kendi aracım için bugün sipariş verdiğim cihazı gümrükten teslim aldım.
*shipping dahil 499 dolar ödedim
*dhl istanbula inen paketi izmire yönlendirmek için 130 tl istedi ve ödedim.buna dikkat etmöek lazım.ürün istanbula gelmeden ordino nosu ile dhle yazılı bildirimde bulunup ürünü kendi şehrinize ait gümrüğe (her şehirde yok) yönlendirmesini isterseniz bu ücretten kaçınabilirsiniz.
*dhl 150 tl gümrük evraklarını size vermek için makbuz karşılığı ücret alıyor.bunu da ödedim ve bundan kaçış yok.
*gümrükten malı çekmek büyük problem.gümrüğe gidip şifre alacaksınız.bu şifre ankaradan onaylanınca tekrar gümrüğe gidip pcden basılı halde beyanname düzenleteceksiniz.şifrenin onaylanması 15 günü bulabiliyor.sonra bu evraklarla işleme başlayacaksınız. (ben gümrükte çalışan bir arkadaşım sayesinde,sözlü bildirim şeklinde işlem yaptım ve şifre yöntemine gerek kalmadı.ama normalde bu şekilde işlemleri kayda almıyorlar)
*cihazda radyo ve tv olduğu için bandrole tabi.yaklaşık 200 tl gibi bir rakam.ödemeden kaçmak mümkün değil.(ben yine aynı arkadaş sayesinde cihazı hediyelik eşya gibi beyan edip işlem yaptım.normalde bu şekilde işlem yok.)
*İzmir gümrükte paketi depolayan firma (mng mesela) ardiya ücreti alıyor.100 tl gibi bir rakam.kaçış yok.ben yine bunu da ödemedim.
sonuçta 380 dolar olan ürün için 580 tl ayrıca masraf yapılıyor.ayrıca birkaç günlük bir işlem ve gümrükte evrakları düzenlemek bile büyük olay.
NOT: bu akış şemasını her yerde bulamazsınız, sevgiler