- Katılım
- 2 Nis 2013
- Mesajlar
- 1,082
- Tepkime puanı
- 0
- Puanları
- 0
- Yaş
- 53



Astra H aracımda olmasına rağmen j de bastik basınç sensörünün olmaması bana göre büyük bir eksiklik. Ölkemizde lastik basınç sensörü olan astra J sanırım yok.
DDS bile konulabilirdi ama opel ondan da kıçınmış. DDS de her lastiğim hızı her tekerdeki hız sensörleri ile okunur. Basıncı azalan lastiğin çapı azaltığı için dönme sayısı dolayısı ile hızı artar. esp beyni de lastiklerden birinde düşük hava olduğunu anlar ve DDS lambası yanar, bilgi ekranında uyarı verir. Hangi lastiğin basıncında kayıp olduğunu söylemez. Araçlarımızda esp olduğu için en azından altyapısı hazır olan bu sistem olmalıydı. Sadece konsala bir adet DDS tuşu koymaları yeterliydi..
TPMS de ise her lastiğin basıncı hatta sıcaklığı ayrı ayrı online olarak görüntülenir. Astra H aracım easytronik olduğu için DDS mevcuttu; Tpms yi de ben sonradan orjinal ecu ve lastik basınç sensörlerini takarak ekledim.
Orjinal lastik basınç sensörü için öncelikle bir adet TPMS beyni gerekiyor. Bu beyin arka elektrik merkezine (bagajda sigortaların olduğu beyin) takılıyor.Elbette takılacak olan araçta alt yapının olması gerekli. Cosmo ve sport donanımlarının bir çoğunda arka elektrik merkezinde ön hazırlık var. Yani arka elektrik merkezinde TPMS beyninin soketinin karşılık pinleri mevcut. Yapılması gereken tek şey eksik olan 3 adet kablo yardımıyla TPMS beynine tesisat çekmek..
Her tekerleğe de lastik basınç sensörü bulunan sibop takmak gerekli. Siboplar lastiğin basıncını ve sıcaklığını radyo frekansı ile TPMS ye yolluyorlar.
Astra H, Antara, ve vectra C de kullanılan sibopların yetkili servis satış fiyatları 250 tl civarında (1 adet) yeni Insigniada kullanılan sipopların fiyatı konusunda bilgim yok ama daha düşük bir rakam olacaklarını sanmıyorum. Sadece 4 adet sibobun fiyatı 1000 lirayı buluyor. Bu siboplar fabrikada pressle kapatıldığı için pil değişimi yapılamıyor. Kullanım ömürleri raf ömrü de dahil olmak üzere yaklaşık 5-6 yıl.
fiyatını bilmiyorum ama yaklaşık 1000 liraya bir de TPMS beyni ve soket fiyatı ekleyince sistem 2000-2500 lirayı buluyor. TPMS beyninin çıkmasını bulma şansımız yok. ben ebay da dahi bulamadım. Bulunsa bile; beyinin eski araçtan sökülmeden önce sıfırlanmış olması lazım ki yeni bir araca takılabilsin. Yetkili servisten siparişle getirtilmek zorunda. Uyumsuz olması durumunda geri iadesi de olmuyor.
Aracımda tesisat hazır; arka elektrik merkezi ve yol bilgisayarı ekranında (üst seviye kombi ekran gerekli) tpms desteği olmasına rağmen hem fiyatın yüksekliği hem de çalışma garantisi olmadığı için aftermarket bir ürün kullanmaya karar verdim.
Sonradan takılan lastik basınç sensörleri de iç ve dış sensörlü olmak üzere 2 çeşit. Dış sesörlü olan modellerde sensörler aracın orjinal lastik siboplarındaki sibop kapaklarının yerine takılıyor. Her birinin çapı 50 kuruşdan ufak değil. Dışarıdan bakınca çok dikkat çekici. Her ne kadar altıgen somun ile tutturulmuş olsalarda çalınmaya müsait. Görünüş olarak da oldukça kaba duruyorlar. tek artıları her sibobun pilinin değişebiliyor olması.
