TÜVTÜRK'ün araç muayene sistemi hakkında

sapphire

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
31 Tem 2006
Mesajlar
2,007
Tepki puanı
0
Puanları
36
Yaş
46
Siteyi ziyaret et
Hepimizin bildiği üzere araç muayene uygulamalarında yeni bir dönem başladı.Bundan böyle Türkiye'de araç muayenesi sistemini T.C. Ulaştırma Bakanlığı'nın denetiminde uluslararası kriterlere uygun olarak TÜVTÜRK yapacak.
TÜVTÜRK'ün http://www.tuvturk.com.tr/index.asp adresli internet sitesinde önümüzdeki yeni muayene sistemi sürecinde yardımcı olacak tüm bilgiler ayrıntılarıyla mevcuttur.Bu bilgiler içinde akıllara sürekli gelebilecek,ya da herzaman lazım olabilecek bazı soruları ve cevaplarını TÜVTÜRK internet sitesinden alıntı yaparak belirtmek istiyorum.


Araç muayenesi için gerekli belgeler ;

• Ruhsat: Trafik Tescil Belgesidir.
• Fenni Muayene İzin Belgesi: Vergi dairesi veya bürolarından alınan ve aracın vergi borcu, trafik cezası ve OGS geçiş borcu olmadığını belirten belgedir. Aracınıza ait ceza ve borç yok ise bu belge olmadan da TÜVTURK istasyonlarında muayene işleminizi başlatabilirsiniz. (Araç satışı ve devri için alınan “İlişik Kesme Belgesi” ile işlem yaptıramadığınızı belirtmek isteriz.)
• Trafik Sigortası: Mali Sorumluluk Sigortası akit belgesi (İnsan taşımada kullanılmayan römorklar, kendilerini çeken motorlu aracın sigortasına dahildir. Bu araçlar için Mali Sorumluluk Sigortası akit belgesi talep edilmez.)
LPG veya CNG takılı araçlar için:

• Gaz Sızdırmazlık Raporu: LPG veya CNG takılı araçlar için muayeneye gelmeden önce alınması gereken rapordur. LPG/CNG Ruhsatı, "Gaz Sızdırmalık Raporu" yerine kullanılamaz.

Tadilat (tespit) sonrası muayene yapılacak araçlar için ek olarak;
• Yetkili mühendis tarafından çizilen onaylı tadilat projesi ve hesapları

Araçta bulunması gereken ekipmanlar ;
Tüm araçlar için:
• İlk yardım çantası: Traktörler, motosikletler ve motorlu bisikletler hariç tüm motorlu araçlarda 1 adet.
• Üçgen Reflektör: Motosikletler ve motorlu bisikletler hariç tüm motorlu araçlarda 2 adet.
• Yangın Söndürme Cihazı: Sayısı, cinsi ve kapasitesi araç sınıfına ve aracın kullanım amacına göre değişiklik gösterir.
• Stepne: Motosikletler ve lastik tekerlekli traktörler hariç bütün araçlar ile tarım orman römorkları da dahil olmak üzere tüm römorklarda her zaman kullanılabilir durumda bulundurulacaktır.
Araç sınıfına göre ek diğer zorunlu ekipmanlar:
• Taksi otomobiller: Her zaman kullanılır durumda taksimetre.
• Kamyon ve çekiciler: 1 adet Engel işareti. (E veya e onaylı)
• Otobüsler: 1 adet Engel işareti. (E veya e onaylı); pencere halindeki güvenlik çıkışlarının her birinin yanında en az bir adet kırma çekici
• Traktörler: Flaşörlü, yanıp sönen, sarı ışıklı, dönerli, uyarı lambası.
• Şehirlerarası yük veya yolcu nakliyatı yapan otobüs, kamyon ve çekiciler: Her zaman kullanılır durumda takograf.
• Römorklar (traktör römorkları dahil) ve kamyonlar: Uygun boyutlarda ve yeterli sayıda arka işaret levhası. (E veya e onaylı)
• Traktör römorkları: Azami hızı saatte 30 km’nin altında olanlarda 1 adet adet üçgen şeklinde arka işaret levhası. (E veya e onaylı)
• Karayolu Taşıma Yönetmeliğine göre yetki belgesi almış yolcu taşımacılığında kullanılan araçlar: Her 10 koltuk için en az 1 adet boyun korsesi.
• Motosikletler ve motorlu bisikletler: Kask ve koruyucu gözlük


Araçlarda renkli cam filmi kullanım esasları ;


1. Renkli Cam Filmi: Karayolları Trafik Kanun’nda yasaklanmıştır.
2. Renksiz, Şeffaf Cam filmi: T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tip Onay Yönetmeliğine göre, camınıza film takıldığı an, camınızın tip onayı geçersiz hale gelir, ve bizim için ağır kusur olarak tanımlanmıştır.
3. Renkli Cam, Lazer Karartma: 2. Madde gibi, camın tip onayı geçersiz hale gelir.
4. Renkli Cam: Orijinal çıkışlı renkli camlar kusur değildir.
Sadece orijinal fabrika çıkışı renkli olan camlar araç muayenesinde uygun görülür. Orijinal fabrika çıkışı renkli olmayan sonradan renkli hale getirilmiş camlara sahip araçlar araç muayenesinden kalmaktadır.

