- Katılım
- 25 Mar 2009
- Mesajlar
- 1,934
- Tepkime puanı
- 0
- Puanları
- 0
Abi tuv de yalan oldu zaten, yine adamı olan aracını geçiriyo..Bi sürü adam biliyorum böyle..
Sitemizi ana ekranınıza bir web uygulaması olarak nasıl yükleyeceğinizi görmek için aşağıdaki videoyu izleyin.
Not: Bu özellik bazı tarayıcılarda kullanılamayabilir.
Yani diyorsunuz ki herşey boş, bırakalım eski ilkel düzene devam edelim gitsin öyle mi? O zaman kimse yollarda gezen araba diye tanımlanan ne idüğü belirsiz makinalardan şikayet etmesin. Hiç kimse de bunlar yüzünden mağdur olduğu zaman şikayet etmesin, durumu kabullensin mi? Ben kabullenmem. Çünkü kötü olanı örnek almak gibi bir özelliğim yok, iyi yaşamak için iyi olanı örnek almak ve örnek olmak zorundayım.
KONTROLÜ YAPILAN NOKTALAR
TÜVTURK’te araç muayenesi, elle tutulabilen gözle görülebilen ve ulaşılabilen aksamların muayene edilmesiyle gerçekleşir. Kapalı kutular içinde veya kaplamalar altında ulaşılamayan aksamlar kontrol edilmez. Gerekirse bu aksamların fonksiyon kontrolü yapılır.
1-Fren Tertibatı: Araç muayenesi ana başlıklarından biri olan ve ilk sırada yer alan fren tertibatının test edilmesi; trafikte seyreden her türlü araç ve yayalar için hayati önem taşır. Fren tertibatının periyodik aralıklarda kontrol edilmesi ve aşınan parçaların değiştirilmesi gerekir. Araç muayenesi açısından değerlendirildiği zaman önde fren pedalından başlayarak; mekanik, hareketli, sürtünen ve esneyen her
aksam elle veya gözle kontrol edilir. İlgili mevzuat ve yönetmelikler çerçevesinde, fren test cihazı ile aynı aks üzerinde bulunan tekerleklerin fren kuvveti sapma yüzdesi ile toplam araç ağırlığına göre fren verim yüzdesi hesaplanır.
2-Direksiyon Sistemi: Araçların yol ve seyir kontrolüyle istenilen yöne yönlendirmesini sağlayan direksiyon sisteminin kontrollerinde; direksiyon simidinden başlayarak sırasıyla; direksiyon mili, direksiyon kutusu ve bağlantı elemanlarıyla sistemi tekerleklere bağlayan direksiyon rot kollarının boşluk ve sağlamlıkları; elle, gözle ve boşluk test cihazlarıyla kapsamlı olarak kontrolden geçirilir.
3-Görüş Şartları: Temiz ve yeterli görüş, araç kullanıcıları için maksimum yol ve sürüş güvenliği sağlar. Bu sebeple aracın tüm dış camları, cam yıkama tertibatları, cam silecekleri, iç ve dış görüş aynaları titizlikle kontrol edilir.
4-Aydınlatma Sistemi: Araçların gece ve kötü yol şartlarında güvenle seyredebilmeleri için aydınlatma sistemlerinin faal olması ve ayarlarının trafikte seyreden diğer araç sürücülerini rahatsız etmeyecek şekilde yapılmış olması gerekmektedir. Bu sebeple tüm iç-dış aydınlatma, fren, gösterge, sinyal, geri vites, plaka ve sınır lambaları titizlikle kontrol edilir. Uzun-kısa ve sis farlarının yükseklik ayarları cihazlar vasıtasıyla test edilir.
5-Aks, Jant, Lastik ve Süspansiyon Sistemi: Araçların yol tutuşunda ve güvenli seyrinde yürüyen aksam ve süspansiyon elemanları özel bir göreve sahiptir. Yay, amortisör gibi süspansiyon elemanlarının, aracın jant, aks ve lastikleriyle tam uyumlu çalışması sürüş güvenliği açısından son derece önemlidir.
