Ampulü Patlatan Türk Buluşu

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan masques
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

masques

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
9 Şub 2007
Mesajlar
265
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
38
37214.jpg

Bir üniversitemiz büyük buluşa imza attı. Ampul tarih olacak. Yeni ışık 25 yıl gidecek, yüzde 90 tasarruf sağlayacak...





[FONT=Verdana, Geneva, Arial, Sans-serif]Türk araştırmacılar, Edison'un icat ettiği ampule alternatif nanoteknoloji ürünü ışık kaynağı üretti. Bu müthiş buluş Bilkentli araştırmacıların imzasını taşıyor.

Ayarlanabilir beyaz ışık” teknolojisi ile Edison’ın icat ettiği Ampuller tarih olacak. Edison’ın keşfi olan ampuller ısıyı ışığa dönüştürüyordu. Türk imzası taşıyan buluş ise üretilen nanokristalli ledler ile elektrik enerjisini direkt ışığa çeviriyor.

LED (Light Emitting Diode, Işık yayan Diyot) tabanlı ışık kaynaklarının ömrü 23 yıl sürecek. Türklerin müthiş buluşu otomobillerin aydınlatma sistemini de kökten değiştirecek.

Üstelik bu yeni ışık kaynağı yüzde 90 oranında enerji tasarrufu sağlıyor. Yeni buluş, enerji tasarrufu ile küresel ısınma sorununa da çözüm yolunda katkı sağlayacak.
[/FONT]



Bu müthiş çalışma, dünyanın en prestijli dergileri arasında bulunan ''NANOTECHNOLOGY'' dergisinin 14 Şubat 2007 baskısında da kapak konusu oldu.

Müthiş buluş, Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü ve Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Hilmi Volkan Demir ile öğrencileri Sedat Nizamoğlu, Tuncay Özel ve Emre Sarı'nın imzasını taşıyor.

Demir, başkanlığını yaptığı araştırma grubunun, nanokristal kullanarak beyaz ışık üretimini dünyada ilk kez ayarlanabilir renk özellikleri ile başardıklarını kaydetti.

LED'lerin günümüzde ampulsüz trafik ışıkları, kamera, mikroskop ışık
kaynakları gibi kullanım alanları olduğunu ifade eden Demir, “LED'ler, evlerimizde kullandığımız ampuller ve florasan lambalarının yerine geçecek. Keşif, geleceğin iç mekan ve otomotiv aydınlatma fonksiyonlarını tamamen değiştirecek nitelikler taşıyor” dedi.

BİR ÖMÜRDE 4 AMPUL

Yeni teknoloji ürünü ışık kaynaklarının çok uzun yıllar dayanabildiğini ve elektrik enerjisini bire on oranında az kullandığını belirten Demir,
”Ampullerin dayanaksızlığını evimizde ne sıklıkta ampul değiştirdiğimizi
düşünerek kolayca anlayabiliriz. Bir LED'i günde 12 saatten 23 yıl süreyle kullanabilmemiz mümkündür, bu da ortalama yaşamda sadece 4 defa ışık kaynağını yenilemek anlamına geliyor” dedi.

LED'lerle tüm dünya elektrik harcamasının yüzde 50 miktarında azaltması öngörülüyor. Dünyada üretilen tüm elektriğin yüzde 20'si aydınlatmada kullanılıyor. Tüm bu nedenlerden dolayı nanokristal katkılı beyaz ışık kaynakları hem bilim dünyasında hem de endüstride büyük ilgi çekti. Bu müthiş buluşun tasarımı, modellemesi, fabrikasyonu, deneysel karakterizasyonu ve kuramsal analizi de dahil olmak üzere tüm basamaklarının Bilkent Üniversitesi'nde gerçekleştirildi. Şimdi geriye sadece üretmek kaldı. //
 
umarım bu buluşa sahip çıkılır da yurt dışına kaçmaz buda... vatana millete hayırlı olsun:alkis:
 
umarım bu buluşa sahip çıkılır da yurt dışına kaçmaz buda... vatana millete hayırlı olsun:alkis:
inşallh abi ama güzel yaa sahiden son yıllarda iyi şeyler ortaya çıkmaya başladı
 
paylaşım için de teşekkürler
 
Kendimizi küçük görme kopleklerimizden kurtulursak.
Bilim adamlarına değer verirsek,arge mize önem verip yatırım yapabilirsek,Bulunduğumuz yerden çok daha ilerilere gideriz . Daha dün haberlerde çoğumuz tarafından izlendiğini tahmin ettiğim orta öğretim seviyesindeki öğrencilerin proje yarışmaları vardı. Buluşların hepsi harika
Bu seviyedeki insanımızın başarısı mükemmellik taşıyabiliyorsa. Alanında ilmini yapmış olanlar niye daha büyük başarılara imzalarını atmasınlar :confused: Yetişen beyinleri dışarıya kaçırmassak gelecek günlerde bunun gibi daha nice buluşlara şahit oluruz.:alkis:
 
acaba ampul nasil bisey fotosu fln varmi
 
:alkis: Elinize sağlık,paylaşım için teşekkürler:alkis:
 
ülkemizin dışa bağımlılığının her konuda azaltılmasıdır önemli olan
 
paylasım için saol
 
Geri
Üst