1.4 Turbo yüksek devirde vites değiştirince yaşadığım sıkıntı

arjen robben

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Arkadaşlar herkese selamlar. 2011 model Cosmo 1.4 turbo manuel vites Astra sahibiyim. Şöyle bir sıkıntım var acaba sizlerin başına da geldi mi?

Arabam daha yeni 2000 km'lere geldi şimdiye kadar pek zorlamıyordum motoru ama bugün biraz dipgaz yapayım dedim. Birinci viteste 5000 devri gördükten sonra vitesi ikiye atarken debriyaj süresini biraz uzattım. Gaza basmamama rağmen motor devri düşmesi gerekirken aksine yükseldi. Yine ikinci vitesten üçe geçerken de aynı şeyle karşılaştım. Bilerek debriyajı bırakmadım motor devri yine yükseldi. Hani gaz pedalı takılır gibi olur siz müdahale edemezsiniz ya öyle bir durum oluyor. En fazla 2-3 saniye sürüyor, sonra yine kendiliğinden devir düşüyor.

Acaba bu bir problem mi?

Ynt: 1.4 Turbo yüksek devirde vites değiştirince yaşadığım sıkıntı

Vites degistirirken debriyaja erken basiyorsunuz ayaginizi gazdan cekmeden debriyaja basinca ister istemez devir yukseliyor

astraowner link' Alıntı:
Vites degistirirken debriyaja erken basiyorsunuz ayaginizi gazdan cekmeden debriyaja basinca ister istemez devir yukseliyor

:) Yok hocam o kadar da acemi değiliz. Özellikle birkaç kez denedim devir yükseliyor. Daha önce hep dizel araba kullanmıştım böyle bir şeyle karşılaşmamıştım. Yüksek devirde vites değişimi esnasında araç yığılmasın diye kendi kendine gaz verme gibi bir olay olabilir mi?

Olmaz cok dusuk devirde gaz verir ama yuksekte vermez acemiliklr ilgisi yok astra gaz pedali biraz degisik devirde gec dusuyor aracta zaten bu araci ilk kez devirli kullanman oldugu icin sorun olabilir eski aliskanliklardan bunun disinda yuksek devirde gaz verme olmaz

Arjen in dediği olayı ben de farkettim özellikle de tam gaz uzunca bir müddet gidip debriyaja basıldığında araç gazı kesmiyor/arttırabiliyor.

Elektronik bir müdahele olduğu belli ama sebebini bilemiyorum, bir ihtimal turbonun yağ basıncını düşürmemek için olabilir.

Bi benim aracta yok o zaman devir hizli dusmuyor tamamda artmasi da zor

Devir geç düşüyor o tamam ama devir yükselmiyor. şöyle olabilir:
astranın debriyaj çok yukarda kavrıyo ve gazlarken anlık bi debriyajdan sonra gaza halen basma sonucu devir yükselmesi olabilir. yanlış anlamayın sizin acemiliğiniz değil bu. arabaya yabancılık sadece. arada bi bende yapıyorum onu 8 ay oldu arabayı alalı ama oluyo yani arada :)

Sonuçta gaz komutu araçlarımızda elektronik olarak yapılıyor, vardır bir sebebi.

sn arjen  İstanbuldasınız s.booster deneme amaçlı taktırıp bir de öyle deneyin bakalım ne yapacak. Eğer durum değişirse gaz pedalı ile alakalı olduğu kanıtlanmış olur. Bence bunun gazı debriyajı yanlış-alışamama kullanımı ile alakası yok. Belki bizim otomatiklerin saçma davranması bile bununla alakalı olabilir.

Şöyle birşey var. Arkadaşımda 2012 1.4T insignia var. Aracını kullandığımda vites geçişlerinde debriyaja basmama rağmen devri düşürmeyip sabit tutuyordu. Bir anlık afalladım sordum neden böyle diye , aldığım cevap şuydu "rampalarda yada agresif kullanımda aracın torkunun sabit tutulması ve turbonun boşalt-doldur-boşalt olmaması için kullanılan bir sistem" diyerek açıklama yapmıştı..

Geri