(Bilgiler TÜVTÜRK internet sitesinden alıntıdır)

Araç muayenesindeki tecrübelerinizi,sorularınızı ve sorunlarınızı buradan paylaşmanızı ve farklı konular açmamanızı rica ediyorum.


İyi forumlar..


 

setapxxx

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
31 Tem 2006
Mesajlar
2,238
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
43
Siteyi ziyaret et
yerli aracların(tofaş türü)orjınal renkli camları var adam aldı takdı ne olcak sonucta cam orjınal den renkli flm vs yok...ayrıca fabrikanın cıkarttığı renkli cam neden onay alıyo onuda anlamadım..saçma olmuş
 

demir-korkmaz

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
21 Şub 2008
Mesajlar
1,091
Tepki puanı
1
Puanları
0
Siteyi ziyaret et
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunun cam filimleri ile ilgili maddesi.

MADDE 29- (Değişik: 17.10.1996-4199/12 md.) Araçların yapım ve kullanma bakımından karayolu yapısına ve trafik güvenliğine uyması zorunludur. Yapım safhasında, araçların Tip Onayı Yönetmeliği ile buna bağlı diğer yönetmeliklerin çıkarılmasına Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yetkilidir. Tip Onayı Yönetmeliği ve buna bağlı diğer yönetmelikler Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın görüşü alınarak Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nca düzenlenir.

Araçların teknik şartlara uygunluğu
MADDE 30- Araçların, esasları yönetmelikte belirtilen şekilde ve tarzda teknik şartlara uygun durumda bulundurulması zorunludur.
a) (Değişik:17.10.1996-4199/13 md./Değiş. kabul: 25.05.1997-4262/4 md.) Servis freni, lastikleri, dış ışık donanımından yakını ve uzağı gösteren ışıklar ile park, fren ve dönüş ışıkları noksan, bozuk veya teknik şartlara aykırı olan araçları kullanan sürücüler 55.00Ytl.(peşin41.25Ytl) para cezası,
b) (Değişik: 25.05.1997-4262/4 md.) Diğer eksiklik ve bozuklukları bulunan araçlarla, görüşü engelleyecek veya bir kaza halinde içindekiler için tehlikeli olabilecek süs, aksesuar, eşya ve çıkıntıları olan araçları kullananlarla, karayolunu kullananlar için tehlike yaratacak şekilde olan veya görüşü engelleyecek ve çevredekileri rahatsız edecek derecede duman veya gürültü çıkaran araçları kullanan sürücüler 115.00Ytl,(peşin 86.25Ytl.) para cezası,
İle cezalandırılırlar.
Bu maddenin (a) bendinde belirtilen eksiklik ve bozuklukları bulunan araçlar, teknik şartlara uygun duruma getirilinceye kadar trafik zabıtasınca trafikten men edilebilir. (b) bendindeki şartlara uymayan ve uyumsuzluğu trafik emniyetini tehlikeye düşürmeyecek nitelikte olan araçların şartlara uygun duruma getirilmesi ihtar olunur, ihtarda verilen süre içinde teknik şartlara uygun duruma getirilmediğinin tespiti halinde, araç trafik zabıtasınca trafikten men edilir.Not:Ceza miktarları 2008 yılına ait.
 

aquin

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
4 Kas 2006
Mesajlar
692
Tepki puanı
0
Puanları
16
Yaş
48
Siteyi ziyaret et
10 gün önce yaptırdım sorun çıkmadı ama önümdeki aracın camları filimliydi söktür gel dediler
 

emrastra

Kayıtlı Kullanıcı
Bilgi Girilmemiş
Katılım
17 Haz 2008
Mesajlar
1,953
Tepki puanı
4
Puanları
38
Yaş
34
Siteyi ziyaret et
xenon,angeleyes vizeden geçmiyor!!!sadece orjinaller geçiyormuş!!

bu gün aksesuarcıya gittik,xenon sordum; bana xenon ,angeleyes vizeden geçmiyor dedi xenon takalım ama dedi vizelerde sökersin dedi şaşırdım kaldım:eek:hadi xenon neyse de angeleyeslar neden yasak?tüvtürk ne yapmaya çalışıyor?
 

UMUT

Kayıtlı Kullanıcı
35-İzmir
Katılım
26 Mar 2008
Mesajlar
4,864
Tepki puanı
0
Puanları
36
Siteyi ziyaret et
evet, xenon ve angel kullanan arkadaşlar konu hakkında bilgilerinizi paylaşmanızı bekliyoruz... ben de yakın zaman içinde angel almayı düşünüyordum.. sanıyorum vazgeçeçeğim bu durumda...
 
Üst