6-Şase ve Şase Bağlantı Parçaları: Araç gövdesinin sağlamlığı hem sürüş anında hem de olası bir kaza durumunda yolcular açısından büyük öneme sahiptir. Bunun yanında şaseye bağlanmış bir çok parçanın da sağlam ve çalışır durumda olması gerekmektedir. Bunlar; sürücü kabini ve araç gövdesi, bağlantıları, merdiven basamakları, koltuklar, alt taban, egzoz boruları, susturucular, yakıt tankı ve boruları, stepne ve taşıyıcısı, kapılar ve kapı kilitleri, yan ilave korumalar, çekici römork ve treyler çeki kaplini ile kaplin mekanizmalarının kontrolünü kapsar.
7-Diğer Donanımlar: Pasif güvenlik sistemlerinin en önemlilerinden biri emniyet kemeridir. Bir kaza esnasında emniyet kemeri takılı olan yolcunun diğer yolculara göre hayatta kalma şansı her zaman daha yüksektir. Bu sebeple ön ve arka emniyet kemerleri ve kilit karşılıklarının fonksiyonelliği kontrol edilir. Bunların yanısıra yangın söndürme tüpü, üçgen ikaz reflektörü ve ilk yardım çantası da kontrol edilir.
8-Gürültü Kirliliği: Trafikteki araçların oluşturduğu çevresel gürültüler insan sağlığı açısından son derece zararlıdır. Bu sebeple İstasyonlarda gürültü seviyesi kontrolleri gerçekleştirilecektir.
9-Yolcu Taşıyan Araçlar İçin: Toplu taşıma araçlarına yönelik olarak; koltuk düzenleri, iç aydınlatma lambaları, ısıtma sistemleri ve havalandırma sistemlerinin seyahat eden yolcuların gereksinimlerini karşılayacak şekilde olup olmadığı kontrol edilir.
10-Araç Tanımları: Trafikte seyreden araçların üzerinde taşıdıkları plaka, tanıtım numaraları ile ruhsat üzerindeki tescil ve trafik bilgileri birebir aynı olmak zorundadır.
Şimdi bu noktaları denetlemenin ne gibi bir sakıncası olabilir ki? Bu maddelerin bazıları sürücülerin, yolcuların güvenliği için değil midir? Bir sürücü frenleri bozuk bir aracı bile bile kullanıyorsa buna hukuk ne yapsın alt yapı ne yapsın? Tamam yollar ülkenin her yerinde kusursuz değil ama iyi yolları bulunan şehirlerde yaşayanlar da hemen bazı mazeretlerin arkasına saklanmasın, bazı kontroller teknik açıdan yapılıyor, sürücüler bazı teknik detayların farkında olmaya bilir ama bazı kontrollerde tekniğe dayalı değil. Farları yukarı ayarlatmak, sesli egzos kullanmak için de mi eksik olan alt yapının arkasına sığınalım, bozuk yolla egzosun sesi arasında ne gibi bir bağlantı olabilir ki? Kimse kişisel eğitiminin yetersizliğinden bahsetmiyor. Birazda iğneyi kendimize batırmamız gerekmez mi?
Benim 63 model aracım bile iki seferde (ilkinde 4'lü flaşör istedikleri için geçemedi) geçtiğine göre demekki hak eden sorunsuzca geçebiliyor. Şimdi hak yemeyelim güzel olan yollarımız da var. Daha bu hafta 1300 km yol yaptım, genelde yollar iyi idi.savaş abi tamam sana haklısın diyeyim kapansın konu ama arkadaşımda 72 model reno var ona biniyor türkiyede otoban bile tarla gibi
Dün akşam sehirler arası yolda arkamda 0403 kocaman otobüs var, sag seritte arkama girdi, tampom tamponayız