Motor teknolojisinde yeni icat

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan orcinus
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

orcinus

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
26 Ağu 2007
Mesajlar
893
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
47
Dünya, “kanıtlanmış petrol rezervlerinin 50 yıl yeteceği” saptamaları çerçevesinde enerji krizi yaşarken, yakıtta büyük ölçüde tasarruf sağlayacak ve motor teknolojisinde devrim yaratacak buluş Türkiye'den çıktı.

Büyük bir yeniliğe imza atacak buluş, yakıtta yüzde 50 illere varan tasarruf sağlarken motorun piston sürtünmesini sıfıra indiriyor, motorun ısınmasını ve yağ yakmasını da azaltıyor. Üstelik eski ya da yeni tüm motorlara monte edilebiliyor.
Uzun süredir sürdürülen çalışmaları tamamlanan ve patenti alınan buluş, Bilal Yaykan' a ait. Buluşun birkaç yıldır hazır olduğunu ancak patent işlemlerinin uzun sürmesi nedeniyle buluşu şimdi ortaya çıkardıklarını belirten Yaykan "Dünya çapında büyük ve çok önemli bir adım olarak kabul edilmesi gereken sistem hakkında yerli ve yabancı tanınmış firmalarla bir süredir görüşme halinde olduklarını" belirtti.
YAKITTA YÜZDE 50 ye varan TASARRUF
Buluş, motor pistonları üzerinde bulunan geliştirilmiş yeni sekmanların daralıp genişlemesini sağlayan ve bu esnada da sürtünmeyi kaldıran mekanizmayı (baskı yaygı diyafram mekanizmalı piston) içeriyor.
Tüm yeni motor sistemlerinde kullanılabildiği gibi, halen kullanılmakta olan klasik motorlara da monte edilebilme özelliği taşıyan bu buluşla,
-Motorda az yakıt sarfiyatı sağlanıyor,
-Motorda güç kullanım verimi önemli ölçüde artıyor,
-Motor ısınması azalıyor,
-Motor yağ yakması azalıyor,
-Sekman ve blok aşınması azalıyor
-Yüksek devirlerde bile performans düşüklüğü ortadan kalkıyor.
Türkiye'den bugüne kadar çıkan ve dünya çapında yankı uyandıran en önemli buluşların başında yer almaya şimdiden aday.

Yurt içi ve yurt dışından birçok firma ile görüşmelerini sürdüren Bilal Yaykan 1956 Uşak doğumlu. Askerliğine kadar çeşitli mesleklerde çırak, kalfa, usta olarak çalıştı. Almanya'da ikamet eden Yaykan, 1990 senesinden itibaren araştırmalarını hayata geçirmek için çalışıyor.
Yaykan'ın çalışmaları için www.bydmp.com

(alıntıdır)
 
yahu çok özür diliyorum ama umarım buda pek çoğu gibi fasarya çıkmaz.. bazıları para kopartmak maksadıyla bu tip şeylere kalkışıyolar..
 
şimdi siteyi ve tanıtım animasyonlarını izledim.. pistonda ki parça sayısı hayli artmış.. bu sıkıntı çıkartabilecek bir durum.

öte yandan gerçekten uğraşılmış bir proje.. umarım söylendiği gibidirde uğraşmayız lpgyle falan...
 
şimdi siteyi ve tanıtım animasyonlarını izledim.. pistonda ki parça sayısı hayli artmış.. bu sıkıntı çıkartabilecek bir durum.

öte yandan gerçekten uğraşılmış bir proje.. umarım söylendiği gibidirde uğraşmayız lpgyle falan...


ben de saçma sapan bişeydir dedim önce. biraz inceleyince acaba dedim. o yüzden başlık açtım. makine mühendisi arkadaşlar yorumlarsa öğreniriz nedir ne değildir.
 
mantık güzel silindir içinde silindir...
 
Kagıt üzeri değerleri güzel gerçekten de, bir de bilirkişi/üniversite tarafından yapılmış/onaylı test raporları olsaydı.anladıgım kadarı ile burada olayın mantıgı,çalışma şekli ve uygulandıgı takdirde yaratacagı kazançtan bahsedilmiş ama her şartta test edilerek kanıtlanması gerekir diye düşünüyorum.
 
allah allah sımdı bu olayı ar-ge calısmalarına mılyarlarca dolar para sarfeden fırmalar dusunemedı de Bilal YAYKAN abimiz mi düşündü.
ama gercekten yazılanlar ve degerler dogruysa super bır bulus ve bunun patent hakkını satın alıp cok paralara yenı arabalara uygularlar gıbı gelıyo bana.. tabı fos cıkmazsa...
 
epeyce kafa yorulmuş bir konu, animasyon ve hesap olarak güzel ancak;
yanma odasına temas halinde hareketli parçalar bulunması bu parçaların epeyce ufak olması, bu sistemin ömürlü olup olmayacağı konusunda şüphe uyandırıyor,
mevcut piston ve segmanlarımız sabit ve masif parçalar olduğu için yanma odasındaki kurum vs. maddeler çalışmasına etki etmiyor,çünkü tek hareket segman ve blok yüzeyi arasında oluyor o bölge de yağlama ile korunuyor, ancak bu sistemde piston içinde epeyce fazla mekanik hareket var ve yanma odasının işkencesine ne kadar süre dayanabileceği şüpheli görünüyor
tabi testlerle ve belki dizayn iyileştirmeleriyle başarılı bir sonuç alınabilir.
ama şu haliyle motor verimini arttırmak için düşünülmüş ve teoriden ileri gidememiş bir buluş gibi gördüm ben
 
bunu bilmem ama mercedes yakın bi zamanda motorda devrim yapacak. çok sıkı bi çalışmaları var bu konu üzerinde. değerleri hatırlamıyorum ama bulursan yazarım burada... ürkütücü değerler vardı tabloda
 
banada çalışılmış ve sanki tutacak bir proje gibi geldi. İnşallah tutar.
 
Geri
Üst