İç sensörlü olanlarda ise genelde bir çoğu orjinalinde olduğu gibi pressle kapatılmış. Pil değişimi yapılan model çok az. Dezavantajı ise lastik değişimi yaparken ustanın tecrübesi yoksa yada siobobun sensörlü olduğuna dikkat etmez ise kırma riski.
Lastik basınç sensörlerinin yaptığı iş aynı olmasına rağmen standart bir çalışma şekli yok. Yani bir markanın sensörü başka bir markaya uymuyor. Bu yüzden de kullanılacak olan sistemde sibopların yedeğinin bulunabilirliği önemli. Sonradan yapılan uygulamalarda bir diğer önemli unsur da beyinin yani ekranın öğrenebilir olması. Her sensörün kendine ait bir radyo frekansı var. siz yeni bir sensör aldığınızda kulandığınız beyinde öğrenme fonksiyonu yoksa yeni sensörü tanıtamazsınız.
öğrenme fonksiyonu olmayan bir modelde sol ön sibop kırılırsa aynı markanın sol ön sibobunu almanız gerekir.
benim aldığım ürün pilleri değişebilen iç siboplara sahip. ayrıca öğrenme fonsiyonu sayesinde sisteme kırlan bir sibobun yerine yenisini tanıtmak mümkün. ben kışa doğru 4 adet daha sibop alıp bunları da kışlık jantlarıma takmayı düşünüyorum. Yedek sibopların ortalama fiyatı 25-30 dolardan başlıyor. Ekran bir saatlik sarj dan sonra yaklaşık 40 gün gidiyor. sürekli çakmaklığa takılı kalması gerekmiyor. Fazla büyük değil, yer işgal etmiyor. Rakamların rengi araç iç aydınlatmasına uyumlu. Aynı anda 4 lastiğin basıncını ve sicaklığını görüntülüyor ve her 2 saniye de bir güncelliyor.
Örünle birlikte gelen siboplar beyine daha önceden fabrikada tanıtıldığı için uygulamadan sonra öğrenme işlemi yapmaya gerek kalmıyor. Hangi sibobu hangi lastiğe takacağınız üzerlerine etiketlenmiş. Öğrenme işlemi sonradan sibop değişimi yapılırsa uygulanması gereken bir prosedür.
Sistemin sesli uyarı vermesini istediğiniz en düşük ve en yüksek basıncı ve sıcaklığı her lastik için ayrı ayrı kendiniz belirleyebiliyorsunuz. Birçok model de en düşük ve en yüksek sıcaklık/basınc uyarıları değiştirilemiyor. Ekran sensörlere yaklaşık 45-50 metreden okuma yapabiliyor.
Ekran direk güneş ışığında okunamıyor ancak aracın ön 12 volt priz altına kolaylıkla sığıyor. ekstra bir ayağa gerek yok. ekran 30 saniye sonra kendi kendini kapatıyor, herhangi bir düğmeye basarsanız yada set ettiğiniz yüksek/düşük basınç sıcaklık gibi bir uyarı geldiğinde ekran otomatik olarak açılıyor. Sesli uyarı çok yüksek sesle müzük dinlerken duyulmayabilir ancak uyarı verdikten sonra siz herhangi bir tuşa basana kadar ekran kapanmıyor, ilgili lastik sürekli yanıp sönüyor.
ürünün eksik yanı basıncı kg/cm2 cinsinden veriyor olması. Psi yok. bazı ürünlerde hep psi hem de kg/cm2 cinsinden görüntüleme yapmak mümkün. Ama baştada yazdığım gibi her birinin kendine özgü artı ve eksileri var.
Aracında sonradan navigason taktırmış kullanıcılar için de görüntüyü direk olarak navigasyon/teyp ekranına vermek mümkün. Bu tip sistemlerde sensörlerden gelen bilgi bir adet ecu ya giriyor. bu ecu da video çıkışından teybinizin video girişine bağlanıyor. Geri vites kamerası kullananlarda teyplerinde ikinci bir video girişi olması lazım. belki tek giriş olanlar için de bir çözümü vardır.