Otomotiv firmaları üretmiş oldukları araçların, az yakıt yakmasını ön plana çıkararak satış yaptıkları günlerde, firmaların mühendisleri yakıt sarfiyatını düşürüp daha hızlı araç yapmıyorlar da, sanayide yazılım yapan tuning firmaları mı yapacak. Öyle olsaydı zaten Opel, Volkswagen... Vs. firmalar sanayideki bu tuning firmalarının yazılımcılarını işe alırdı.
Araç üzerindeki orijinal yazılımlar minimum tüketim ve maksimum motor ömrüne göre yazılmış olan yazılımlardır.
Sonradan atılan yazılımlarla daha fazla güç elde edilebilir ama yakıt tüketimi düşmeyeceği gibi artacak ve motorun ömrü kısalacaktır.
Şöyle de bakabilirsiniz.
Ben Aracımın bakımını 15.000 olmadan yaptırırım. Dikkatliyimdir bu konuda. Herkes bu dikkati göstermiyor. Bunu bilen fabrika güvenlik paylarını geniş tutuyor. Adam aracının bakımı sallar. Yağ seviyesini sallar, acemi kullanır, aracı ezer vs. Araç bunlara karşı koymalıdır.
Diğer bir husus ise, çevreyi koruma, euro5 artık üretiliyor. Chipte ise ver dumanı. O kadar mühendis, çevreyi %4 az kirletmek için partikül filtresi tasarlar 4000tl lik fitreyi araca koyar. Diğer handikap da bu.
Motorun ürettiği fazla güç nedeni ile, daha kuvvetli yürüyen ve aktarma sistemi gerekmeli, bu da maliyet demek.
Yoksa az yaksın çok kaçsın, güvenli olsun, çevreyi korusun diye bir araç olsa süper olurdu.
Özetle Chipli araç bakımları ve kullanımı dikkatli özenli olmalı. Çevreye daha fazla zarar verdiğinizi bilmelisiniz.
Az yakma konusunda ise 1.3 de gerçekten az yakıyor. Eskiden aracı ezerdim, çok dip gaz kullanırdım, gitmezdi, tıkanır kalırdı, bildiğin eşşek. Şimdi hem chipli hem chipsiz 1.3 kullanıyorum. Chipli daha az tüketimi var.
Chip yaptıran adam aracın performansından memnun değildir, aracı zorluyordur bu yüzden chipten sonra daha az yakar.
Normal leylim ley giden kullanıcı ise daha az yakma yaşanmaz, hatta tüketim artabilir de bilmiyorum.