Nissan’ın SUV atağının son parçası olan Qasqhai, önden çekişli ve 1.6 litrelik benzinli motoruyla tam anlamıyla bir şehir otomobili olarak öne çıkıyor. Dört tekerlekten çekiş sistemine sahip arazi araçları konusunda uzman üreticilerden biri olan Nissan, kompakt SUV sınıfında yer alan son modeli Qashqai ile bu alandaki başarısını öteliyor. Çünkü Nissan, Qashqai modeliyle bir SUV’dan daha çok yüksek yapılı bir şehir otomobili üretmiş gibi gözüküyor
Zaten günümüzde SUV’ların büyük bir kısmının şehir içinde kullandığını düşünürsek, Nissan’ın bu hareketiyle geniş bir kitleyi etkileyebileceği rahatlıkla görülebiliyor. Qashqai’nin şuan sadece 1.6 litre ve 2.0 litre benzinli motorlarının ülkemizde satışı yapılırken dört tekerlekten çekiş sistemine sahip Qashqai modeline 2.0 litrelik motorla ulaşılabiliyor. 39.900 YTL ile 65.900 YTL arasında değişen fiyatlara sahip Qashqai’lerden Tekna donanım paketine sahip test aracımızın fiyatı 43.900 YTL olarak açıklanıyor. Visia, Tekna ve Tekna Executive isimli 3 farklı donanım seviyesiyle sunulan Qashqai’lerden 2.0 litrelik ve dört tekerlekten çekiş sistemine sahip aracın donanım seviyesiyse sadece Tekna Executive olarak sunuluyor.
Klasik iç mekan
Nissan Qashqai’nin iç mekanı için klasik yorumunu yapsak yanlış olmaz. Nissan’ın diğer araçlarında kullanılan benzer öğelere yer verilen Qashqai’nin iç mekanında herhangi bir ergonomi veya algılama sorunu yaşanmıyor. Sade tasarlanmış öne konsol, metal görünümlü plastiklerle süslenerek kalite hissi arttırılmış. Göze batan bir işçilik kusuru da bulunmayan Qashqai, hem malzeme kalitesi hem de işçilik seviyesiyle her kesimden kullanıcısını memnun edebilecek seviyede. Kullanıcılarına geniş bir yaşam alanı sunan Qashqai önde ve arkada herhangi bir diz ve baş mesafesi problemi yaşatmazken 410 litrelik bagajı arka koltuk sırtlıklarının yatırılmasıyla 860 litreye kadar ulaşabiliyor. Qashqai’nin ortalama seviyedeki bagajı, 4 kişilik bir aileye rahatlıkla yetebilecek genişlikte ve kullanışlılıkta.
Kompakt bir SUV olan Qashqai, boyutlarıyla büyük ağabeylerinden kolayca ayrılıyor. Aracın dış tasarımında da Nissan tasarımcıları, aşırı iddialı ayrıntılardan çekinmişler. Böylece ortaya çok göze batmayan fakat kimsenin de beğenmezlik yapmayacağı bir tasarım çıkmış. Nissan Qashqai, dikkat çekici bir araç olmasa da şık bir otomobil olmayı kolaylıkla başarıyor. 200 mm’lik yerden yüksekliği, 19,2 derece yaklaşma ve 30,2 derece uzaklaşma açılarıyla Qashqai, dört tekerlekten çekiş sistemine gerek kalmadan şehrin engebelerinden de kolaylıkla sıyrılabiliyor. Qashqai’nin bu yüksek yapısı, İstanbul gibi nerde ne olacağı hiçbir zaman belli olmayan bir şehirde kullanıcılarını epey memnun edebilecek bir ayrıntı.
Göründüğünden daha etkili
Nissan Qashqai’nin giriş motoru olan 1.6 litrelik benzinli ünite, 115 HP lik gücü ve 156 Nm’lik torkuyla araca göründüğünden çok daha etkili bir performans sunuyor. Dört tekerlekten çekiş sistemlerinde karşılaşılan aktarma kayıpları ve otomatik şanzımanların genel hantallığından arınmış olan Qashqai, 1.6 litrelik motoruyla beklenenin ötesinde bir performans sunuyor. Görünümünün aksine Nissan Qashqai 1.6’nın ağırlığı 1297 kg. Bu ağırlığın bazı kompakt sedanlar seviyesinde olduğunu düşünürsek Qasqhai’nin 1.6 litrelik motorunun pek de yabana atılmaması gerektiği daha net ortaya çıkıyor. Başarılı süspansiyon sistemi şehrin bozuk yollarında aracın sessiz bir şekilde ilerlemesini sağlarken yüksek yapısı nedeniyle virajlarda denge kaybı yaşandığı da bir gerçek. Fren
pedalının dozlaması iyi ayarlanmış olan Qashqai, sürücüsünün herhangi bir sürprizle karşılaşmasına olanak tanımıyor.