Boğaz kelebeği temizleme!?!

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan ogun06
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

ogun06

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Arkadaşlar vectra b1 aracımın alt devirlerinde bir miktar güç kaybı ve silkeleme mevcut. Boğaz kelebeğini, rölanti ayarlayıcısını ve egr(varlığından şüpheliyim bu egr nin ne işe yaradığını dahi bilmiyorum :D ) temizlemek istiyorum. Bu işlemlerin herhangi bir hassasiyeti veya püf noktası varmıdır? Bir de varsa eğer resimli bi anlatım yoksa da sırasıyla nasıl yapıldığını anlatırsanız çok sevinirim. (Özellikle de boğaz kelebeğini)

aynı işlemleri bende yaptım geçen hafta. dikkat etmen gereken noktalar, elektronik kısımlara sıvı teması yapmaman, çıakrdığın contaları aynı şekilde düzgün şekilde yerine takman. ben egryi söktüm temizledim taktım, motor arıza ışığı yaktı. sonra tekrar söktüm. meğer ufacık bir contayı tam takmamışım... aynı şekilde boğaz kelebeğide öyle.. küçük delikleri var onlarıda temizlemen gerekiyor.. özenli acele etmeden yapman gereken sabırlı olan gereken bir işlem.

EGR: silindir içinde yanmış yakıtın dışarıya atılmadan önce yeniden silindir içerisine gönderen sistemdir. asıl amacı egzoz gazı emisyon değerini düşürmektir. bunu yapmak için silindir içerisinde tam anlamı ile yanmmış yakıtı veya gazı tekrar silindir içerisine göndererek tekrar yanabilmesini sağlamaktır. EGR bu görevi yanında silindir içerisini soğutma görevide üstlenmiştir. yanmamış yakıtla birlikte bol miktarda yanmış yakıt sonucu ortaya çıkan gazda silindir içerisine gönderilir. böylece silindir hacmi içi tamamen temiz hava ile dolmak yerine yanmış yakıt gazı ile dolar ve tekrar yanamayacağı için silindir içindeki sıcaklık bir miktar sınırlandırılmış olur.

aynı işlemleri bende yaptım geçen hafta. dikkat etmen gereken noktalar, elektronik kısımlara sıvı teması yapmaman, çıakrdığın contaları aynı şekilde düzgün şekilde yerine takman. ben egryi söktüm temizledim taktım, motor arıza ışığı yaktı. sonra tekrar söktüm. meğer ufacık bir contayı tam takmamışım... aynı şekilde boğaz kelebeğide öyle.. küçük delikleri var onlarıda temizlemen gerekiyor.. özenli acele etmeden yapman gereken sabırlı olan gereken bir işlem.

hocam egr tam olarak nerde? bi de ne ile temizledin tinerle mi?

sr=1

Uploaded with ImageShack.us
egr burada tam olarak. bujilerin hemen yanında. balata spreyi aldım onunla temizledim.

acaba biraz daha ayrıntılı anlatabilirmisiniz temizleme işlemini?

Bana sorarsan ilk önce bu işlemi bilen birisiyle beraber yapmanda fayda var. Ben aracı yaklaşık 8 sene evvel aldım, bir kaç kere EGR'yi temizletmeye niyetlendim ama her seferinde ustalar gerek yok dediler.

Savaş abiye katılıyorum, garaja git Hacı usta göstersin bence. Sonraları istersen kendin yaparsın.

bende savas beye katiliyorum egr temizlenmez zaten temizlendimi selonoid arizasi duzelmiyor, direk yenisi ile degiseceksin sonrada contayla korliyeceksin sonucta asagidaki resimdeki rezaletlerin olusmasinin onune geciceksiniz.

Ilk resim egr sonucu ust kapak acilinca karsilasacak oldugunuz kurumlanma

Egr temizligi sonrasi icinden cikan kurum

EGR sokulunce emme manifold tarafindaki kurumlanma

Buda temizlik yapilmamis EGR valfi... Varin siz dusunun artik EGR ne kadar gerekli.

En iyisi ben garaja gidiyim :D bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim..

Geri