabi ki fark var ama sizin dediğiniz gibi değil.
Burdaki rakamlar yağın inceliğini, kalınlığını değil viskozitezisini belirtir, yani akışkanlığını. SAE'ye derecelendirmeleri.
Sentetik olan aynı tip 5w-30 ve 5w-40 iki yağ arasında ideal çalışma sıcaklığında akışkanlık olarak pek bir fark olmaz. 5w-40 olanın yırtılma direnci ve yağlamayı eksiksiz yapacak kadar akışkanlığını koruma üst limiti biraz daha fazladır o kadar.
Ancak sağlıklı çalışan bir otomobil motorunda zaten bu sıcaklıklara normal şartlarda pek çıkılmaz.
İkisinin de soğuktaki akışkanlığı 5w olduğundan, soğukta da benzer akışkanlıktadır denilebilir.
Yani özetle, aynı tip iki yağın 5w-30 ve 5w-40 olanları arasında normal çalışma koşullarında yağlama özelliği, akışkanlık olarak pek bir fark olmaz.