Merhaba arkadaslar araci mi yeni aldim anca ara ara böyle bir hata veriyor sonra daha cikmiyor ama ara ara çıkıyor çözümü nedir
Bu uyarının ara ara çıkıp sonra kaybolması, muhtemelen geçici bir elektriksel/elektronik temas problemi veya şanzıman kontrol modülüne (TCM) bağlı bir yazılım/iletişim kesintisi olduğunu düşündürüyor. Ancak bu durum görmezden gelinecek bir şey değil. Aşağıda adım adım muhtemel nedenleri ve ne yapılabileceğini özetliyorum:
---
Bu Uyarının Olası Nedenleri:
Şanzıman Beyni (TCM) Yazılım Hatası:
Yeni nesil Opel’lerde bu sık yaşanabiliyor. Zaman zaman ECU ile TCM arasında iletişim kopuyor ve bu hata çıkıyor.
Servis güncellemesiyle çözülebilir.
Vites Kutusu Elektrik Bağlantıları / Fiş Sorunları:
TCM soketlerinde nem, gevşeklik veya oksitlenme olabilir.
Araç yeni olsa bile fabrika çıkışı bazı kablo temas problemleri gözden kaçabiliyor.
Akü Gerilimi Düşüklüğü veya Dalgalanması:
Akü zayıfsa ya da marş esnasında voltaj anlık düşüyorsa, beyin hataya geçebilir.
Akü voltaj testi yaptırmak faydalı olur.
Şanzıman İç Dinamik Arızası (düşük ihtimal):
Yeni araçta nadir olur ama vites geçişlerinde sertlik, takılma varsa içsel mekanik problem de olabilir.
Ne Yapmalısın:
Aracı mutlaka yetkili servise götürüp OPEL TECH2/OPCOM ya da özel tanı cihazı ile detaylı arıza kodu okut.
Hata kodu kayıtlıysa, servis geçmişini oluşturur ve sorunu resmî olarak takibe alırlar.
Geçici silinip kaybolan hatalar bile ECU hafızasında "Intermittent" (aralıklı) olarak tutulur.
Gerekirse yazılım güncellemesi veya TCM soket kontrolü yapılır.